Fotografija: Župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Županija sufinancira nabavku rasplodnih junica te grla junadi, svinja, ovaca i koza za tov

Na Javni poziv mogu se javiti poljoprivrednici s područja naše županije, koji su upisani u registar Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Najniži iznos kredita je 36 tisuća, a najviši 250 tisuća kuna, kaže MarušićBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić potpisao je ugovore s tri poslovne banke (PBZ, Erste i Podravska banka) o kreditiranju stočarske proizvodnje. 

Ugovor su potpisani u maloj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković
Ugovor su potpisani u maloj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

- Danas ćemo raspisati i Javni poziv na koji se mogu javiti poljoprivrednici s područja naše županije, koji su upisani u registar Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Krediti se prije svega odnose za nabavu rasplodnih junica i grla za tov junadi, svinja, ovaca i koza, pored ostalog istaknuo je župan Marušić.

Prijave do 30. studenog

Dodao je i to da najniži iznos kredita koji se može odobriti je 36 tisuća, a najviši 250 tisuća kuna. 

- Kamatna stopa iznosi najviše do 3,55 posto godišnje, dok subvencioniranje Županije iznosi 1,8 posto godišnjih kamata, dodao je Marušić. 

Predstavnici banaka/ Foto: Deni Marčinković
Predstavnici banaka/ Foto: Deni Marčinković

Javni poziv bit će otvoren do 30. studenog ili do iskorištenja sredstava. Što se tiče rokova otplate, oni ovise o starosti i duži stočarske proizvodnje.

- Za rasplod junica iznosi četiri godine, za tov junadi 20 mjeseci te za tov svinja i nabavku grla ovaca i koza osam mjeseci. Maksimalni iznosi po grlo su 12 tisuća kuna za junicu, pet tisuća kuna za grlo junadi, 400 kuna za odojke te 800 kuna za grla ovaca i koza, pojasnio je pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić. 

Odličan odaziv za proljetnu sjetvu

Zadovoljstvo postignutom suradnjom u ime banaka iskazao je Igor Topljak, predstavnik Erste banke.

- Ova inicijativa, zajedno s linijom za proljetnu sjetvu velika je pomoć poljoprivrednicima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Mahom se ovdje radi o malim poljoprivrednicima, odnosno fizičkim osobama koje obrađuju male površine zemlje. U ovoj liniji sudjelujemo od 2003. godine i nadamo se da ćemo tu tradiciju nastaviti i dalje, pored ostalog kazao je Topljak.

U ime banaka obratio je Igor Topljak/ Foto: Deni Marčinković
U ime banaka obratio je Igor Topljak/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i to da se ovom prilikom pročelnik Pavičić osvrnuo da netom završeni Javni poziv za kreditiranje proljetne sjetve, kazavši da je pristiglo znatno više prijava nego prošlo godine.

- Za tu namjernu u proračunu je osigurano milijun kuna, ali vjerojatno ćemo morati rebalansom ta sredstva nešto i povećati. Naime, prošle godine zaprimili smo 214 zahtjeva, a ta brojka ove godine iznosi 254 zahtjeva. Konkretnije, prošle godine ukupan iznos podignutih kredita bio je 36,7 milijuna kuna, dok ove godine to iznosi nešto manje od 48 milijuna kuna. Na osnovu tih zahtjeva, prošle godine zasijano je 11 tisuća hektara, dok je ove godine ta brojka nešto veća od 13 tisuća, zaključio je Zlatko Pavičić. 

Sve detalje oko Javnog poziva za kreditiranje stočarske proizvodnje možete pronaći OVDJE

Zlatko Pavičić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Zlatko Pavičić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković