

Foto: Stipe Boščić






























Ribafish: "Garešnica je pravi primjer ponosa rodnom grudom i priča koje se znaju diljem svijeta"
Upravo je Garešnica primjer kako bi se trebalo ponositi svojom rodnom grudom, od toga napraviti kvalitetne priče i uvijek smo sretni kad opet možemo doći u grad Ive Robića i vrhunskih fileka. I još puno toga…
Poznati bloger Domagoj Jakopović Ribafish na svojoj turneji kroz Bjelovarsko-bilogorsku županiju posjetio je Garešnicu i opisao svoj gastro-turistički doživljaj. Njegov tekst, koji je objavljen i na blogu RIbafish, prenosimo u cijelosti.
--------------
U Bjelovarsko–bilogorskoj županiji ima sasvim dovoljno kuća za odmor, ljudi su veseli i vole popiti i pojesti, a što je također bitno, cijene su izvrsne! Tijekom trodnevnog boravka bili smo u četiri grada, a nakon Čazme, Bjelovara i Daruvara došli smo i do Garešnice…
Postoje ljudi koji rade u turizmu i baš i ne vole to što rade, a postoje i oni koji žive za to za njihov grad i okolica budu na ponos njihovih stanovnika i naše zemlje. Upravo je Garešnica primjer kako bi se trebalo ponositi svojom rodnom grudom, od toga napraviti kvalitetne priče i uvijek smo sretni kad opet možemo doći u grad Ive Robića i vrhunskih fileka. I još puno toga…
Kao prvo, lijepo je znati da je Garešnica od našeg zadnjeg posjeta dobila i svoj park za pse, koji je vrlo blizu jedinstvenom Apollo parku posvećenom priči o prvom velikom Garešničanu Mikeu Vuceliću.
Ovaj inženjer strojarstva je najpoznatiji po tome što je bio rukovoditelj projekta i jedan od direktora američkog svemirskog programa Apollo. Znate li za onu čuvenu rečenicu „Houston, we have a problem“? E pa Mike Vucelić je upravo taj koji je riješio problem – sa svojim timom je pomogao astronautima da u Svemiru sami izrade filter za zrak i uspješno ih spustio na Zemlju. Više o svim njegovim uspjesima možete pročitati upravo u garešničkom Apollo parku, a i poigrati se na spravama inspiriranima svemirom.
Niti drugog bitnog stanovnika nisu ovdje zaboravili, glumac Zvonimir Ferenčić je rođen u Garešnici, a najpoznatiji je po svojoj ulozi Cinobera u kultnim Gruntovčanima. Posvetili su mu njegovi sugrađani i kutak u Hrvatskom domu gdje možete vidjeti i šank na kojem je cijelu večer pričao viceve kad je ovaj vicmaher i glumčina posljednji put bio u Garešnici.
No, čini mi se da su Garešničani najponosniji na trećeg među poznatima, Ivu Robića. A kako ne bi bili kad je ovaj legendarni pjevač ostvario zavidnu karijeru i van granica Hrvatske pa je tako njegova pjesma Morgen u jednom trenutku bila i na 13. mjestu Billboard Top 40, ispred Nata Kinga Colea, Paula Anke, Franka Sinatre… Ostavio je Ivo Robić iza sebe puno zanimljivih priča i muzike koja će se još dugo pamtiti, a da se ništa ne prepusti zaboravu, u sklopu Centra za posjetitelje Natura 2000, uređena je galerija gdje uz taktove njegovih pjesama možete popratiti sve korake bogate karijere od samih početaka i članstva u crkvenom zboru Sijač u Garešnici.
U Centru za posjetitelje pogledajte kratki film o Poilovlju, upoznajte se s biljnim i životinjskim svijetom ovog kraja te svakako poslušajte i pogledajte radionicu „Eco i etno tajne trske“ gospodina Vjekoslava Martinića. Pokazao nam je glazbala od prirodnih materijala i onda na njih i zasvirao…
Dubok naklon, divna priča o očuvanju tradicije. Put nas je, odnosno naša neumorna Daniela Belak iz TZ-a te Margareta Miloš, ravnateljica centra Natura 2000, odveo i na Poučnu stazu Poilovlja koja ide od Garešnice do Kaniške Ive, duga je otprilike šest kilometara te je dio mreže zaštićenog područja Natura 2000.
