Fotografija: Neodgovorno ponašanje većine vijećnika obilježilo je današnju Skupštinu BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Neodgovorno ponašanje većine vijećnika obilježilo je današnju Skupštinu BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Županijska skupština prekinuta na sat vremena zbog premalog broja vijećnika

Većina vijećnika se nakon pet sati zasjedanja očito umorila te su odlučili napustiti Skupštinu. Nakon poduže stanke sjednica je brzinski privedena krajuViše od sat vremena trajao je prekid 7. sjednice Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, a razlog je doista bizaran - nedostatak kvoruma. Naime, nakon što je usvojena 30. od 33. točke dnevnog reda, predsjednica Skupštine Ivana Jurković Piščević utvrdila je da se u vijećnici ne nalazi dovoljan broj vijećnika, odnosno da Skupština ne može donositi pravovaljane odluke te je sjednica prekinuta.

Neodgovorno ponašanje

Zašto je više od polovice vijećnika napustilo današnju sjednicu možemo samo nagađati, no nekoliko potencijalnih odgovora nameće se samo po sebi. Kao što smo rekli, na dnevnom redu nalazile su se 33. točke pa se većina vijećnika nakon pet sati možda "umorila". Također, jedan od razloga može biti i to što je danas petak, pa se vijećnicima žurilo na vikend, a odgovor za krajnje neodgovorno ponašanje možda se krije i u činjenici da su vijećničke naknade dolaskom aktualne vlasti smanjenje s 900 na 450 kuna. 

Prijevremeni odlazak još je više začuđujući, ako znamo da su nakon stanke od sat vremena preostale tri točke usvojene u svega 10-tak minuta, a rasprave gotovo da i nije bilo. 

Većina odluka je usvojena

Zanimljivo, liste za Županijsku skupštinu, točnije vijećničke pozicije na njima, često su predmet pregovora, svađa, pa čak i prekida suradnje, napose kada jedna strana ne dobije "ulaznu" poziciju. Međutim, danas smo svjedočili koliko je tim istim vijećnicima zapravo stalo do sudjelovanja na sjednicama.

Recimo i to da za vrijeme dok je vijećnica bila još po prilično popunjena, Skupština je usvojila prvi ovogodišnji rebalans županijskog proračuna, kao i Godišnji izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg najvažnijeg dokumenta Bjelovarsko-bilogorske županije. Nadalje, svoj rad u protekloj godini predstavile su i sve županijske ustanove, a jedina točka koja je odbijena bio je zahtjev Općine Kapela za preuzimanje osnivačkih prava nad tamošnjom osnovnom školom.

Kako je rečeno u obrazloženju te odluke, Općina nema ni kadrovske ni fiskalne kapaciteti za preuzimanje škole.