Fotografija: Sina nije vidio nekoliko godina/Foto: Brett Jordan/Unsplash (ilustracija)
Sina nije vidio nekoliko godina/Foto: Brett Jordan/Unsplash (ilustracija)

Bjelovarčanin dobio 4 mjeseca zatvora jer nije plaćao alimentaciju: "Nisam dobio plaću od 2021."

Priznao je da se sa sinom nije čuo dugi niz godina, a trenutno se razvodi i od druge supruge s kojom ima troje djeceBjelovarčanin u dobi od 42 godine nepravomoćno je osuđen na 4 mjeseca uvjetnog zatvora jer skoro godinu dana nije plaćao alimentaciju.

Nepravomoćna je to odluka Općinskog suda u Bjelovaru koji je presudio da je ovaj otac nezaposleni otac četvero djece kriv jer u razdoblju od 1. listopada 2021. do 29. kolovoza 2022. godine nije redovito plaćao dužno uzdržavanje svog tada 17-godišnjeg sina.

Uvjetna kazna

- Time je svoje dijete oštetio za ukupan iznos od 9.000,00 kuna. Dakle, nije uzdržavao osobu koju je po zakonu dužan uzdržavati i to na način, u visini i u rokovima određenim ovršnom ispravom, čime je počinio kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece – povredom dužnosti uzdržavanja iz članka 172. stavka 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona - piše u presudi.

Sud mu je izrekao uvjetnu osudu tako što se kazna zatvora u trajanju od 4 mjeseca neće izvršiti ukoliko optuženi u godinu dana ne počini novo kazneno djelo. Isto tako, neće ići u zatvor ako u godinu dana plati tih 1.194,50 eura (9000 kuna) koje je ostao dužan sinu za alimentaciju. 

Tijekom dokaznog postupka optuženik je u svojoj obrani pred policijom i na sudu priznao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Poslovni problemi

- Zadnju plaću primio sam u 10. mjesecu 2021. godine radeći u svom poduzeću. Došlo je do poslovnih problema. Posao mi je totalno stao pa si nisam mogao isplaćivati niti plaću niti doprinose. Druga supruga prima dječji doplatak i porodiljnu naknadu za treće dijete i s time smo jedva preživljavali. Poduzeće mi je otišlo u stečaj koji još nije finaliziran i zbog štrajka suda ročište je zakazano za 15. prosinca 2023. godine, nakon čega stečajni upravitelj ima rok od 30 dana da stečaj realizira. Kroz to vrijeme poslodavci me ne žele zaposliti jer prema zakonu bi preuzeli moj dug - kazao je sudu optuženi otac koji se trenutno razvodi i sa sadašnjom suprugom te bi trebao plaćati 260 eura za uzdržavanje još troje djece. Priznao je da se sa sinom iz prvog braka nije se čuo dugi niz godina.

Pri odabiru vrste i visine kazneno pravne sankcije sud je uzeo u obzir da optuženik do sada nije dolazio u sukob sa zakonom, nije prekršajno kažnjavan, nije osuđivan, trenutno je loših imovinskih prilika i osim sina iz prvog braka, skrbi o još troje maloljetne djece.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!