Fotografija: Foto: BBŽ
Galerija
Foto: BBŽ

Župan Marušić posjetio 'kralja češnjaka': "Povećali smo površinu za proizvodnju za 50 posto"

"Sugerirao bih Županiji da poveća subvencije jer su u posljednjih pet godina troškovi porasli u prosjeku oko 60 posto", poručio je županu Mario Puškarić iz GarešniceŽupan Marko Marušić danas je posjetio Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Puškarić u Garešnici, javljaju iz BBŽ-a.

Povod njegovog dolaska je završetak Javnog poziva za kreditiranje proljetne sjetve. Župan je tom prilikm istaknuo kako mu je drago da i ove godine na taj način pomažu poljoprivrednicima diljem županije.

Uštede do 30 posto

- I ove godine im sufinanciramo tri posto kamata i tako omogućavamo da kamata za njih bude što niža. Ugovore s bankama potpisali smo još u veljači i time smo omogućili da poljoprivrednici dobiju potrebna sredstva u trenutku kada su cijene repromaterijala niže. Naši poljoprivrednici tako mogu ostvariti uštede i do 30 posto. Mi smo i ove godine u proračunu osigurali iznos kojim bi pokrili tri posto kamata svakom poljoprivredniku koji želi podići kredit za proljetnu sjetvu – kazao je župan.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Nadalje je dodao da je u ovoj godini zaprimljeno 211 zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u ukupnom iznosu nešto većem od 6,3 milijuna eura. Za sufinanciranje kamata Županija je u prošloj godini iz proračuna izdvojila gotovo 160.000 eura, a koliko će to iznositi ove godine znat će se tek po isteku deset mjeseci koliki je rok za povrat kredita.

Veće potrebe

Župan je nadalje najavio da će Županija uskoro raspisati i novi Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

- Bitno je naglasiti da ćemo mi početkom šestog mjeseca raspisati novi Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi. U proračunu smo osigurali 319.000 eura za ukupno 11 mjera i 18 namjena od kojih su najbitnije ili najpopularnije potpore za stočarsku proizvodnju i potpore za premije osiguranja u poljoprivrednoj proizvodnji. Javni poziv trajat će sve do kraja listopada i ovim putem pozivam sve poljoprivrednike da se prijave i iskoriste ta sredstva - poručio je župan.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Koliko ove pomoći Županije znače poljoprivrednicima pojasnio je Mario Puškarić, vlasnik OPG-a Puškarić iz Garešnice.

- Mi smo ove godine povećali za 50 posto površine za proizvodnju luka i češnjaka. Potpore Županije nam iznimno puno znače jer nam osiguravaju da proizvodnja bude povoljnija i ovom prilikom bi sugerirao Županiji da u vremenu koje dolazi poveća subvencije jer su u posljednjih pet godina troškovi značajno porasli u prosjeku oko 60 posto, a mi i dalje imamo ono što je bilo iznos oko milijun kuna odnosno sada 133.000 eura. Naše potrebe su veće i sve to utječe na naš poslovni rezultat – kazao je Puškarić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!