Fotografija: Župan Damir Bajs u obilasku Područne škola Veliki Zdenci/Foto: BBŽ
Galerija
Župan Damir Bajs u obilasku Područne škola Veliki Zdenci/Foto: BBŽ

Županija osigurala novac za dodatne radove na školama u V. Zdencima i u Daruvaru

I dok su radovi na energetskoj obnovi škole u Velikim Zdencima u tijeku, završeni su u daruvarskoj OŠ Vladimira Nazora - Područnoj školi Frankopanska, projektu vrijednom 7,1 milijun kunaBjelovarsko-bilogorska županija osigurala je sredstva za dodatne radove na obnovi škole u Velikim Zdencima i područnoj školi Frankopanska u Daruvaru. Osim ulaganja u radove energetske obnove, Županija sredstva izdvaja i za dodatne radove koji nisu obuhvaćeni europskim projektom energetske obnove, kako bi učenici i zaposlenici škola učili i radili u uvjetima kakve zaslužuju.

Jedna od škola na kojoj su radovi u tijeku je Područna škola Veliki Zdenci, projekt vrijedan 3,1 milijun kuna dok će za dodatne radove Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojiti 207.000 kuna.

Dopunski radovi

- Moram naglasiti da matične škole i područne škole moraju imati isti standard. Sukladno tome, na zahtjev koji sam dobio od ravnateljice OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje, dao sam suglasnost za dopunske radove kako bi kroz izolaciju tavanskog prostora, zidova, obradu nadstrešnice, bojanja i slično mogli napraviti iskorak da škola u cijelosti bude obnovljena - rekao je župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs.

Na području grada Grubišnog Polja kompletno su obnovljene matična škola Ivana Nepomuka Jemeršića, srednja škola Bartola Kašića i školsko-sportska dvorana te Područna škola Ivanovo Selo, a uz obnovu Područne škole Veliki Zdenci ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo na području grada Grubišnog Polja dosežu iznos od 20 milijuna kuna.

- Svi ovi radovi na našim zgradama od velikog su značaja za naše djelatnike, učenike, ali i sva mjesta u kojima se škole obnavljaju. Osim što smo dobili veliku uštedu energije, preko 50 posto, dobili smo suvremene uvjete za rad o kakvima do prije nekoliko godina nismo mogli ni sanjati. Mislim da je škola u svakom mjestu, pogotovo u malim selima, centar događanja. Mi s ponosom možemo reći da su naše zgrade u svakom od tih mjesta najljepše zgrade - istaknula je ravnateljica OŠ „Ivana Nepomuka Jemeršića“ Grubišno Polje, Snježana Šeliš.

Investicijski ciklus

Područna škola Veliki Zdenci, kako kaže Snježana Šeliš, sagrađena je 1977. godine i jedna je od rijetkih područnih škola koja u svom sastavu ima i sportsku dvoranu. Školu pohađa 30-ak učenika, a zaposleno je pet djelatnika. 

- Projektom se postavila termo ovojnica, izmijenila se stolarija dijela krovišta iznad svlačionica dvorane, izolirali su se podovi i stropovi, postavio se novi sustav grijanja kao i led rasvjeta. Pojavila se potreba za dodatnim radovima koji su u vrijednosti preko 200 tisuća kuna, a odnose se na izolaciju podova te dio elektro radova. Projekt će biti završen u rujnu, a sigurna sam da će biti potrebe za još dodatnih radova koje će u potpunosti podmiriti naš osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija. Nakon svih ovih radova slijedi ličenje zgrade i opremanje namještajem - dodala je Snježana Šeliš.

Obilazak područne škole Frankopanska u Daruvaru/Foto: BBŽ
Obilazak područne škole Frankopanska u Daruvaru/Foto: BBŽ

I dok su radovi na energetskoj obnovi škole u Velikim Zdencima u tijeku, završeni su u daruvarskoj OŠ Vladimira Nazora - Područnoj školi Frankopanska, projektu vrijednom 7,1 milijun kuna. Dio je to investicijskog ciklusa ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo na području grada Daruvara u vrijednosti 40 milijuna kuna.

- Na školi se trebaju napraviti dopunski radovi na zamjeni oluka, gromobrana, instalacija, montaža i drugih stvari koje vrijede gotovo 400 tisuća kuna. Također, dao sam odobrenje i time ćemo kroz ovakav način riješiti pitanje da cijela škola, ne samo ovaj dio koji je vezan uz energetsku obnovu, bude završen tako da se dođe do standarda 21. stoljeća - rekao je župan Damir Bajs.

Škola dostojna učenika

Ravnateljica OŠ "Vladimira Nazora" Daruvar, Kornelija Častek, od srca se zahvaljuje na potpori Bjelovarsko-bilogorske županije što im omogućava da imaju školu dostojnu učenika 21. stoljeća, a vrijeme koje provedu u prekrasnoj novouređenoj školi bude u ugodnom i energetski učinkovitom okruženju.

- Energetska obnova škole krenula je u travnju 2020. godine. U obnovu je obuhvaćena vanjska ovojnica, krovište, fasada i prozori. Time će energetska učinkovitost biti zadovoljena. Potrebni su još dodatni radovi za popravak i lakiranje parketa u sportskoj dvorani - dodala je Kornelija Častek.

Županije će škole opremiti i namještajem koji također ne ulazi u iznos predviđen za energetsku obnovu jer župan Damir Bajs želi da sve županijske škole budu obnovljene i opremljene s uvjetima za rad primjerenim 21. stoljeću.