

/Foto: Igor Horvat





















Ribafish: "Vrhunski restoran u zelenoj oazi, pivska soba, Wise Grus... Zagrepčani, što čekate?"
Jeste li razmišljali o odmoru u kontinentalnom dijelu Hrvatske? Za sve one koji su se barem malo zamislili - dobro došli u Daruvar!
Poznati bloger Domagoj Jakopović Ribafish na svojoj turneji kroz Bjelovarsko-bilogorsku županiju pojetio je Daruvar i opisao svoj gastro-turistički doživljaj. Njegov tekst, koji je objavljen i na blogu RIbafish, prenosimo u cijelosti.
------------
U Bjelovarsko–bilogorskoj županiji ima sasvim dovoljno kuća za odmor, ljudi su veseli i vole popiti i pojesti, a što je također bitno, cijene su izvrsne! Tijekom trodnevnog boravka bili smo u četiri grada, a nakon Čazme i Bjelovara, došli smo i do Daruvara…
Igrom slučaja, u meni obožavanom ždralovom gradu bili smo ovoga puta na žalost vrlo kratko, ali sasvim dovoljno da upoznamo neke nove ljude i pozdravimo stare prijatelje. A kod Tome na graševinu i Faruka na burek – ipak ćemo nekom drugom prilikom. Za početak, stali smo u “predgrađu”, nekadašnjem odmorištu Kod Francuza u obližnjem Vrbovcu, gdje se nalazi netom otvoren Restoran Greenberg. Nakon svega viđenog, možemo vam samo toplo preporučiti ovaj lokal ozbiljnih pretenzija, koji se manjim dijelom nalazi u urednom i ugodno skockanom unutrašnjem prostoru te puno većom površinom u prekrasnoj zelenoj oazi.
Prije samog objeda zasjeli smo pod krošnju ogromnog drveta i degustirali ponudu također relativno novog igrača na sceni – rakija i likera daruvarske destilerije Wise Gruse. Nakon fine viljamovke, šljivovice i dunje, pobjednikom smo proglasili njihov pelinkovac. I oduševili se pa kad ste u prilici, kušajte! Greenberg je u suvlasništvu iz Našica u Daruvar priženjenog chefa Marina Kelbase, a filozofija lokala je da ima svega za svakoga, ali na moderan način i s ozbiljnom dekoracijom tanjura.
Naručili smo bocu lokalne kupaže Klečka i bacili se na predjelo. Na plati domaćih proizvoda istaknuo se sir OPG-a Jareš, konkretno, njihove sjajne prgice. Bilo je na plati i kulena i kobasica OPG Novak, nježne paštete od smuđa i fazana, a sve je bilo još finije uz kućne tople kruščiće.
Juha od povrća je poslužena s krutonima i tek malo blanširane šparoge i više je nego ugodno iznenađenje. Glavno jelo su bili sporo kuhani goveđi obrazi posluženi s kremastim pire krumpirom, hrskavom slaninom i čipsom od sira, a iznenadila nas je ukusna miješana salata – miks mladih listova miješanih salata, rotkvice i cherry rajčica u originalnom dressingu.
Za kraj, biskvit s kombinacijom pistacije i badema, kremasto, moćno, osvježavajuće… Greenberg je mjesto u koje možete potegnuti iz Zagreba, najesti se, odmoriti na livadi i vratiti sretni i nasmijani bez većih posljedica za vaš džep. Za sljedeći put smo ostavili specijalitete kuće – meso ispod peke, otkošteni fiš, pastrvu sa žara, gulaš od divljači, koljenice te steak odležan 21 dan. Sve smo rekli, zelenilo vas željno iščekuje!
Kako su organizatori mudro predvidjeli – stvarno nam je trebala šetnja Daruvarom i upoznavanje s njegovom bogatom povijesti. Jedan od najuređenijih i najljepših malih gradova kontinentalne Hrvatske diči se bogatom poviješću i lječilišnim turizmom, pa smo pogledali Julijev park – jedinstveni pejzažni perivoj u Hrvatskoj s iznimno bogatim biljnim fondom. Primjerci stabala stariji od 150 godina, cvjetni parteri, stilske karakteristike baroka te elementi engleskog pejzažnog stila krase ovaj jedinstveni perivoj.
Mi smo uz pomoć našeg elokventnog i zanimljivog vodiča „skuhali“ čaj od ginka (kasnije i došli do tog prekrasnog stabla, također ponosa Daruvarčana), a kako se u Daruvaru nalazi i Savez Čeha Republike Hrvatske, zavirili smo u njihove prostorije i bogatu povijest Čeha na ovim prostorima te snimili kuharicu s receptom za domaće pivo. Taman da nas pripremi na sljedeću lokaciju – Beerlist u Pivskoj sobi unutar Zavičajnog muzeja, ali tek poslije vožnje panoramskim kotačem. Kasandra ga nije voljela, ah taj njezin strah od visine…
Ako niste znali, samozatajan, skroman i uvijek nasmijan Krešo Marić jedan je od najvećih pivskih majstora ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. I u slobodno vrijeme s kolegom Miranom Husakom radi poučnu i zanimljivu radionicu kušanja sira i piva. U svijet piva uvest će vas nepretenciozno, opušteno i uz dobru zezanciju, a poanta priče je da uz samo sparivanje, naučite nešto više i o povijesti piva u Daruvaru jer ovaj grad se stvarno ima s čime podičiti. Ovaj su projekt podržali i Daruvarska pivovara, toplice i Turistička zajednica Daruvar – Papuk.
U Pivsku sobu su se smjestili pred koji mjesec, opremili je s pivskim artefaktima te pripremili sve za sparivanje pet stilova piva 5th element sa sirevima lokalnog proizvođača Biogal. Tijekom kušanja i razgovora bilježili što nam se svidjelo, pa je meni osobno najzanimljivija kombinacija bila ona pšeničnog piva i sira s kaparama te čokoladna torta s i inače odličnim stoutom 5th Element. Jako zanimljiva radionica i jako dobar razlog za posjetiti Daruvarsku pivovaru, Daruvar i veličinu poput Kreše Marića, jednog od pionira craft revolucije u Hrvata. Pola dana, pet tisuća kalorija, hvala Daruvaru, uvijek se rado vraćamo!
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!



