Fotografija: Damir Bajs odazvao se danas organiziranom sučeljavanju na Radiju Terezija
Damir Bajs odazvao se danas organiziranom sučeljavanju na Radiju Terezija

Župan Bajs sa „sučeljavanja bez sučeljavanja”: Bolnicu ćemo dovršiti za tri mjeseca, a opremiti putem EU fondova

Bajs je poručio kako njegovi suparnici rade račun bez krčmara kada je u pitanju Županijska skupština te je naglasio da je za daljnji razvoj potrebno jedinstvo i nadstranačjeŽupan Damir Bajs gostovao je danas na Radio Tereziji, najslušanijoj bjelovarskoj radio postaji, gdje se trebao sučeliti sa svojim protukandidatom u drugom krugu izbora, Markom Marušićem iz HDZ-a koji se, nažalost, nije odazvao pozivu. Župan Bajs izrazio je žaljenje zbog Marušićeve odluke, ali i nadu da će se kandidat HDZ-a i HSLS-a pojaviti na nekom sljedećem sučeljavanju prije drugog kruga lokalnih izbora koji će se održati u nedjelju, 30. svibnja.

Sučeljavanje je bitno, istaknuo je, kako bi birači spoznali što im tko nudi i kako bi mogli donijeli što kvalitetniju odluku. U razgovoru s novinarkom Ivankom Vrhovnik župan Bajs je, među ostalim, kazao da njegovi suparnici rade račun bez krčmara kada je u pitanju većina u Županijskoj skupštini te naglasio da je za daljnji razvoj Bjelovarsko-bilogorske županije potrebno jedinstvo i nadstranačje. Podsjetio je i da je prethodne izbore obilježila kampanja u kojoj je njegov protukandidat iz HDZ-a obećavao dovršetak brze ceste do Bjelovara u 2018. godini, dok je on najavljivao izgradnju bolnice. Bolnica je danas pred dovršetkom, ali brze ceste, na žalost, još uvijek nema.

RT: Koliko ste zadovoljni rezultatima u prvom krugu i jeste li očekivali više?

- Rezultatima sam vrlo zadovoljan. Iako sam bio u samoizolaciji, bio sam prvi, a broj glasova koje sam osvojio je osmi ili deveti u Hrvatskoj. Naša županijska lista po prvi puta pobijedila je HDZ u Bjelovarsko-bilogorskoj županija te u Gradu Bjelovaru, očekujemo i načelnike u nekoliko općina. Zahvaljujem svim biračima koji su izašli na izbore.

RT: Na koji način ulazite u drugi krug izbora?

- Svaki župan mora okupljati partnere. Mi smo poslali smo široki poziv jer nam je potrebno jedinstvo, zajedništvo i nadstranačje, a na te razgovore odazvale su se dvije stranke, SDP i Domovinski pokret. Nikakva koalicija nije potpisana, ali u programskom dijelu onoga što mi želimo napraviti, posebice u poljoprivredi, našli smo se na istom tragu. U tom zajedništvu, ali bez koalicija, bez trgovine i bez političkih podmetanja želimo ući u drugi krug izbora. Zajedno moramo stvarati atmosferu za boljitak svih nas koji ovdje živimo. Temeljem rezultata u prvom krugu te postignutih rezultata u ovom mandatu očekujemo pobjedu.

RT: Koji će biti vaš prvi potez?

- Nastavit ćemo odakle smo krenuli. Po povlačenju novca iz EU fondova bili smo zadnji u Hrvatskoj, a sada smo treći. Bilo smo zadnji po ulaganju u zdravstvo i školstvu, a sada je 50 projekata u školstvu završeno ili je u tijeku, poput, primjerice, nove zgrade Glazbene škole u Bjelovaru. Što se zdravstva tiče, ulagali smo u ambulante, ali ulagali smo i u ono najvažnije, a to su naši liječnici, medicinske sestre, tehničari i farmaceuti. Tu je, naravno, i projekt izgradnje nove bolnice u Bjelovaru. Kad govorimo o gospodarstvu, vodeća smo županija po smanjenju nezaposlenosti, ali to ne bi mnogo značilo bez povećanja broja zaposlenih. Jedna smo od samo osam županija u Hrvatskoj koje su povećale broj zaposlenih u gospodarstvu i obrtništvu unatoč korona krizi. Mi to moramo nastaviti, a moramo riješiti završetak gradnje bolnice i dogovoriti se oko niza poteza za privlačenje ulagača u našu županiju. Mi smo, primjerice, vodeća županija u Hrvatskoj po ulaganju u zelenu energiju.

