Fotografija: U županiji se danas i zaplesalo/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
U županiji se danas i zaplesalo/ Foto: Deni Marčinković

Župan Marušić ugostio predstavnike Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ-a

Ne sjećam se kada je u Županiji bilo ovako veselo i doista vam hvala na tome. Također, hvala svima vama koji njegujete hrvatsku baštinu, jer upravo ste vi ste čuvari naše tradicije, kaže MarušićBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić primio je danas predstavnike Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije koje su postigle najbolje rezultate na županijskim smotrama i sudjelovale na državnim natjecanjima.

Kulturno-umjetnički program

Riječ je o predstavnicima Bjelovarskog kazališta, skupine Vox feminae, KUD-a Sloga iz Miklouša, FA Zdenac iz Garešnice, KUD-a Palična iz Severina, KUD-a Bjelovar, KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače i KUD-a Graničar iz Čazme.

Zajednički nastup KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače i KUD-a Graničar iz Čazme/ Foto: Deni Marčinković
Zajednički nastup KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače i KUD-a Graničar iz Čazme/ Foto: Deni Marčinković

Upravo potonje dvije udruge tom su prilikom izvele kratki kulturno umjetnički program, kojim su razveselili sve prisutne.

- Ne sjećam se kada je u Županiji bilo ovako veselo i doista vam hvala na tome. Također, hvala svima vama koji njegujete hrvatsku baštinu, jer upravo ste vi ste čuvari naše tradicije. Posebno me veseli što su vaša društva spoj iskustva i mladosti, a Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje će podupirati rad Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ, poručio je župan Marušić.

Dugogodišnji rad

Osim što ih se moglo vidjeti na djelu, udruge su iskoristile prilike te predstavile svoj dugogodišnji rad.

- Bez potpore Županije, Ministarstva kulture i lokalne zajednice naprosto ne bi mogli nastupati. Od brojnih nastupa, svakako bi istaknula da smo 1992. godine kada smo u Komletincima i Strizivojni nastupali za 105. brigadu. Također, bili smo jedno od dva društva na prisezi dr. Franje Tuđmana te smo bili domaćini prve županijske smotre održane 1998. godine u Novoj Rači, Branka Novaković, voditeljica KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače dodavši da iz te generacija još uvijek imaju tri aktivna člana.

KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače/ Foto: Deni Marčinković
KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače/ Foto: Deni Marčinković

Ponos na rad svog društava istaknula je i Dušica Vunić iz KUD-a Graničar Čazma.

- Naše društvo djeluje već 106 godina, a trenutno imamo šest sekcija. Nadalje, naši tamburaši osvojili su treće mjesto na državnom natjecanju održanom u Dugom Selu prošlog tjedna. Većina njih još ni nemaju 20 godina, a natjecali su se s ljudima koji sviraju dvadesetak godina, što njihov uspjeh čini još većim. Također, Ove godine smo bili domaćini dječje smotre folklora i predstavljali smo našu županiju na Vinkovačkim jesenima, pored ostalog kazala je Vunić te se zahvalila županiji na potpori.

Župan Marušić s darovima KUD-a Graničar iz Čazme/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marušić s darovima KUD-a Graničar iz Čazme/ Foto: Deni Marčinković