Fotografija: Nagrađeni učenici sa županom/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nagrađeni učenici sa županom/ Foto: Deni Marčinković

Župan Marušić primio mlade inovatore: "Siguran sam da je zbog njih pred nama svijetla budućnost"

Gospodarski i ekonomski razvoj neostvariv je bez inovacija. Veseli me što su dečki to uočili u vrlo ranoj dobi te su pokazali da kao društvo možemo računati na njih, kazao je MarušićBjelovarsko bilogorski župan Marko Marušić ugostio je danas mlade bjelovarske inovatore Jana Rastovića i Matea Šelja, osvajače zlatne medalje i Grand Prix nagrade na 19. Međunarodnoj izložbi inovacija - ARCA 2021.

Na današnjem prijemu svoj rad prezentirali su i studenti mehatronike Veleučilišta u Bjelovaru Karlo Pušić, Vedran Josić, Domagoj Mihaljević i Petar Milovac, koji su se drugu godinu zaredom našli među najuspješnijima na Lumen Engineeringu.

Svijetla budućnost 

- Čestitam dečkima na odličnim rezultatima i zbilja su nas sve učinili ponosnima. Svojim radom na najbolji mogući način prezentirali su i promovirali ne samo grad Bjelovar, već i cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Gledajući s koliko volje i ljubavi ovo rade, siguran sam da nas sve skupa čeka svijetla budućnost. Gospodarski i ekonomski razvoj, kojemu težimo, neostvariv je bez inovacija, jer su one preduvjet za društveni napredak. Veseli me što su dečki to uočili u vrlo ranoj dobi te su pokazali da kao društvo možemo računati na njih, između ostalog poručio je župan Marko Marušić. 

Marko Marušić, Branko Raičković, Jan Rastović i Mateo Šelj/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić, Branko Raičković, Jan Rastović i Mateo Šelj/ Foto: Deni Marčinković

Jan Rastović i Mateo Šelja članovi su Udruge informatičara BBŽ, koja prema riječima predsjednika Udruge Branka Raičkovića, dugi niz godina bilježi zapažene rezultate.

- Trenutno su u tijeku i škole za najmlađe učenike, točnije one od prvog do četvrtog razreda, jer smatramo da se STEM područje treba uvoditi u program od najranije dobi. Također, provodimo i radionice za djecu s posebnim potrebama, a ovim putem zahvaljujem se županu što promovira naš rad, poručio je Raičković.

Župan se i sam okušao u križić-kružiću/ Foto: Deni Marčinković
Župan se i sam okušao u križić-kružiću/ Foto: Deni Marčinković

Tijekom prijema mladi inovatori okupljenima su predstavili svoj nagrađeni rad "Križić-Kružić Pro Max", o kojemu smo već ranije pisali OVDJE, a ujedno je to bila prilika i da se sam župan okuša u ovom modernom obliku tradicionalne igre. 

Pomoć poljoprivrednicima

Njihovi nešto starije kolege, odličan rezultat ostvarili su na jedinstvenom i edukativnom natjecanju Lumen Engineering, a ovogodišnja tema bila je izrada praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike. Na natjecanju su nastupali pod nazivom "Maratonci", a njihov rad bio je robot AllTerr koji pomaže poljoprivrednicima.

Marko Marušić i ekipa "Maratonci"/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić i ekipa "Maratonci"/ Foto: Deni Marčinković

- Svi smo studenti mehatronike na bjelovarskom Veleučilištu, a već dvije godine sudjelujemo na najvećem natjecanju inženjera u Hrvatskoj. Prve godine smo osvojili drugo mjesto, a naš ovogodišnji projekt zauzeo je treću poziciju. AllTerr je autonomni tenk koju se vozi po polju te se sam može orijentirati putem GPS-a ili okoline. Na sebi ima i sondu koja mjeri Ph vrijednost tla, a tenk je može koristiti i u vinogradarstvu, jer se na njega može staviti između 100 i 200 litara tekuće za špricanje, kazao je u ime ekipe Karlo Pušić te dodao da se i ove godine planiraju prijaviti za natjecanje. 

Maketa AllTerr-a, autonomnog poljoprivrednog vozila/ Foto: privatni album
Maketa AllTerr-a, autonomnog poljoprivrednog vozila/ Foto: privatni album

Dodajmo i to da je izrađeni tenk zapravo maketa, izrađena na 3D printeru, ali je tako napravljen da se jednostavno i po potrebi može povećati i smanjivati, što je komisija posebno pohvalila.