Fotografija: Foto: BBŽ, MojPortal.hr
Galerija
Foto: BBŽ, MojPortal.hr

Županija o stradavanju djece: "Moramo kod mladih podignuti svijest o sigurnosti u prometu"

Uskoro će se organizirati i "Dan sigurnosti djece i mladih u prometu" u sklopu kojeg bi se održalo niz aktivnosti kako bi se podigla svijesti o sigurnosti u prometu kod djece i mladih, ali i njihovih roditeljaPotaknut nizom tragičnih događaja u kojima je u petak, 21. lipnja 2024., na području Bjelovarsko-bilogorske županije u prometu stradalo čak petero djece, župan Marko Marušić naložio je nadležnim Upravnim odjelima županije organiziranje međuresornog sastanka na tu temu. Sastanak je održan u utorak 2. srpnja 2024. u maloj vijećnici BBŽ i na njemu su uz predstavnika nadležnih Upravnih odijela sudjelovali predstavnici PU bjelovarsko-bilogorske te predstavnici zdravstvenih i školskih ustanova, javlja BBŽ.

U konstruktivnoj raspravi razgovaralo se o problemu sigurnosti djece i mladih u prometu s posebnim osvrtom na upravljanje električnim romobilima i quad vozilima. Predstavnici Policijske uprave upoznali su sudionike sastanka sa stanjem sigurnosti u prometu na području BBŽ u prvih šest mjeseci ove godine kao i sa zakonskim odredbama vezanim za upravljanje spomenutim vozilima. Nadalje, predstavili su preventivne aktivnosti koje provode u suradnji sa školama na temu sigurnosti u prometu.

Sastanak je organiziran nakon stradavanja petoro djece u prometu u samo jednom danu/Foto: Čitatelj
Sastanak je organiziran nakon stradavanja petoro djece u prometu u samo jednom danu/Foto: Čitatelj

Predstavnici zdravstvenih ustanova upoznali su sudionike s vrstom i težinom ozljeda koje se najčešće događaju prilikom prometnih nesreća te ukazali na neophodnost i važnost u korištenju zaštitne opreme pri upravljanju spomenutim vozilima.

Zaključeno je da su djeca i mladi unatoč provođenju preventivnih aktivnosti i dalje izloženi velikoj opasnosti te da je u rješavanju tog problema potrebno snažnije uključivanje svih relevantnih dionika. Dogovoreno je da će BBŽ preuzeti ulogu koordinatora te da će se uz dionike koji su sudjelovali na današnjem sastanku uključiti i predstavnike jedinica lokalne samouprave s područja županije, dakle svih gradova i općina.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici nadležnih Upravnih odijela, predstavnici PU bjelovarsko-bilogorske te predstavnici zdravstvenih i školskih ustanova/Foto: BBŽ
Na sastanku su sudjelovali predstavnici nadležnih Upravnih odijela, predstavnici PU bjelovarsko-bilogorske te predstavnici zdravstvenih i školskih ustanova/Foto: BBŽ

Nadalje je dogovoreno da će se u što skorije vrijeme organizirati i „Dan sigurnosti djece i mladih u prometu“ u sklopu kojeg bi se održalo niz aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o sigurnosti u prometu kod djece i mladih, ali i njihovih roditelja.

Bjelovarsko-bilogorska županija i župan Marko Marušić odlučni su problem sigurnosti djece i mladih u prometu staviti kao jedan od prioriteta u svom djelovanju kako bi se spriječile ili barem umanjile prometne nesreće s tragičnim ishodima kakvi su zabilježeni u petak 21. lipnja 2024.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!