Fotografija: Župan Marko Marušić na farmi obitelji Dreta/Foto: BBŽ
Galerija
Župan Marko Marušić na farmi obitelji Dreta/Foto: BBŽ

Župan Marušić posjetio jednog od najboljih proizvođača mlijeka u BBŽ

Marušić je na farmi obitelji Siniše Drete u Staroj Ploščici potpisao ugovor s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu o financiranju ispitivanja kvalitete kukuruzne silažeIVANSKA – Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić posjetio je danas poljoprivredno gospodarstvo Siniše Drete koji je inače predsjednik županijske Udruge uzgajivača simentalskog goveda.

Dreta živi u Staroj Ploščici, naselju koje pripada općini Ivanska te je među 25 gospodarstava s najboljom proizvodnjom mlijeka po kravi u BBŽ koji će sudjelovati u ispitivanju kvalitete kukuruzne silaže, piše BBŽ.

Povod ovog današnjeg posjeta bio je potpis ugovora između BBŽ i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) o financiranju ispitivanja kvalitete kukuruzne silaže, što će BBŽ financirati s 300 kuna po uzorku.

Peto natjecanje u kvaliteti silaže

Dodajmo, gospodarstva obuhvaćena ispitivanjem ostvarit će pravo sudjelovanja na Petom natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže u RH kojim HAPIH želi promovirati kvalitetu krmiva iz kojih se proizvodi "Mlijeko s hrvatskih farmi".

- Mi smo svjesni problema s kojima se suočavaju naši poljoprivrednici, a to se prije svega odnosi na stalni rast cijena repromaterijala i energenata pa im zato u skladu sa svojim mogućnostima i nastojimo pomoći. Mi kao županija ne možemo utjecati na podizanje otkupne cijene mlijeka, ali putem ovih mjera možemo pomoći poljoprivrednicima da proizvedu kvalitetnije mlijeko, a samim time onda mogu postići i veću otkupnu cijenu – kazao je župan Marko Marušić pojašnjavajući zašto je Županija odlučila sufinancirati ovaj projekt. Nadalje je još podsjetio da je ovo samo jedna od mjera te dodao da je Bjelovarsko-bilogorska županija, budući da je druga u Hrvatskoj po broju proizvođača mlijeka i po količini proizvedenog mlijeka, dužna pomagati proizvođačima mlijeka sa svoga područja.  

Posjet obitelji Dreta/Foto: BBŽ
Posjet obitelji Dreta/Foto: BBŽ

Više o projektu rekao je Ivica Vranić, voditelj križevačkog Centra za kontrolu stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Svijest o potrebi analize stočne hrane

- HAPIH već petu godinu zaredom provodi projekt pod nazivom Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže i ove godine je u projekt uključeno 13 županija. Projekt uključuje laboratorijska ispitivanja i ocjenu kvalitete kukuruzne silaže, a osnovni cilj je proizvođačima podići svijest o potrebi analize i kontrole stočne hrane kako bi životinjama mogli davati kvalitetan i uravnotežen obrok i u konačnici imati što ekonomičniju proizvodnju – pojasnio je Ivica Vranić za BBŽ.

Uzorak je danas uzet na gospodarstvu Siniše Drete iz Stare Ploščice u općini Ivanska.

- Ovo nam je velika pomoć jer kvaliteta silaže određuje daljnje količine premiksa koji treba dodavati da bi se dobio izbalansiran obrok, a o tome onda ovisi i kvaliteta mlijeka – istaknuo je Dreta.