Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr, Grad Daruvar
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr, Grad Daruvar

Daruvarski TVP dobio fotonaponsku elektranu: "Sunce će nam pokriti 50% troška struje"

Daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček očekuje kako će ovih pedeset posto elekrtične energije biti velika ušteda, jer je TVP-u upravo električna energija najveći izdatakJoš jedan veliki projekt dovršen je u Daruvaru, objavili su iz Gradske uprave. U petak je, nakon svih ispitivanja i probnog rada, puštena u rad fotonaponska elektrana od 100 kW na krovu unutarnjeg bazena Termalnog vodenog parka Aqua Ballisae.

Na taj način će zadovoljiti značajne potrebe za vlastitom potrošnjom električne energije. Investicija je vrijednosti 102 tisuće eura, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 40 posto dok je ostatak osigurao Grad Daruvar.

Ovom će elektranom biti zadovoljeno čak pedeset posto svih potreba za električnom energijom TVP-a, objašnjava daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

Na krovu Termalnog vodenog parka postavljene su fotonaposnke ćelije koje će smanjiti troškove poslovanja/Foto: Grad Daruvar
Na krovu Termalnog vodenog parka postavljene su fotonaposnke ćelije koje će smanjiti troškove poslovanja/Foto: Grad Daruvar

- Drago nam je da je projekt kojeg smo započeli prošle godine dovršen jer je to velika stvar za TVP. Nadali smo se da će elektrana proraditi i tijekom ljeta, kada je najviše sunčanih dana, ali dugo je trajao natječajni postupak te sva potrebna dokumentacija vezana uz javnu nabavu. No, od danas elektrana radi, štanca struju! - zadovoljno nam je rekao Lneniček.

Očekuje kako će ovih pedeset posto električne energije biti velika ušteda, jer je TVP-u upravo električna energija najveći izdatak. Taj će se novac, kaže, moći utrošiti na stvaranje dodatnih sadržaja, poboljšanje usluga i povećanje standarda zaposlenika. A to je bolje, kaže Lneniček, nego plaćati struju koju se može besplatno dobiti iz sunčeve energije.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Dani su natprosječno topli pa se očekuje da će ovih dana elektrana lijepo raditi, no najveće se uštede, kaže gradonačelnik, očekuju dolaskom sunčanijih dana. Dodaje kako se nada da će, u skladu s time koliko će država raspisati poziva i natječaja, Daruvar u idućem razdoblju ostvariti još ovakvih projekata.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!