Fotografija: Neven Alić/ Foto: Deni Marčinković
Neven Alić/ Foto: Deni Marčinković

DETALJI ISTRAGE Bivši dožupan Neven Alić pomogao šogoru da zaradi 333.000 eura?

Tereti ih se za izvlačenje novca pri opremanju škola, na način da je Alić ravnateljima škola naređivao da angažiraju tvrtku njegovog šogora Željka HorvatinovićaDan nakon uhićenja bivšeg bjelovarsko-bilogorskog dožupana Nevena Alića (66) i njegovog šogora Željka Horvatinovića (65) policija je objavila detalje akcije koja je provedena u koordinaciji sa USKOK-om. 

Ne navodeći identitet, ističu da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe, starosti 66 i 65 godina, "zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti".

Iskoristio svoj položaj

- Osnovano se sumnja da su 66-godišnji zaposlenik Bjelovarsko-bilogorske županije i 65-godišnji voditelj poslovanja trgovačkog društva kaznena djela počinili u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2021. godine, u vezi s postupcima opremanja namještajem osnovnih i srednjih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U dogovoru i na traženje 65-godišnjaka, 66-godišnjak je iskoristio svoj položaj i prekoračio ovlasti kako bi utjecao na ishod postupaka jednostavne nabave, nalažući ravnateljima škola da za poslove opremanja namještajem izaberu društvo kojim upravlja 65-godišnjak s kojim je u rodbinskom odnosu, a što su oni i učinili - priopćili su jutros.

Kaznena prijava USKOK-u

Na temelju narudžbenica ili ugovora trgovačko društvo pod kontrolom 65-godišnjaka je izvršilo opremanje škola, za koje je usluge 66-godišnjak na teret Županije odobravao i osigurao plaćanje računa u vrijednosti od ukupno najmanje 2.508.864,83 kune, odnosno 332.983,59 eura.

Sličnim priopćenjem oglasio se jutros i USKOK koji pojašnjava kako je Alić ravnateljima škola govorio da je on osoba koja zapravo rukovodi tim postupkom, zbog čega su ga oni poslušali i davali poslove tvrtki njegovog šogora.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. USKOK je za obojicu zatražio od Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora. 

Neven Alić bio je, inače, dožupan u vrijeme župana Damira Bajsa, a trenutno je član predsjedništva HNS-a.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku