Fotografija: Foto: Ronald Goršic/CROPIX
Foto: Ronald Goršic/CROPIX

AFERA FARMAL Osmero liječnika osuđeno zbog mita. Među njima i jedan iz Bjelovara

Liječnici koji se nisu nagodili s USKOK-om pa im se sudilo, dobili su uvjetne zatvorske kazne, moraju vratiti sav novac od mita, i platiti masne kazneOsmero liječnika nepravomoćno je osuđeno zbog primanja mita: dobili su uvjetne zatvorske kazne, moraju vratiti sav novac i platiti masne kazne, piše Danica.hr.

Riječ je o kraku afere Farmal u kojoj je 2015. godine optužnica podignuta protiv ukupno 365 osoba, a mnogi liječnici i zaposlenici ludbreške tvrtke su se vrlo brzo nagodili s Uskokom. No, neki liječnici to su odbili – poput spomenutih osmero – pa im se sudilo.

Višnja L. (73), umirovljena liječnica iz Zagreba, osuđena je na 8 mjeseci uvjetno, mora platiti 6500 kuna kazne te državi uplatiti 7460 kuna koliko je od Farmala dobila u bonovima i gotovini. Danka F. (74), zagrebačka umirovljena liječnica, dobila je 6 mjeseci uvjetno, kaznu od 5700 kuna te mora vratiti 640 kuna mita.

Troškovi postupka

Chaouki A. (71), liječnik pedijatar iz Zagreba, osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, 24.000 kuna kazne te državi mora vratiti mito od 16.010 kuna. Dario Č. (57), liječnik opće medicine iz Zagreba, dobio je 6 mjeseci uvjetno, kaznu od 11.000 kuna i državi mora uplatiti iznos mita od 2170 kuna.

Dragica L. (64), liječnica iz Ludbrega, osuđena je na 8 mjeseci uvjetno, 10.000 kuna kazne i povrat mita od 30.340 kuna. Željka B. (61), obiteljska liječnica iz Lopatinca, dobila je 8 mjeseci uvjetno, 9500 kuna kazne i mora vratiti 28.650 kuna.

Ivan D. (76), umirovljeni liječnik iz Donje Dubrave, osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, 9000 kuna kazne i povrat mita od 48.710 kuna. Josip L. (71), umirovljeni liječnik iz Bjelovara, dobio je 10 mjeseci zatvora uvjetno, 12.000 kuna kazne i mora državi uplatiti ukupno 47.000 kuna.

Liječnici su za propisivanje Farmalovih lijekova nagrađivani s 10 posto vrijednosti propisanih lijekova

Svih osmero liječnika, osim toga, mora platiti po 5000 kuna troškova kaznenog postupka, odlučio je Županijski sud u Zagrebu.

Presude su nepravomoćne i liječnici koji, inače, tijekom rasprave nisu priznali kaznena djela mogu se žaliti, No, teretili su ih iskazi Farmalovih djelatnika, kao i snimke telefonskih razgovora te ispisi sms poruka. Liječnici su za propisivanje Farmalovih lijekova nagrađivani s 10 posto vrijednosti propisanih lijekova.

Osobe u godinama

Dobivali su bonove za kupovinu u supermarketima, gotovinu, putovanja, raznu opremu i druge darove. Josip iz Bjelovara, primjerice, dobio je i pčelarsku opremu (vrcaljku) te tonu šećera, a podmiren mu je servis vozila i račun u poljoljekarni.

“Kako bi propisivali recepte za lijekove iz ponude trgovačkog društva Farmal d.d. sa liste HZZO-a, nudili su i davali nagrade u vidu vrijednosnih bonova za kupovinu robe u trgovačkim kućama, novca, putovanja i drugih poklona, na što su optuženi pristali”, navodi se u presudama.

“Kao otegotno je cijenjeno da su kaznena djela optuženici počinili kao osobe zrele životne dobi i kao takvi svjesni značenja i posljedica protupravnog postupanja, osobito jer se radi o visoko kvalificiranim i akademski obrazovanim osobama.

Isto tako, kao otegotno je cijenjena upornost u činjenju kaznenih djela koja se sastojala u vremenskom trajanju i broju radnji kaznenog djela”, istaknuto je u presudi Županijskog suda koji je kao olaktne okolnosti svima uzeo dosadašnju neosuđivanost, piše Danica.hr.