Fotografija: Čak 33. točne dnevnog reda vijećnici su riješili u nešto više od dva sata/Foto: Martina Čapo
Galerija
Čak 33. točne dnevnog reda vijećnici su riješili u nešto više od dva sata/Foto: Martina Čapo

Županijski vijećnici dali zeleno svjetlo Učeničkom domu u Daruvaru. Bilek: "Ovo je strateški projekt"

"Škole u Daruvaru su izvrsne škole, učenici svako malo pometu u natjecanjima konkurenciju iz cijeloga svijeta. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga projekta", kazao je BilekBJELOVAR – Za nešto više od 2 sata završila je 16. sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj su vijećnici odlučivali o 33 točke dnevnog reda.

Većina točaka završila je bez ikakve rasprave. Tek poneka od njih ponukala je vijećnike na reagiranje i kraću raspravu. Najaktivniji oporbeni vijećnik Damir Bajs reagirao je, između ostaloga, na županovo izvješće o radu prilikom čijeg izlaganja je župan Marušić ukratko pobrojio sve ono što se odradilo u razdoblju od 01. srpnja do 31. prosinca 2023. godine.

Vesela atmosfera uoči početka sjednice/Foto: Martina Čapo
Vesela atmosfera uoči početka sjednice/Foto: Martina Čapo

Između ostaloga, župan je rekao kako je bilo ulaganja u poljoprivredi, a vrlo dobrim se pokazalo kako je dobro mjere kreirati u dogovoru sa samim poljoprivrednicima. Osvrnuo se župan na obnovu školskog dispanzera u Daruvaru kao i na ulaganja u ŠRC Kukavica.

Županovo izvješće

Marušić se dotaknuo mobilnog palijativnog tima jer to Dom zdravlja BBŽ-a jedini u zemlji nije imao. Zatim je spomenuo i ulaganja u turistički razvoj, obnovu krovišta na hali u sklopu Bjelovarskog sajma, sustav javnog navodnjavanja, a podsjetio je i na potpis ugovora o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu.

- Time smo postali 5. županija u RH koja je krenula s uvođenjem javne usluge kojom se osigurava kontinuitet održivosti prijevoza u gradskim i prigradskim naseljima, kazao je Marušić.

Uz sve to, spomenuo je i opremanje nove bolnice te ulaganje u ljude, kao i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti.

Bajs je nakon izlaganja kazao kako je to bilo najkraće županovo izlaganje ikad, a kao razlog je naveo da se tu očito nema što više reći.

Damir Bajs ponovno je bio je najaktivniji oporbeni vijećnik/Foto: Martina Čapo
Damir Bajs ponovno je bio je najaktivniji oporbeni vijećnik/Foto: Martina Čapo

Silvestar Štefović odgovorio je sarkastično Bajsu da kada ga sluša, sve mu dođe žao što više nije župan.

Ines Šarić također je reagirala na županovo izvješće kazavši kako zdravstvo nije tako bajno kako ga župan predstavlja te je dodala kako Dom zdravlja u Čazmi i dalje nema pedijatra kojeg je ranije imao.

- Naša primarna zaštita je sve gora i gora. Nedostaje nam liječnika i specijalista.. Županijska skupština nam se svela na to da ljudi ili ne dolaze ili ne smiju postavljati pitanja ili njihovo mišljenje uopće nije važno. Ovo je najgori sastav Županijske skupštine ikad. Što se tiče umirovljenika, oni ove godine neće dobiti uskrsnicu, upozorila je Šarić.

Zlatko Barila iz HSU osvrnuo se na sve skuplje domove i na činjenicu da umirovljenici tu cijenu koja će biti sada više ne mogu pratiti.

Aktivirala mandat

- Raspravljali smo o tome da je prijašnja cijena bila vrlo niska. No, korisnici su vrlo zabrinuti. Mnogi će umirovljenici morati izaći iz domova jer više to neće moći platiti. Mi se na to ne možemo oglušiti, tvrdi Barila.

Izvješće o radu župana Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je sa 22 glasa za i 7 glasova protiv.

Zeleno svijetlo vijećnika dobio je i zahtjev za aktiviranjem mandata Ivane Sabljak Murlin nakon čega je Sabljak Murlin prisegnula.

Ivana Sabljak Murlin ponovno je županijska vijećnica/Foto: Martina Čapo
Ivana Sabljak Murlin ponovno je županijska vijećnica/Foto: Martina Čapo

Naime, Sabljak Murlin je na lokalnim izborima 2021. godine bila na listi SDP-a za Županijsku skupštinu. Iako je izborila vijećničko mjesto, nije ga mogla obnašati jer je bila pročelnica za graditeljstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Mijenjao ju je kolega Slaven Đurđević. A sada, nakon prisege, Sabljak Murlin će dužnost županijske vijećnice obnašati kao nezavisna vijećnica.

Vijećnici su, između ostaloga, izglasali i promjenu sjedišta Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, kao i prijenos vlasništva nad nekretninama na prijašnjoj adresi Glazbene škole, odnosno na adresi Ulice Vatroslava Lisinskog 1, Bjelovar.

Donesena je i odluka o davanju suglasnosti županu Bjelovarsko-bilogorske županije za potpisivanje Sporazuma o izgradnji građevine Učenički dom u Daruvaru.

Učenički dom u Daruvaru dobio zeleno svjetlo

Vladimir Bilek kod ove točke je pojasnio kako je to strateški projekt na kojeg se oslanjaju četiri srednje škole u Daruvaru.

