Fotografija: Foto: Goran Mehkek/CROPIX (ilustracija)
Foto: Goran Mehkek/CROPIX (ilustracija)

Bjelovarčanka prodavala bicikl, na kraju joj prevarant skinuo 500 eura s računa

Iz policije još jednom poručuju da je kupcu jedino potreban vaš IBAN broj, odnosno broj računa za uplatu, a nikako svi podaci s vaše bankovne kartice i vaši osobni podaciŽena (42) s bjelovarskog područja prijavila je policiji da je prevarena.

Naime, ona je na internet oglasniku objavila oglas o prodaji bicikla te joj se potom preko mobilne aplikacije za komunikaciju javila osoba koja je iskazala interes za kupnju koja joj je poslala poveznicu na internetsku stranicu kurirske službe na koji je Bjelovarčanka upisala svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice kako bi joj novac bio uplaćen.

Žena je mislila da je autorizacijom novac uplaćen, a u stvari je bio isplaćen i tada je shvatila je da je prevarena. 

Policija je započela kriminalističko istraživanje kaznenog djela računalne prijevare, a ovom prijevarom 42-godišnjakinji je pričinjena šteta od oko 500 eura. 

Iz policije još jednom poručuju da nikada, ali baš nikada, nikome na traženje ako je kupac ili dostavna služba kao u ovom slučaju ne trebate davati niti upisivati podatke o svojoj bankovnoj kartici, posebice ne serijski broj, rok valjanosti kartice te kontrolni CVC/CVV broj.

Kupcu je jedino potreban vaš IBAN broj, odnosno broj računa za uplatu, a nikako svi podatci s vaše bankovne kartice i vaši osobni podatci.

Budite oprezni, pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV YouTube kanalu i internetskim stranicama Web heroj.

Projekt WEB HEROJ se provodi uz podršku Europske unije i njime su građanima dostupne informacije i brojni savjeti za komunikaciju te poslovanje na internetu, kao i primjeri iz prakse, odnosno postupanja u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!