RT: Kako ćete osigurati stabilnu većinu u Županijskoj skupštini?

- Svaki župan treba imati potporu u Županijskoj skupštini. Očekujemo dopunske izbore za dva vijećnika i tek onda će se formirati većina. Stoga, moj protukandidat i drugi rade račun bez krčmara. Siguran sam da ću imati potporu u županijskoj skupštini.

RT: Izgradnja nove bolnice jedna je od glavnih tema u kampanji, kako napreduju radovi?

- Izgradnja bolnice je pri kraju, očekujemo dovršetak radova za tri mjeseca. To je najbrže izveden projekt ikada u Hrvatskoj, a cijena je manja od one ugovorene natječajem. Imamo primjer bolnice u Sisku gdje radovi kasne, a cijena je 30 posto veća od ugovorene. Ovo nije sljemenska žičara, ovo je nova bjelovarska bolnica. Sada je tu pitanje nabavke opreme. Dio opreme imamo i sad, a dio planiramo nabaviti iz Fonda solidarnost EU, naša prijava dobila je pozitivno mišljenje i iz toga fonda očekujemo da će se financirati nabavka opreme.

RT: Vaš protukandidat govorio je da se prilikom gradnje bolnice provlači korupcija. Možete li to komentirati?

- Neću o tomu ništa reći, politička kampanja je u tijeku i on mora izreći takve objede i laži. Ako treba, neka se pogleda sva dokumentacija. Riječ je o međunarodnom natječaju na koji su se javila četiri ponuđača, jedan čak iz Kine. Cijena koja je potpisana temeljem ugovora sada je smanjena.

RT: Prije četiri godine govorilo se da će brza cesta doći do 2018. godine, a mi je uvijek čekamo?

- Mi imamo jedan projekt koji je završen, Žabno – Gradec, to je projekt koji smo vodili, ishodili građevinsku dozvolu i dovršili prugu koja će značiti izlazak Bjelovarsko-bilogorske županije iz prometne izolacije, a to je ono što je najbitnije. Što se brze ceste tiče, trenutno je izgrađen dio do Farkaševca, a to je dogovoreno još dok sam ja bio u Vladi. Na prethodnim izborima pričali smo o bolnici i cesti. Bilo je pitanje hoće li početi izgradnja bolnice, a moj protukandidat Miro Totgergeli iz HDZ-a istaknuo je da će brza cesta do Bjelovara biti dovršena 2018. godine. Bolnica je sad pred dovršetkom. Pozdravljam dolazak premijera, pa makar i samo za vrijeme kampanje i neka ta cesta konačno krene prema Bjelovaru, pa makar i u dvije trake i da napokon završimo pitanje prometne izoliranosti. Mi smo jedna od dvije hrvatske županije koja nema niti metra brze ceste ni autoputa. Bolje ikad nego nikad.

RT: Kao Bjelovarčanin, smatrate li da županija pridodaje dovoljno značaja Bjelovaru?

- Kada se pogledaju brojke, to je potpuno jasno, ali to ne znači da nemamo projekte u našim drugim gradovima i općinama. No, logično je da projekti koje vodimo odvijaju u Bjelovaru, a izdvojit ću izgradnju bolnice, Centra kompetencija Medicinske škole i projekt koji mi se sviđa, a namijenjen je i Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a to je izgradnja nove Glazbene škole. To je naš dug učenicima i mentorima za školu koja uskoro slavi stotu godišnjicu postojanja i to je ujedno dokaz da smo kulturni centar u ovom dijelu Hrvatske. U Bjelovaru se trenutno odvija najveći investicijski ciklus povijesti grada, a vrijedan je 400 milijuna kuna.

RT: Za kraj, koja je vaša poruka biračima?

- Žao mi je što se moj protukandidat Marko Marušić nije odazvao vašem pozivu, ali nadam se da ćemo se možda idući tjedan sukobiti na Krugovalu kojemu sam već potvrdio dolazak, a onda i na drugim radijima, uključujući i Alfa Radio. Poruka je jasna – izađite na izbore, odaberite najboljeg kandidata za župana i time ćete ispuniti svoju dužnost i utjecati na to na koji način će se voditi županija u mandatu od četiri godine.