Fotografija: Vatra se sa staričinog zemljišta proširila na susjedovo strnište/Foto: Vladimir Ivanov/CROPIX (ilustracija)
Vatra se sa staričinog zemljišta proširila na susjedovo strnište/Foto: Vladimir Ivanov/CROPIX (ilustracija)

Bakica iz Badljevine zaradila prijavu jer je neoprezno palila suhu travu

Policija je izvjestila kako je starica u ponedjeljak u Ulici 30. svibnja spaljivala suhu travu, a da nije poduzela sve mjere zaštite od požara te se vatra proširila na strnište u vlasništvu 31-godišnjakaBakica stara 84 godine zaradila je optužni prijedlog zbog toga što je u ponedjeljak oko 19.15 sati u Badljevini neoprezno palila suhu travu.

Policija je izvjestila kako je starica u Ulici 30. svibnja spaljivala suhu travu, a da nije poduzela sve mjere zaštite od požara te se vatra proširila na strnište u vlasništvu 31-godišnjaka.

Protiv 84-godišnjakinje slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.

Inače, iz policije podsjećaju kako je na području Požeško-slavonske županije zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada. Odluka je donesena zbog dugotrajnih nepovoljnih klimatskih i hidroloških prilika koje pogoduju povećanoj opasnosti od požara, a zabrana se odnosi na svako paljenje vatre na otvorenom prostoru (kao što je spaljivanje biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu u neposrednoj blizini šume, te svako paljenje vatre u bilo koje druge svrhe).

Nadzor nad primjenom ove zabrane, sukladno Zakonu o zaštiti od požara i Odluci o načinu i uvjetima spaljivanja biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu te o loženju otvorene vatre na poljoprivrednom zemljištu, u šumu, na šumskom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, vrše ovlaštene službene osobe policijske uprave, poljoprivredni inspektori, te druge nadležne inspekcije i tijela.