Fotografija: Opet nova prijevara preko interneta/Foto: Josko Ponos/CROPIX (Ilustracija)
Opet nova prijevara preko interneta/Foto: Josko Ponos/CROPIX (Ilustracija)

Bjelovarčanin mislio da je zaradio 5000 eura na Bitcoinu: "Ostao je bez 8750 eura"

Kako bi mu prebacila "osvojeni" novčani iznos na tekući račun, pozvala ga je da putem računala obave video poziv i pokaže svoju osobnu iskaznicu i bankovnu karticuBez 8750 eura ostao je 60-godišnji Bjelovarčanin koji je žrtva još jednog modela računalnih prijevara na koje policija stalno ukazuje.

On je tako u četvrtak policiji prijavio da ga je u ponedjeljak nazvala ženska osoba i obavijestila da je na Bitcoinu zaradio pet tisuća eura

Kako bi mu prebacila "osvojeni" novčani iznos na tekući račun, pozvala ga je da putem računala obave video poziv u kojem ga je zatražila da joj pokaže svoju osobnu iskaznicu i bankovnu karticu s obje strane, a što je on i učinio. Potom ga je tražila da uđe u aplikaciju mobilnog bankarstva i pročita broj koji se tamo pojavio što je on također učinio, a takav postupak je ponovio više puta, javljaju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Šokirao se u banci

Istog dana, u večernjim satima, nazvali su ga iz banke da mu kažu su primijetili sumnjive transakcije po njegovom tekućem računu te mu je blokirana bankovna kartica i internet bankarstvo.

Sljedeći radi dan je u poslovnici svoje banke dobio na uvid promet po svom tekućem računu i šokirao se. Putem internet bankarstva zatražen je na njegovo ime brzi kredit u iznosu od 7500 eura koji je uplaćen na njegov tekući račun, a istog dana su provedene dvije transakcije u iznosu od 1950 i 6800 eura na račune jedan otvoren u drugoj banci, a drugi na digitalnu bankovnu platformu te mu je tako pričinjena šteta u iznosu od 8750 eura. Sve je to, naravno, završilo kod vješte kradljvice koju policija sada pokušava pronaći.

Policija uporno upozorava građane da budu oprezni i ne nasjedaju na ovakve kriminalne pojave.

- Nikada nikome ne pokazujte, odnosno ne dostavljajte, svoje osobne dokumente koji mogu poslužiti za vašu identifikaciju! Posebice ne otkrivajte podatke sa svojih bankovnih kartica ili kao u ovom slučaju putem video poziva nepoznatim osobama dati na uvid sve ono što može poslužiti za ovakve oblike prijevara, dodaju u policiji.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku