Fotografija: Župan Bajs prilikom obilaska DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta/ Foto: Damir Bajs
Galerija
Župan Bajs prilikom obilaska DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta/ Foto: Damir Bajs

Županijska izdvajanja za vatrogastvo nisu se smanjivala unatoč koroni

U prošloj godini imali smo oko 540 intervencija od kojih se podjednak dio odnosi na tehničke intervencije, kao i na požarne, rekao ja zapovjednik Županijske vatrogasce zajedniceBjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs obišao je danas Dobrovoljno vatrogasno društvo Nove Plavnice i Križevačku cestu. Tom prilikom zajedno s predsjednikom Vatrogasne zajednice BBŽ Đurom Petrićem te županijskim vatrogasnim zapovjednikom Zdenkom Brandejsom upoznao je javnost o stanju u vatrogastvu na našem području, kao i o suradnji Županije i vatrogasaca.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

- U našoj županiji ima 11 tisuća registriranih vatrogasaca. Veliki dio njih pripadnici su dobrovoljnih vatrogasnih društava, a za njihov rad godišnje se iz županijskog proračuna izdvaja nešto više od 400 tisuća kuna. Također, veseli me što smo kroz Županijsku vatrogasnu zajednicu radili na opremanju stožernih društava, poručio je župan Damir Bajs.

Uređenje prostorija

Riječ je o javnim pozivima za financiranje projekata i aktivnosti udruga, između ostalog i dobrovoljnih vatrogasnih društava, a jedno od društava koje se javilo na poziv je i DVD Nove Plavnice i Križevačka cesta.

Predsjednik DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta Stevo Pikivača/ Foto: Deni Marčinković
Predsjednik DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta Stevo Pikivača/ Foto: Deni Marčinković

- Županija nam je pomogla oko uređenja centralnog grijanja, dok bi kroz mjesec dana Grad trebao asfaltirati prostor oko vatrogasnog doma. Što se tiče intervencija, u prošloj godini imali smo ih dvije na našem području, a skoro svake godine naši članovi kao ispomoć javnim postrojbama odlaze na Jadran. Ukupno imamo 79 člana društva, od kojih je njih 35 aktivno, rekao je predsjednik DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta Stevo Pikivača, dodavši da njihovo društvo ove godine slavi 70 godina postojanja.

Obilazak DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta/ Foto: Deni Marčinković
Obilazak DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta/ Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, vatrogastvo je jedna od službi u koje se građani mogu pouzdati, u što smo se imali priliku ovjeriti krajem prošle i početkom ove godine, kada su Banovinu pogodili strašni potresi.

Intervencije na Banovini

- Svega tri sata nakon potresa vatrogasci naše županije bili su prisutni u Sisku i pomagali pri tehničkim intervencijama spašavanja ljudi, kao i otklanjanju posljedica nastalih na javim i privatnim zgradama. Na potresom pogođenom području naši članovi boravili su do kraja siječnja te osiguravala pitku vodu lokalnim stanovništvu. Također, u prošloj godini imali smo oko  540 intervencija od kojih se podjednak dio odnosi na tehničke intervencije, kao i na požarne, kazao je Zdenko Brandejs, županijski vatrogasni zapovjednik te dodao da u našoj županiji djeluje pet javnih vatrogasnih postrojbi u gradovima, 17 vatrogasnih zajednica općina i 153 dobrovoljna vatrogasna društva.

Zdenko Brandejs, županijski vatrogasni zapovjednik/ Foto: Deni Marčinković
Zdenko Brandejs, županijski vatrogasni zapovjednik/ Foto: Deni Marčinković

Povećana sredstva

Prema riječima župana Bajsa, županijska izdvajanja za vatrogastvo tri puta su veća u odnosu na 2018. godinu, a sve u svrhu prikladne opremljenosti i što operativnijeg djelovanja.

- Zahvaljujem se županu što za rad Vatrogasce zajednice naše županije osigurava sredstva u većem iznosu od onih predviđenih Zakonom o vatrogastvu, posebice kod proslava velikih obljetnica. Za ovu godinu planirani iznos za naš rad jednak je prošlogodišnjem, odnosno 1,2 milijuna kuna, zaključio je Đuro Petrić, predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ.

Đuro Petrić, predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Đuro Petrić, predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ/ Foto: Deni Marčinković