Fotografija: Demonstracija eksplozije rakete/Foto: Damir Krajač/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Demonstracija eksplozije rakete/Foto: Damir Krajač/CROPIX (ilustracija)

Daruvarčanin ispalio rakete čija je upotreba zabranjena. Prijeti mu do 15.000 kuna kazne

Policija je izvjestila kako je 37-godišnjak u dvorištu kuće na Vinogradskoj cesti ispalio više komada raketa kategorije F2 čija je upotreba zabranjena od 2. siječnja do 26. prosincaMuškarac u dobi od 37 godina zaradio je novčanu kaznu jer je jučer oko 20.30 sati na Vinogradskoj cesti u Daruvaru ispalio više raketa čija je upotreba trenutno zabranjena..

Policija je izvjestila kako je spomenuti 37-godišnjak u dvorištu ispalio više komada raketa kategorije F2 čija je upotreba zabranjena u periodu od 2. siječnja do 26. prosinca.

Novčana kazna

- Protiv 37-godišnjaka slijedi izvješće o počinjenom prekršaju zbog prekršaja iz članka 62. stavka 4., kažnjivog po članku 90. stavku 1. točke 4. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim je propisana novčana kazna od 5000 do 15 000 kuna - kažu u policiji.

Prodaja pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba, kažu u policiji.

Inače, 15. prosinca i službeno je započela tradicionalna akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom "Mir i dobro 2021./2022." koja će se provoditi do 9. siječnja.

Tijekom prošlogodišnje akcije koja je trajala od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine na području cijele Hrvatske  policija je u svoje statistike upisala 17 ozlijeđenih osoba, od kojih sedmero djece.

Zabranjena pirotehnika/Foto: MUP RH
Zabranjena pirotehnika/Foto: MUP RH

Teške tjelesne ozljede zadobilo je sedam osoba, dok je deset osoba lakše ozlijeđeno. Kad je riječ o teškim tjelesnim ozljedama radi se o ozljedi vatrenim oružjem, četiri slučaja eksplozije petardi u ruci te o ozljedi uzrokovanoj podizanjem s tla već aktivirane petarde. Također, dijete je zadobilo tešku tjelesnu ozljedu nakon što je aktiviralo petardu u ruci.

- Što se tjelesnih ozljeda tiče, punoljetne osobe zadobile su ozljede tako što su pucale vatrenim oružjem, a jedna osoba se ozlijedila tijekom bacanja petardi. Također, dvoje djece je aktiviralo petarde u ruci, jedna ozljeda je nastala prilikom bacanja petarde, jedno dijete ozlijedilo se nakon što je palilo eksplozivni sadržaj iz petarde, dok je dvoje djece ozlijeđeno nakon što je pirotehničko sredstvo palo u njihovoj blizini“, obrazložio je voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije Tomislav Vukoja dodavši kako su u tom razdoblju oštećene dvije obiteljske kuće, stan, ugostiteljski objekt, tri automobila i dva druga objekta. Oduzeto je 64 komada raznoga oružja, gotovo tri tisuće komada streljiva, 33 komada eksplozivnih sredstava i približno 1.600 komada pirotehničkih sredstava.

Prodaja pirotehnike

Evidentirana su 53 prekršaja i 39 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Sektor za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite provodi nadzor po Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim je zabranjeno korištenje petardi i redenika kategorije F3. Od 2. siječnja ove godine, zabrana je proširena i na petarde i redenike kategorije F2.

Dozvoljena pirotehnika/Foto: MUP RH
Dozvoljena pirotehnika/Foto: MUP RH

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene prirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne su dosta visoke za one građane koji budu koristili zabranjena sredstva. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Ozbiljne posljedice

- Akciju „Mir i dobro“ provodimo kontinuirano već dugi niz godina, iz razloga što dio građana zaboravlja kako neodgovorno korištenje pirotehnike može prouzročiti ozbiljne posljedice. Najčešće ozljede su, kao što znamo, otrgnuća, opekline, oštećenja vida i sluha. Najčešće žrtve neodgovornog korištenja pirotehnike su djeca jer vrlo često roditelji doživljavaju pirotehnička sredstva kao neku vrstu igračaka pa ih daruju djeci da ih bez nadzora koriste. Pirotehnička sredstva nikako nisu igračke, a niti zabava za djecu. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da vrlo često ozljede nastanu iz razloga što pirotehnika nije kupljena u ovlaštenim dućanima koji prodaju certificirana pirotehnička sredstva koja neće zakazati, koja su pouzdana ako se korisnici pridržavaju uputa dobivenih uz kupnju takvih sredstava“, napomenuo je policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije, Mario Salopek.

Policija savjetuje građanima koji koriste pirotehnička sredstva da ne podcjenjuju njihovu moć. Ako već koriste pirotehniku, neka budu uzor svojoj djeci kako je koristiti na siguran način i obavezno kupovinu pirotehnike obavljati u  trgovinama koje imaju odobrenje za prodaju jer tako je jedino moguće kupiti pirotehniku provjerene kvalitete. Učinite svoju okolinu sigurnom, brinite za susjede i kućne ljubimce kojima takva sredstva nisu nimalo ugodna.

Također, podsjećaju građane kako je u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što možete predati bez sankcija ilegalno oružje, možete predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde) koja spadaju u kategorije F2 i F3. Odazovite se akciji kako biste se, bez kazne i anonimno, riješili takvih opasnih sredstava.

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:

- oružje držati pod nadzorom i zaključano,

- nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,

- ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,

- pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama,

- pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,

- koristiti ih na otvorenom prostoru,

- poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe,

- ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo. 

Preporuke za roditelje:

- ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati,

- u ponašanju budite uzor svome djetetu,

- savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj,

- savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

U nastavku pogledajte ovaj video: