Fotografija: Pakračanin Milorad A. ispred zgrade bjelovarskog suda/Foto:Deni Marčinković
Galerija
Pakračanin Milorad A. ispred zgrade bjelovarskog suda/Foto:Deni Marčinković

Bombaš iz Pakraca optužen za trostruki pokušaj ubojstva radnika HEP-a koji su mu došli isključiti struju

U eksploziji je najteže stradao Darko M. (52), koji je svoj cijeli radni vijek proveo u HEP-u, i koji se tog dana uopće nije trebao tamo nalaziti jer ne radi na iskapčanju strujeNakon provedene istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, podiglo je optužnicu protiv 72-godišnjeg Milorada A. zbog toga što je 27. siječnja ove godine u 9.15 sati ujutro u Ulici Jana Žiške u Pakracu bacio bombu na trojicu radnika HEP-a koji su mu došli isključiti struju.

Jedva mu spasili život

Tužiteljstvo ga tereti za tri kaznena djela ubojstva u pokušaju i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Policijski očevid u ulici Jana Žiške u Pakracu/Foto: MojPortal.hr/Nikica Puhalo
Policijski očevid u ulici Jana Žiške u Pakracu/Foto: MojPortal.hr/Nikica Puhalo

Prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, okrivljenog 72-godišnjaka se tereti da je 27. siječnja 2021. godine, nezadovoljan postupanjem radnika jednog trgovačkog društva koji su po nalogu poslodavca došli obustaviti isporuku električne energije, iz svoje kuće bacio u njihovom smjeru ručnu bombu M-75 s koje je prethodno skinuo osigurač. Bomba je eksplodirala u neposrednoj blizini radnika. Jedan radnik zadobio je osobito tešku tjelesnu ozljedu te mu je život spašen pravovremenom liječničkom intervencijom, drugi radnik zadobio je tešku tjelesnu ozljedu, a treći lakšu.

Došao na poziv kolega

Naime, kako smo ranije izvještavali, u eksploziji je najteže stradao Darko M. (52), Pakračanin koji je svoj cijeli radni vijek proveo u HEP-u, i koji se tog dana uopće nije trebao tamo nalaziti jer ne radi na iskapčanju struje. Tamo je došao na poziv kolega koji su imali problema s radnim strojem.

Kamion HEP-a i tragovi pružanja prve pomoći na cesti ispred njega/Foto: MojPortal.hr/Nikica Puhalo
Kamion HEP-a i tragovi pružanja prve pomoći na cesti ispred njega/Foto: MojPortal.hr/Nikica Puhalo

U trenutku eksplozije, Darko je na radnom stroju dizao košaru u kojoj se nalazio drugi kolega, a treći je stajao pokraj radnog stroja. 

Radnici HEP-a su prvo zbrinuti u pakračkoj bolnici, a nakon obavljenih pretraga, bolnica je odlučila da se najteže ozlijeđenog radnika Darka M. (52) odveze u KBC Zagreb.

Dvije bombe

Milorada se optužnicom tereti i da je od točno neutvrđenog dana do 27. siječnja 2021., pribavio i u kući svog brata držao jednu ručnu bombu M-75 , a u svojoj je kući držao jednu ručnu bombu M-75 neutvrđenog broja, znajući da je ono zabranjeno Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Optužno vijeće Županijskog suda u Bjelovaru prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i 27. svibnja 2021. okrivljeniku produljio istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od dovršenja kaznenog djela i počinjenja drugog težeg kaznenog djela.