Fotografija: Foto: Josko Ponos/CROPIX (ilustracija)
Foto: Josko Ponos/CROPIX (ilustracija)

Bjelovarčanka (77) kupovala skuter za slabije pokretne osobe: "Ostala i bez vozila i bez novca"

Istog dana policiji u Čazmi javio se i 25-godišnjak koji je htio kupiti mobitel preko oglasnika, a kojem je nakon toga s računa "nestalo" čak 1680 euraU samo 24 sata Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj prijavljene su čak dvije računalne prijevare.

U utorak, 19. ožujka, bjelovarskoj policiji je prijavila 77-godišnjakinja iz Bjelovara da je prije dva tjedna stupila u kontakt s prodavateljem koji se oglasio putem društvene mreže da povoljno prodaje skuter za slabije pokretne osobe.

Kupila mu A-bonove

- U razgovoru preko društvene mreže prodavatelj ju je zatražio da s obje strane uslika svoju bankovnu karticu što je ona i učinila te mu fotografije poslala putem svog mobitela. Potom ju je putem telefona kontaktirala nepoznata muška osoba i zatražila da u mobilnoj aplikaciji potvrdi transakciju, što je ona također učinila. Naknadno je zaprimila nekoliko poziva u kojima se od nje tražilo da kupi A-bonove na ime plaćanja carine, a što je ona također učinila i nepoznatoj osobi ustupila kodove s bonova - kažu u policiji. 

Naknadnim uvidom u stanje računa vremešna Bjelovarčanka utvrdila je da joj je u nekoliko navrata s njenog bankovnog računa uplaćen novac na račun sportske kladionice što ona nije odobrila, a budući da skuter nije zaprimila shvatila je da je prevarena i oštećena za 800 eura.

Istog dana, čazmanskoj policiji je prijavio 25-godišnjak da je prije dva dana preko internet oglasnika stupio u kontakt s prodavateljem skupocjenog mobitela, dogovorio kupovinu i plaćanje putem servisa tog internet oglasnika na koji je unio svoje osobne podatke i podatke ključa mobilnog bankarstva, te identifikacijski kod koji je zaprimio nakon čega su s njegovog računa bez odobrenja izvršene dvije transakcije od 1680 eura, a koje on nije odobrio tako da je i on prevaren.

Policija istražuje oba ova kaznena djela, ali i apelira na sve buduće moguće žrtve da budu naročito oprezni, jer ovakvih je zločina sve više. 

- I ovog puta moramo istaknuti da nikada, ali baš nikada, nikome ne trebate davati nikakve podatke o svojoj bankovnoj kartici, posebice ne serijski broj, rok valjanosti kartice te onaj kontrolni CVC/CVV broj, kao niti ključeve mobilnog bankarstva. Isto tako ne dostavljajte presliku odnosno fotografije svojih osobnih dokumenata i bankovnih kartica koji mogu poslužiti za Vašu identifikaciju kako ne biste postali žrtve ovakvih računalnih prijevara - kažu.

Akcija "Web heroj"

Nova, preventivna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova naziva „Web heroj“ ima za cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela, zbog čega je napravljena i internetska stranica.

Preventivna kampanja „Web heroj“, ima sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, a provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Kampanja „Web heroj“ je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu.

Puno korisnih savjeta o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu možete pronaći na internetskoj stranici Web heroj.

- Stoga pozivamo sve one koji koriste blagodati interneta neka posjete našu internetsku stranicu Web heroj i saznaju sve o oblicima računalnih prijevara, kako ih prepoznati te ono najvažnije kako se zaštititi. Banner s poveznicom na stranicu možete pronaći i na naslovnoj web stranici naše policijske uprave - ističu iz bjelovarsko-bilogorske policije. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!