Fotografija: Na tavanu je bilo 109 kila duhana u lsitovima/ Foto: Carinska uprava Ministarstva financija
Galerija
Na tavanu je bilo 109 kila duhana u lsitovima/ Foto: Carinska uprava Ministarstva financija

Carinici Slavoncu na tavanu pronašli čak 109 kg duhana u listovima: "Dobio brutalnu kaznu"

Kada se zbroje kazna i trošarine, iznos je čak 25 tisuća 923 eura i 77 centi, a muškarac je "dolijao" jer su mu u obiteljsku kuću upali carinici i izvršili pretres te pronašli robu koja će biti uništenaVjerojatno ne biste vjerovali, ali moguće je u jednom danu na duhan potrošiti - 26 tisuća eura! Na teži je to način naučio muškarac iz Brestovca kod Požege koji taj iznos, naravno, nije potrošio na kupnju cigareta ili duhana, već će ga morati iskeširati državi koja ga je ulovila u prekršaju i to u njegovoj obiteljskoj kući. 

Pronađena i rezalica

Pa dok njegovi susjedi na tavanu suše uobičajene slavonske delicije, kulene, šunkice i kobasice, on se odlučio za malo drugačije sušenje. No, 4. siječnja u kuću mu je upala Služba za nadzor Carinskog ureda Slavonski Brod te izvršila pretres kuće i pomoćnog objekta. Izgleda da su imali dojavu ili neku drugu sumnju koja se pokazala opravdanom jer je kod muškarca pronađeno 109 kilograma duhana u listovima, 100 grama sitno rezanog duhana i jedna rezalica za usitnjavanje duhana. 

U kući je pronađena i rezalica za usitnjavanje duhana/Foto: Carinska uprava Ministarstva financija
U kući je pronađena i rezalica za usitnjavanje duhana/Foto: Carinska uprava Ministarstva financija

Po ustaljenoj praksi takav duhan završava na crnom tržištu jer je znatno jeftiniji od duhanskih proizvoda iz trgovina i kioska, pa je muškarac ovime očito namjeravao zaraditi. No, kazna koja mu je izrečena poremetila mu je planove. 

Zbog povrede odredbi Zakona o trošarinama protiv hrvatskog državljanina pokrenut je prekršajni postupak i izdan prekršajni nalog, pri čemu je izrečena novčana kazna u iznosu od 13.470 EUR.

Golema količina duhana sušila se na tavanu kuće/ Foto: Carinska uprava Ministarstva financija
Golema količina duhana sušila se na tavanu kuće/ Foto: Carinska uprava Ministarstva financija

Duhan će biti uništen

- U upravnom postupku donijet će se rješenje kojim će se poreznog obveznika obvezati na naplatu trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 12.453,77 EUR.  Pronađena roba, koja je predmet prekršaja, oduzeta je i bit će uništena, priopćili su u srijedu iz Carinske uprave Ministarstva financija. 

Kada se zbroje kazna i trošarine, iznos je čak 25 tisuća 923 eura i 77 centi za koje se sada i doslovce može reći da su "otišli u dim". 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!