Fotografija: Foto: Unsplash (ilustracija)
Foto: Unsplash (ilustracija)

Bjelovarčanin tužio Hrvatski Telekom: "Varali kupce nepostojećim popustima na kupnju mobitela"

HT je kažnjen sa 4500 eura dok je direktor odjela za upravljanje uređajima kažnjen s 1500 eura, piše u presudiHT i odgovorna osoba proglašeni su krivima i osuđeni jer su varali potrošače nepostojećim popustima na kupnju mobitela, piše Danica.hr.

Prema presudi, HT je u listopadu oglasio poseban oblik prodaje za Samsung mobitele, a pritom su istaknuli sniženu cijenu proizvoda koju su primjenjivali tijekom akcije i najnižu cijenu koju su primjenjivali za istu robu 30 dana prije te akcije, a koja je bila niža od trenutno snižene cijene.

Zavaravali kupce

Time su se koristili nepoštenom, odnosno zavaravajućom poslovnom praksom u odnosu prema potrošačima, ističe sutkinja. Slučaj je prijavio potrošač s područja Bjelovara.

Istaknuli su sljedeće cijene za uređaje: Samsung Galaxy S22 + 5G – cijena s popustom 25,88 eura, prethodna cijena 23,89 eura; Samsung Galaxy A52s 5G – cijena s popustom 8,63 eura, prethodna cijena 7,30 eura; Samsung Galaxy S22 Ultra 5 – cijena s popustom 44,46 eura, prethodna cijena 42,47 eura.

“Iz toga proizlazi da nisu trebali oglasiti posebni oblik prodaje, već je trebala biti istaknuta samo važeća cijena s obzirom da je prethodna cijena uređaja bila manja od cijene oglašene za vrijeme trajanja posebnog oblika prodaje.

Lažni dojam

Dakle, kao pravna osoba-trgovac i odgovorna osoba pravne osobe koristili su praksu koja je nepoštena u smislu Zakona o zaštiti potrošača”, naglasila je sutkinja.

“Stoga sud takvu poslovnu praksu smatra zavaravajućom jer je kod prosječnog kupca stvorila dojam koji će ga potaknuti na kupnju, odnosno stvorila lažni dojam veće pogodnosti prilikom kupnje”, zaključuje se u presudi.

HT je kažnjen sa 4500 eura, a direktor odjela za upravljanje uređajima s 1500 eura. Moraju platiti i po 60 eura troškova postupka. Presuda je nepravomoćna, piše Danica.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!