Fotografija: Novi majstori sa županom i predsjednik Obrtničke komore/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Novi majstori sa županom i predsjednik Obrtničke komore/ Foto: Deni Marčinković

Župan Marušić uručio 16 majstorskih diploma, najviše automehaničarskih

Veseli me što se broj obrta u našoj županiji u vrijeme korona krize nije smanjio, čak naprotiv, povećao se za 48 u odnosu na prošli godinuU ispitnom razdoblju od prosinca 2020. do svibnja 2021. godine majstorski ispit u u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije ukupno je položilo 16 majstora. Sukladno tome, majstorske diplome danas su im uručili bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

<p>Diplome su uručili župan Marušić i predsjednik OK BBŽ Grgić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Diplome su uručili župan Marušić i predsjednik OK BBŽ Grgić/ Foto: Deni Marčinković

- Prije svega čestitam svima koji su završili najviši stupanj obrazovanja u njihovom području rada, a drago mi je da novi majstori dolaze ih vrlo traženih zanimanja. Također, veseli me što se broj obrta u našoj županiji u vrijeme korona krize nije smanjio, čak naprotiv, povećao se za 48 u odnosu na prošli godinu. Obrtnici su Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iznimno bitni i zbog činjenice da pune proračun, ali jednako tako uvijek su nam na raspolaganju i o njihovim uslugama svi ovisimo, pored ostalog kazao je župan Marko Marušić.

Najviši stupan obrazovanja

Ove godine majstorski ispit položila su tri frizera, četiri automehaničara, tri vodoinstalatera te instalatera grijanja i klimatizacije, dva strojobravara te po jedan vodoinstalater, bravaru, plinoinstalateru i stolaru. Kao što je i sam župan naglasio, titula majstor temelj je za osnivanje vlastitog obrta/malog poduzetništva, a majstorskom diplomom dokazuje se najviši stupanj obrazovanja za obrtnička zanimanja.

<p>Ove godine majstorski ispit položilo je 16 majstora/ Foto: Deni Marčinković</p>

Ove godine majstorski ispit položilo je 16 majstora/ Foto: Deni Marčinković

- Drago mi je da i ove godine imamo zamjetan broj novih majstora. Zahvaljujem se županu na angažmanu jer smatram da diploma uručena iz njegovih ruku vrijedi mrvicu više, odnosno pokazuje dobrodošlicu naše regionalne samouprave. Uvjeren sam da će većina novih majstora prije ili kasnije doći na ideju da otvori vlastiti obrt. Mlade snage itekako nedostaju među obrtnicima, stoga je njihova nova energija uvijek dobrodošla, kazao je predsjednik OK BBŽ Goran Grgić.

<p>Goran Grgić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Goran Grgić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

U ime dobitnika majstorskih diploma okupljenima se obratio Matija Huklin, vlasnik obrta MM Instalacije iz Vrbovca.

<p>Matija Huklin/ Foto: Deni Marčinković</p>

Matija Huklin/ Foto: Deni Marčinković

- Prvi majstorski ispit položio sam 2014. godine, a sada sam se isto odlučio učiniti i za zanimanje vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije. Ovaj ispit preporučujem svima, što zbog same diplome, dobivenog znanja, ali u konačnici i korisnika naših usluga kojima potvrda struke ulijeva dodatno povjerenje, poručio je Huklin te dodao da posla ima više nego dovoljno, međutim majstora i radnika itekako nedostaje. 

Nikad manje majstora

Za kraj dodajmo i to da je u ovoj generaciji majstorski ispit položilo najmanje majstora u posljednjih deset godina. Usporedbe radi, prošle godine diplome je dobilo 22 majstora, dok je najbolja generacija bila ona 2018./2019. godine, kada je ovaj ispit položilo čak 32 majstora. 

<p>Majstorska diploma najviši je stupanj obrazovanja obrtnika/ Foto: Deni Marčinković</p>

Majstorska diploma najviši je stupanj obrazovanja obrtnika/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, u posljednjih deset godina najviše diploma otišlo je u ruke novih automehaničara, njih čak 43, dok je za zanimanje trgovac u tom vremenskom razdoblju niti jedna osoba nije položila majstorski ispit. Također, loš interes pokazao se i za zanimanje soboslikar-ličilac, za koje je diplomu stekao samo jedan majstor, a tek jedan majstor više u istom razdoblju položio je ispit za fotografa.