Fotografija: Foto: Getty Images/iStockPhotos
Galerija
Foto: Getty Images/iStockPhotos

DETALJI AKCIJE Kako je pao mladić iz Daruvara koji je naručio marihuanu preko DarkWeba

Kada je dostavljač pozvonio i mladiću uručio "jaknu" iz Kanade, na vratima njegovog podstanarskog stana su se pojavili i pripadnici krim-policijeDo čak dvanaest godina zatvora zbog jednog nepromišljenog pokušaja lake zarade prijeti 25-godišnjaku iz Daruvara kojeg je policija uhitila nakon što je poštom iz Kanade naručio i preuzeo paket s gotovo kilogramom marihuane. 

Kako su mladiću pretresom stana pronašli i dvije precizne digitalne vage te manje količine amfetamina, a i zbog same količine droge, jasno je da ju je mladić namjeravao dilati, zbog čega je osumnjičen za najtežu kvalifikaciju tog kaznenog djela. 

Marihuana proputovala svijet

O samom kriminalističkom istraživanju policija se jučer opširno oglasila, no detalji same akcije veoma su zanimljivi, kao i kako je mladić uopće naručio marihuanu skrivenu u odjevni predmet - jaknu koja je proputovala dalek put s druge strane svijeta do Hrvatske, točnije do Daruvara gdje je napokon preuzeta od strane mladića, a zatim završila u rukama bjelovarsko-bilogorske policije. 

A evo kako je tekao taj put. 

Foto: Getty Images/iStockPhotos
Foto: Getty Images/iStockPhotos

Mladić iz Daruvara očito je došao na ideju da se domogne novca preprodajom marihuane. Policiji otprije nije poznat po ozbiljnijem kriminalu, ima prekršajnih prijava, ali ništa ozbiljnije. Preko interneta, točnije DarkWeba o kojem ćemo malo kasnije, stupio je u kontakt s prodavateljem. Dogovorili su kupoprodaju.

Paket stigao u Hrvatsku

Mladić mu je uplatio pozamašan iznos novca i naručio kilogram marihuane (usput rečeno, moglo bi se reći da je prevaren jer je dobio samo 960 grama). Dogovoreno je da će "trava" biti zapakirana u jaknu u jedan veliki paket. Takav se paket zaputio prema Hrvatskoj. 

Droga je stigla poštom iz Kanade/ Foto: MUP
Droga je stigla poštom iz Kanade/ Foto: MUP

Nije poznato tko je prvi uočio da jakna nije samo jakna. Jesu li to kanadski carinici i policajci (gdje je kanabis, doduše, legalan ali ne za izvoz, a pogotovo  ne u tim količinama), ili policija neke od zemalja kroz koje je "jakna" prošla. Kako bilo, paket je stigao u Hrvatsku gdje je pouzdano utvrđeno kako se radi o sumnjivoj materiji. 

Od tog trenutka operativci Kriminalističke policije preuzeli su slučaj u svoje ruke. Počeli su s prikrivenim radnjama te su u svakom trenutku pratili pošiljku na njenom putu do krajnjeg odredišta u Daruvaru. 

Krim policija upala u stan

- To je vrlo važno jer ako policija zaplijeni drogu prije nego što ju naručitelj preuzme, on uvijek može reći da ju je naručio netko drugi na njegovo ime kako bi mu podvalio - objašnjava naš izvor. 

Postavljena je tako "zasjeda" u kojoj se pošiljku pratilo kroz Hrvatsku. Kada je dostavljač pozvonio i uručio "jaknu", nakon njega na vratima podstanarskog stana su se pojavili i pripadnici krim-policije. Mladiću je odmah bilo jasno da je s pričom gotovo. Izvršen je pretres stana u kojem su pronađene dvije vage za precizno mjerenje te nešto hašiša i amfetamina. Mladić je priveden i predan pritvorskom nadzorniku. 

Velika zapljena marihuane u Daruvaru/ Foto: MUP
Velika zapljena marihuane u Daruvaru/ Foto: MUP

Preliminarni test na THC materije koja je bila u paketu nedvojbeno je pokazao da je riječ o marihuani, no kakve je "kvalitete", te je li miješana s kakvim sintetičkim sredstvima što je sve češća i vrlo opasna praksa kako bi se droga učinila snažnijom, nije poznato. To će utvrditi vještaci Centra za forenzička vještačenja "Dr. Ivan Vučetić" u Zagrebu gdje je "jakna" poslana.  

