Fotografija: Foto: Robert Fajt/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Robert Fajt/CROPIX (ilustracija)

Čistio staru kuću kod Daruvara i pronašao 5 protupješačkih mina i 7 kilograma eksploziva

Neeksplodirana eksploziva sredstva je preuzeo policajac za protueksplozijsku zaštitu i pohranio ga u skladište do uništenjaČisteći staru kuću u okolici Daruvara, jedna je osoba pronašla neeksplodirana eksplozivna sredstva i o tome odmah obavijestila policiju.

Na teren je izašao policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu i preuzeo 5 protupješačkih mina, oko 7 kilograma eksploziva i 3 detonatorske kapisle zaostale iz Domovinskog rata. Sve navedeno je preuzeto i pohranjeno u skladištu protueksplozijske zaštite do uništenja.

Policija ga pohvalila

- Pohvale ovoj osobi koja je prepoznala dobrobiti akcije „Manje oružja, manje tragedija“ te na ovaj način izbjegla moguće prekršajne ili kaznene sankcije, a isto tako je otklonila opasnost iz svoje okoline i dala svoj doprinos većoj sigurnosti svih nas - kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj i podsjećaju kako je u tijeku akcija Manje oružja - manje tragedija.

To znači da se prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, oružje može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.

Foto: MUP RH
Foto: MUP RH

- Pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju - kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj i napominju da će policija odmah poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.