Fotografija: 57-godišnja žena iz Daruvara opljačkana je u razdoblju od 18. do 23. studenoga/Foto: Vlado Kos/CROPIX
57-godišnja žena iz Daruvara opljačkana je u razdoblju od 18. do 23. studenoga/Foto: Vlado Kos/CROPIX

Daruvarčanki iz obiteljske kuće u Gundulićevoj ulici ukrali novac i nakit

Budući da nema nikakvih znakova provale, policija još uvijek ne zna kada je i kako točno lopov ušao u kuću i opljačkao jePoliciji još uvijek nepoznata osoba pokrala je 57-godišnju ženu iz Daruvara. 

Policija je izvjestila kako je u razdoblju od 18. do 22. studenoga nepoznati lopov iz obiteljske kuće 57-godišnje žene u Ulici Ivana Gundulića odnio novac, nakit i ostale vrijedne predmete. Nema nikakvih znakova provale tako da policija još ne zna kada je i kako lopov ušao u kuću i opljačkao je. Daruvarski policajci su napravili očevid na mjestu događaja, a šteta se procjenjuje na više tisuća kuna. 

Policija upozorava

U MUP-u upozoravaju građane kako krađa sa svim svojim mogućim oblicima uz sami motiv leži u prilici koju često stvara sama žrtva. Velik broj građana ne čuva svoju imovinu što kradljivci vješto koriste. Iz neznanja i ravnodušnosti propuštaju se potrebne mjere predostrožnosti.

"U svakom slučaju, ostaje činjenica da su pri svakoj provali neizbježne posljedice za žrtvu. Ne radi se samo o pretrpljenoj šteti nego je provala i psihičko opterećenje. Dom žrtve više nije siguran i to uzrokuje strah od budućnosti jer ako je jednom provaljeno situacija se može u svakom trenutku ponoviti. Između ostalog, često se zbog nesnalaženja, neinformiranosti i nemarnosti žrtve, na krivi način tumači uloga policije i narušava određena društvena uloga pa i povjerenje u policiju", kažu u MUP-u.

Jedna od preventivnih mjera u sprječavanju ovih kaznenih djela jest susjedski nadzor, odnosno međusobno poticanje građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine. Druženjem se poboljšava uobičajen problem učestalosti i kvalitete odnosa među stanovnicima u naseljima, poboljšavaju se povezivanja u zajednici, a zajednica povećava mogućnost za obranu pred kriminalcima.

Susjedski nadzor

"Stanovnici jedne ulice paze na vlastitu i movinu i imovinu drugih, obilježavaju imovinu, poboljšavaju zaštitu vlastitih domova i predlažu poboljšanje za sigurniju okolinu. Susjedski nadzor znači i uočljivost, primjerice, u susjedstvima gdje ljudi rade ili se djeca igraju u svojim dvorištima, šeću psa. Budući da se osjeća njihovo prisustvo, takve ulice su manje interesantne za bilo koju vrstu kriminala", piše na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.