Kišica nam tijekom sat vremena hodanja i uživanja u vodom i zelenilom bogatoj prirodi nije puno smetalo jer su naši domaćini ponijeli friške kiflice i bocu viljamovku.
S više stajanja smo brzo došli do punkta Kaniška Iva gdje je uređeno dječje igralište, sjenice u kojima možete odmoriti, a dobili su i nove ogromne ležaljke koje čekaju sunce i svoje goste. No, bilo je vrijeme i za posjet ŠRD Ilova i pripremu šarana na rašljama na njihovom jezeru Skresovi! Ondje se možete prošetati jezerom, provozati se čamcem ili kajacima, loviti šarane, amure i pokojeg smuđa, a bogami i prvog vikenda u rujnu posjetiti tradicionalnu Fišijadu. Šaran s rašlji je kao i uvijek – bio fantastičan, pogotovo u kombinaciji s domaćim škrletom, ponosom ovog kraja.
U hotelu Garić u centru Garešnice, prije konaka svakako probajte moslavačku juhu i Garić palačinke s umakom od naranče, svježim sirom i grožđicama. Totalno originalno! Bio je red i za novi posjet Prvom hotelu za pčele OPG Balja. Ako nemate gdje držati košnicu ni pčele, a želite dobivati na kućnu adresu svoj med – javite se obitelji Balja u Garešnicu i stvar je riješena! Na prekrasnom malenom imanju s hemocima, ležaljkama, igralištem i puno šume uredno stoji stotinjak košnica u punom pogonu, kao i one koje tek očekuju „udomljavanje“, pa ako vas je ovo zainteresiralo, javite im se… Tu je i njihova apikomora u kojoj smo snifali zrak iz košnice, a možete i leći na krevet iznad košnice s divnim uspavljujućim zujanjem.
OPG Balja nudi pet vrsta meda, onda one s dodatkom aronije i sikavice, zrncima propolisa, pa zatim i medenjake, likere… A probali smo i vjerojatno najskuplju rakiju na svijetu – onu od šest kilograma čistog meda!!! Uglavnom, svu ljubav pčela i ovih divnih ljudi možete upoznati na farmi/hotelu na izlasku iz Garešnice, kao i u njihovom butiku u centru grada.
Šećer smo ostavili za kraj jer se par kilometara na cesti prema Kutini nalazi Restoran Kod Bake. Vlasnica i chefica Danijela Crnjak Andri samo čeka da joj kažete što volite pa da vas iznenadi nekom nevjerojatnom kombinacijom okusa s mirisom tradicije, iako joj nije problem ispeći niti vrhunski jelenji steak.
Danijela i suprug od vlasnice, kako si voli tepati, fanatik fileka Zdravko, su srce i mozak ovog restorana i doslovce žive ugostiteljstvo. Ako nisu Kod Bake, onda su na nekom cateringu, festivalu ili pak novom lokalu u centru Garešnice. Mislim da sam ih jednom vidio u civilu, svaka čast.
Prvo smo probali divnu, nježnu i krepku juhu od medvjeđeg luka, a onda za predjelo i pljukance s umakom od vepra te pečenom prepelicom. Izvrsno! Za glavno jelo je došla janjeća koljenica i vjerojatno najbolji modificirani pire sa sjemenkama i bučinim uljem. Remek jelo, čudo!!! Za kraj, opet Danijela i njene igrarije – ovog puta kremšnita od batata! Osim po boji i malo tvrđe strukture, ne bi se lako pogodilo koji je glavni dodatak, ali – izvrsno. Jela su pratila lokalna moslavačka vina koja nam je predstavila naša draga Barbara Halić, velika zaljubljenica u svoj kraj i vinogorje pa smo uživali u puno finih škrleta.
Kod Bake se vidimo u subotu 31.5. kad se održava 4. Festival fileka, a onda na fišijadi, Ivorobićijadi i uvijek kad nas put nanese ovim prekrasnim vrijednim ljudima. Naravno, i na nezaboravan festival polupanih jaja – Kajganijadu u Kajgani!Bjelovarsko bilogorska županija nije turistička meka, niti to želi postati, ali uz ovakve kvalitetne ljude idealna je za bijeg iz sivila i betona i uživanje u rijekama, jezerima, šumama i općenito prirodi od koje smo se previše otuđili. Na nama je samo da ih posjetimo, podržimo, pitamo i dijelimo dobre priče pa na kraju i povedemo drage ljude na put kroz ovaj kraj na jedan doživljaj više! Hvala na svemu Čazma, Bjelovar, Daruvar i Garešnica, do nove prilike!
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!