Mladića nakon ispitivanja u policiji čeka dovođenje u državno odvjetništvo te vjerojatno i pred suca istrage Županijskog suda u Bjelovaru koji će odlučiti, na temelju zahtjeva odvjetništva, hoće li mu odrediti istražni zatvor. A bude li na suđenju koje mu slijedi proglašen krivim, prijeti mu najmanje tri do najviše čak dvanaest godina zatvora. 

Tajne DarkWeba

DarkWeb inače je, kao što mu i samo ime na engleskom jeziku kaže, mračno mjesto. Naime, "običnim" internetskim stranicama koje svakodnevno koristimo pristupa se s pomoću običnih pretraživača (Internet Explorer, Chrome itd...), a te su stranice indeksirane na internetskim tražilicama poput najčešće korištenog Googlea ili Binga. Tu ćemo lako pronaći vijesti, poslušati glazbu i surfati u potrazi za drugim sadržajima.

No, taj je "svijetli web" limitiran ako se netko želi baviti kriminalom jer policije diljem zemalja odavno imaju razvijenu suradnju i razmjenu podataka o bilo kakvim sumnjivim aktivnostima na internetu. Primjerice, poželi li netko pristupiti pedofilskim stranicama alarmi će odmah zazvoniti i preko IP adrese, jedinstvene adrese koju ima svaki korisnik ovisno o računalu i poslužitelju s kojeg se spaja, policija će u sekundi zakucati na vrata. 

Duboki internet

No, DarkWeb je kriptiran i anonimiziran. S pomoću "onion" principa (prikrivanja lokacije s koje se pristupa internetu) teško je ući u trag izvornoj IP adresi. Kako bi se to učinilo, potrebno je instalirati posebne programe (TOR, Riffle, Freenet...). Zatim je nužno dobiti pravi kod. Primjerice, nije dovoljno u pretraživač upisati "želim naručiti kilogram marihuane iz Kanade". DarkWeb je mali dio "DeepWeba", odnosno "dubokog interneta" na kojem su milijarde stranica. 

E, sad, policija može postati sumnjičava već i ako netko samo instalira TOR na svoje računalo. No, to bi bile primitivne metode jer cyber policajci diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, danas imaju vrlo razvijene alate kojima se bore protiv kibernetičkog kriminala a koje iz jasnih razloga ne otkrivaju. 

Isto tako, sam pristup DarkWebu ne znači da ste počinili zlodjelo i da ćete u završiti u zatvoru. Ali da biste mogli, biste, jer agenti najvećih policijskih i istražiteljskih službi su također vrlo aktivni tamo što je sasvim logično i može se usporediti s time da je logično imati policajce u civilu na velikim koncertima koji pokušavaju uloviti dilere narkotika. 

Dakle, uporaba DarkWeba u kriminalne svrhe je moguća, ali i vrlo rizična. Na žalost, on se najviše koristi za veoma teška kaznena djela. Prema istraživanju iz 2015., najveći dio svih aktivnosti na DarkWebu bila je nabava narkotika (15 posto), no veoma je zastupljena i razmjena pedofilskog sadržaja, ilegalna nabava oružja, komunikacija između hakera, radikalna pornografija itd...

Kriminal se ne isplati

No, kada je mladić preko DarkWeba i naručio marihuanu u tako velikoj količini, i to u paketu koji je morao prijeći pola svijeta, sasvim je nejasno kako je očekivao da će mu je dostavljač donijeti kući poput pizze. 

Jasno je da je DarkWeb poput velike, globalne crne tržnice na kojoj se može štošta, ali je i daruvarsko uhićenje dokaz da se to najčešće ne isplati. Postoje vjerojatno oni koji će se provući ispod policijskog radara, baš kao i u stvarnom svijetu, ali postoje i oni poput mladog Daruvarčanina koji će, čini se, najbolje godine života provesti u malenoj ćeliji s okorjelim kriminalcima. Izbor je na svakome.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!