Vladimir Bilek/Foto: Martina Čapo
Vladimir Bilek/Foto: Martina Čapo

- Drago mi je da smo pred početkom gradnje. Škole u Daruvaru su izvrsne škole, učenici svako malo pometu u natjecanjima konkurenciju iz cijeloga svijeta. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga projekta. Posebna zahvala Gradu Daruvaru i gradonačelniku Damiru Lneničeku. Grad je pripremio, osigurao zemljište, projektu dokumentaciju i građevinske dozvole. Hvala Vladi, kao i županu Marušiću, istaknuo je, između ostaloga Vladimir Bilek.

Više točaka dnevnog reda odnosilo se na Daruvarske toplice. Naime, bez ikakve rasprave vijećnici su potvrdili odluku o raspodjeli rezultata Daruvarskih toplica, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, a dali su i zeleno svjetlo o izmjenama i dopunama djelatnosti ustanove Daruvarske toplice.

Ravnatelju Daruvarskih toplica Ratku Vukoviću dano je ovlaštenje za provedbu postupka javne nabave za multimedijalne sadržaje u zgradi rekreacijsko-turističkog centra; kao i za radove rekonstrukcije smještajnih jedinica, izgradnju rekreacijsko-turističkog centra i termalnih bazena te opremanje navedenih prostora.

Točka dnevnog reda koja se odnosila na davanje suglasnosti za dugoročno kreditno zaduženje Javnoj ustanovi Županijskoj upravi za ceste Bjelovarsko-bilogorske županije nakratko je probudila vijećnike.

"Blesavo" zaduženje

Naime, riječ je o dugoročnom kreditnom zaduženju kod Erste&Steiermarkische banke u iznosu od 2.200.000,00 EUR uvećano za kamate, naknade i troškove banke.

Glasanje u tijeku/Foto: Martina Čapo
Glasanje u tijeku/Foto: Martina Čapo

Ines Šarić zanimalo je za koje se dionice točno zadužuju. Ravnateljica ŽUC-a, Nataša Koronc pojasnila je kako Županijska skupština najprije treba donijeti odluku o zaduženju, nakon čega će se odlučiti o kojim dionicama ceste će biti riječ, odnosno što će se sanirati.

Šarić je potom prilično šokirano upitala je li istina da oni žele da se uđe u kreditno zaduženje za još uvijek nepoznate dionice ceste.

Koronc je pojasnila kako je plan u izradi, no još uvijek nije usvojen, a s obzirom da još nije usvojena odluka za kreditno zaduženje.

Vijećnik Marijan Sabolović postavio je pitanje zašto se za ceste nisu povukla sredstva iz NPOO-a.

- Mi sada ovdje dižemo kredit, zadužujemo se za nešto za što ne znamo što će se raditi. Da li će jedinice lokalne samouprave moći pomoći kod sufinanciranja… Ako se zadužujemo za kuću, auto ili stan, znamo za što dižemo kredit. A mi ovdje sada ne znamo za što je kredit. Vikali ste na Damira Bajsa da se zaduživao. Recimo da je to istina. Ali, mi ćemo sada dignuti ruke za zaduženje, a ne znamo za što su novci namijenjeni. To su činjenice, pojasnio je Sabolović.

Koronc mu je pojasnila da se sredstva iz NPOO-a nisu mogla povući za ceste jer nije bilo cesta oštećenih u potresu pa se nisu za taj novac mogli uopće kandidirati.

Vijećnik Drago Hodak/Foto: Martina Čapo
Vijećnik Drago Hodak/Foto: Martina Čapo

Šarić je ponovno istaknula da je vrlo neobično da se zadužuju, a da ne znaju za što se zadužuju.

- Valjda ste prvo trebali izraditi taj plan, predstaviti ga, reći koliko treba novca za to i onda ići u zaduženje, a ne ovako. Ovo je stvarno blesavo. Tako možemo svake godine dignuti kredit. Toga nigdje nema, poručila je Šarić.

Odluka o davanju suglasnosti za dugoročno kreditno zaduženje Javnoj ustanovi Županijskoj upravi za ceste Bjelovarsko-bilogorske županije vijećnici su naposljetku izglasali s 20 glasova za.

Na kraju sjednice donesena je i odluka o dodjeli javnih priznanja Bjelovarsko-bilogorske županije za 2024. godinu.

Aktualni sat

Što se tiče aktualnog sata, postavljena su samo dva pitanja. Ono Damira Bajsa i HDZ-ovog Zorana Bišćana.

Bajsa je zanimalo koliko je točno osoba zaposleno u samoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i na kojim radnim mjestima.

Župan mu je odgovorio kako je u tom periodu zaposlen 21 djelatnik, dok je istovremeno otišlo njih 24.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je od 2022. godine do danas zaposlen 21 zaposlenik, odnosno 19 službenika i 2 namještenika. A istovremeno radni odnos je prestao za 24 zaposlenika. Konkretno, tijekom 2022. godine zaposleno je 8 službenika i jedan namještenik, tijekom 2023. godine 10 službenika, a ove godine po jedan službenik i namještenik, kazao je župan Marušić.

Zoran Bišćan je htio znati više o ulaganjima u zdravstvo.

Župan je pojasnio kako je bilo puno izazova te kako bez pomoći Vlade ne bi uspjeli finalizirati određene projekte u zdravstvu.

Veselo u zadnjim klupama/Foto: Martina Čapo
Veselo u zadnjim klupama/Foto: Martina Čapo

- U godinu dana nikada nije bilo većih ulaganja u zdravstvo. Obnovila se stomatologija, opća i obiteljska medicina u Bjelovaru, ali i u ostalim gradovima. Obnovio se dječji i školski dispanzer u Daruvaru, krovište na Domu zdravlja u Čazmi, stomatološka ambulanta u Bulincu. Čekaju nas novi projekti usmjereni na energetske obnove. No, ulagalo se i u ljude, specijalizacije liječnika. Ponosni smo jer više liječnika dolazi nego što ih odlazi, između ostaloga rekao je župan Marušić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!