

Foto: Stipe Boščić




















Ribafish: "Priroda, kuće za odmor, domaći sokovi, vina, rakije... A ova hrana nas je kupila!"
U Bjelovarsko–bilogorskoj županiji ima sasvim dovoljno kuća za odmor, ljudi su veseli i vole popiti i pojesti, a što je također bitno, cijene su izvrsne!
Poznati bloger Domagoj Jakopović Ribafish na svojoj turneji kroz Bjelovarsko-bilogorsku županiju posjetio je okolicu Bjelovara i opisao svoj gastro-turistički doživljaj. Njegov tekst, koji je objavljen i na blogu RIbafish, prenosimo u cijelosti.
-------------
U Bjelovarsko–bilogorskoj županiji ima sasvim dovoljno kuća za odmor, ljudi su veseli i vole popiti i pojesti, a što je također bitno, cijene su izvrsne! Tijekom trodnevnog boravka bili smo u četiri grada, a nakon Čazme, zagrebali smo i okolinom Bjelovara…
Bjelovar je regionalni centar, grad pun povijesnih lokaliteta, festivala i puno toga za vidjeti, ali mi smo za početak otišli na jedno mjesto koje definitivno nije toliko razvikano. Naime, ako ste raspoloženi za adrenalin i avanturu, u Narti vas čeka Adventure Bjelovar ekipa sa svojim quadovima. Sami birate hoćete li malo više adrenalina ili biste ipak neku laganu vožnju kroz okolna polja i šume, dobijete kacige, kratki vodič za vožnju i pravila kojih se morate držati.
Kako ni Kas ni ja nismo neki vozači ni avanturisti – nismo pobrali simpatije domaćina. Ali svejedno smo uživali u sporoj vožnji kroz žitna polja i pogledu na predivan ravničarsko – brežuljkasti kraj te se više veselili nastavku dana na obiteljskom imanju u igri sa psima, maženju kobile Laste i pogledu na male praščiće koji s mamom neometano jurcaju dvorištem. Naravno, ako odaberete ekstremnu adrenalinsku avanturu – očekuje vas puno zahtjevnija vožnja, koja će u svakom slučaju biti – nezaboravna.
Pobrinut će se u Adventure Bjelovaru i da niste gladni, pa ako se odlučite na ovu avanturu, svakako pitajte da vam nešto i skuhaju jer smo tamo pojeli fantastičnu domaću slaninu, gulaš od divljači, a hit dana je ipak bila pizza u krušnoj peći na drva! Hvala i za pitu od domaćih višanja – nije stala, ali znamo gdje živite!
Trebalo je sigurno dovesti do sljedeće postaje – vinarije Coner u Jabučeti kraj Bjelovara, koja od 2009. ima zasađene vinograde, a danas uzgajaju vinovu lozu na nešto više od devet hektara. Na dio nasada pogled puca iz udobnih apartmana pa toplo preporučujemo degustaciju uz obilnu večeru i jutarnje buđenje s pogledom na vinograd! Uz široku paletu vina tu je i predivan moderan restoran kojem je jedini problem što je non-stop rezerviran za svadbe, firme, krstitke i sve što obožava hrvatski puk, pa je poželjno prije rezervirati.
Restoran, vinarija i hotel Coner ima dvije velike dvorane za proslave i jelo, kao i novi podrum (krstili smo ga kao nadrum – jer je u prizemlju iznad starog), proizvode oko 70.000 litara vina, po čemu su najjači u Županiji, a stalno se šire i sade novu lozu. Nakon šetnje kroz vinograd i podrume, sjeli smo za stol i počeli stručno vođene bakanalije s pridruženim vinima kuće. Krenuli smo u večeru s njihovim pjenušcem Andrija koji nas je fino opustio i osvježio uz bogatu platu narezaka i sireva i sirom s vrhnjem.
A onda je krenuo ramstek u umaku od zelenog papra, pohane jabuke, svinjski medaljoni u umaku od brusnice, pileća prsa omotana špekom u umaku od gorgonzole, pa kroketi, salate, ma pun stol svega i sve je bilo odlično spareno s vinima, Coner graševinom, chardonnayem, cabernet sauvignonom i na kraju slasnim iako ne preslatkim tramincem uz štrudl s višnjama u umaku od vanilije. Ne propustite bogati doručak i kupnju vina po nevjerojatnim cijenama. Apsolutni value for money i preobilate porcije!
Ako volite planinariti, ali niste od opasnih i neistraženih staza, pitoma Bilogora vam nudi šetnju do planinarskog doma Kamenitovac na 242 m/nv. Omiljeno je ovo izletište Bjelovarčana koji ga zovu Planinarac, pa se tu okuplja i staro i mlado, a HPD Bilogora ovih dana proslavlja velikih 100 godina tradicije. Dječja staza je duga 4 km, ona malo teža 12 km, trenutačno imaju 524 člana, a najjača manifestacija im je Proljeće na Bilogori u travnju.
Dočekale su nasmijane članice HPD-a Bilogora i ispričale prekrasne priče o njihovoj dječjoj stazi i sadržaju koji stvaraju baš za najmlađe, pojeli smo malo orehnjače i makovnjače, nazdravili rakijicom, prošetali poučnom stazom i obećali vratiti se što prije uz plan da baš cijeli dan provedemo u ovom kraju iznad sela Maglenča. A našli smo i Geocache!
Na putu iz Bjelovara za Daruvar stali smo i na posljednjoj postaji – OPG Pali u Velikoj Pisanici, najduljem selu u Hrvatskoj (13 km) te rodnom mjestu Ede Murtića, gdje nas je dočekao sam vlasnik ovog OPG-a, gospodin Fredi Pali. Sve je počelo uzgojem aronije radi zdravstvenih problema u obitelji, sa sokova prešlo na likere i danas se priča vrti oko prerade za vlastite potrebe i usluge prerade voća za druge proizvođače. Naime, u Hrvatskoj je nedostajalo proizvodnih kapaciteta za preradu i uslugu proizvodnje sokova svih vrsta i gospodin Pali je to prepoznao.
Kako je neprimjereno piti sokove na prazan želudac, morali smo probati vrhunske rakije, i to od dunje i vilje, pa do likera od aronije. Dnevno proizvedu 2.000 litara soka, najveći hit je ipak Jegaro, liker od 50 trava, prirodan, bez ikakve kemije, a baza je kućna rakija od jabuke, i od nje onda nastaju travarica, marelica i drugi likeri u inoksu, dok jedino šljiva ide u barrique. Proizvedu 2500 litara rakije godišnje. A kušali smo i vino od granny smith jabuke (10.5 alk.)! Uz destileriju i preradu, tu je i kuća za odmor, slatka kušaonica i domaćinov sjajan auto za ribičiju – kostur prastare Dijane koji je i te kako u funkciji!
Ponijeli smo doma bocu fine žestice (boca je nevjerojatnih 13 eura na kućnom pragu), ali i prefine sokove od jabuke i aronije, pa svakako kad ste u blizini svratite po dozu zdravlja i veselja u čaši.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!



