Fotografija: Župan je čestitao majci na prinovi i prigodno ih obije darivao/Foto: Facebook BBŽ
Galerija
Župan je čestitao majci na prinovi i prigodno ih obije darivao/Foto: Facebook BBŽ

Župan Marušić u čestitarima: "Matej je četvrto dijete u obitelji Sabolić, od srca im čestitam"

"Želim da stvorimo uvjete da se što više obitelji odluči imati više djece", poručio je župan Marušić iz bjelovarskog rodilišta i podsjetio kako su naknade za novorođenčad od ove godine udvostručeneBJELOVAR – Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić posjetio je rodilište bjelovarske Opće bolnice i darivao prvorođenu bebu u BBŽ u 2022. godini, malog Mateja Sabolića.

-Čestitao sam majci Ani Sabolić na prinovi u obitelji! Mali Matej je prvorođena beba u našoj županiji u 2022. godini. Obitelji Sabolić iz Gornje Petričke je to četvrto dijete. Čestitam im na tome! Želim da stvorimo uvjete da se što više obitelji odluči imati više djece, poručio je župan nakon posjeta majci i bebi.

Ani Sabolić Matej je četvrto dijete/Foto: Facebook BBŽ
Ani Sabolić Matej je četvrto dijete/Foto: Facebook BBŽ

Mali Matej Sabolić rođen je 3. siječnja. Četvrto je dijete u obitelji Sabolić iz Gornje Petričke, a danas je s majkom Anom otpušten iz bjelovarskog rodilišta.

Naknade za novorođenčad udvostručene

- Volio bih da imamo što više takvih obitelji koje se odlučuju za brojnije potomstvo jer nam je demografska slika loša. Gotovo sve općine i gradovi imaju negativan prirodni prirast. Svijetli je primjer općina Zrinski Topolovac – istaknuo je župan Marušić čestitajući majci Ani na prinovi. Podsjetio je da je naknada za novorođenčad od ove godine udvostručena i iznosi tisuću kuna.

-Svjestan sam da su to mali pomaci i da će prava demografska mjera biti stvaranje povoljnijih uvjeta za život i rad ljudi, jer samo tako će se obitelji odlučiti imati više djece – dodao je Marušić.

Od početka 2022. godine u bjelovarskoj je Općoj bolnici rođeno šest beba. Matej je bio prva, a jučer je rođeno njih pet.

Poziv trudnicama na cijepljenje 

- Lani smo imali 560 poroda, a u 2020. godini 579. Naravno da je to smanjenje posljedica pandemije te neizvjesnosti zbog nesigurnosti radnih mjesta – istaknula je dr. med. Sanela Grbaš Bratković, v.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar.

Da smo u 2021. godini zaustavili dotadašnji niz od sedam godina rasta broja novorođene djece u bjelovarskoj bolnici potvrdio je prim. dr. sc. Tibor Toth, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju. Istaknuo je kako je lani sedam žena bilo na porodu s akutnim oblikom covida-19 i jako izraženim simptomima. Trideset trudnica pozitivnih na covid-19 ležale su u bolnici zbog komplikacija u trudnoći, a jedna trudnica je, nažalost, s teškim simptomima prevezena u Zagreb gdje je preminula, a dijete je spašeno.

- To je poruka i poziv trudnicama da se cijepe – zaključio je prim. dr. sc. Toth.