Fotografija: Foto: Pavao Toth
Foto: Pavao Toth

Zrak u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj opasan po zdravlje, neki vrtići ne puštaju djecu van

Poboljšanje kakvoće se očekuje s porastom vanjske temperature i smanjenjem grijanja. Dotad se savjetuje izbjegavanje intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometniceZrak u Zagrebu, ali i u većem dijelu kopnene Hrvatske je loš za zdravlje, zbog čega iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice te pogotovo za djecu, trudnice i osobe starije životne dobi, piše Jutarnji list.

- Mjerne postaje na Mirogojskoj, Miramarskoj i Sarajevskoj cesti te na Jarunu i danas pokazuju vrlo visoku razinu čestica PM2.5 i PM10. Nije to ništa neobično za ovo doba godine, ali nije u svim dijelovima isto - rekla je za Radio Sljeme predstojnica Zavoda za higijenu okoliša Instituta za medicinska istraživanja Gordana Pehnec.

Uobičajena pojava

Iako se tijekom jutra pojavila informacija kako je Grad Zagreb izdao preporuku vrtićima da se do popravljanja kakvoće zraka djeca ne idu igrati van, čini se da je to bila odluka pojedinih zdravstvenih voditelja vrtića.

Naime, stigla je informacija iz pojedinih vrtića da su odlučili djecu ne izvoditi kako im zagađeni zrak ne bi izazvao kakve smetnje.

Smanjimo grijanje

U četvrtak se na tu temu oglasio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručuje da gradska vlast radi na tome.

- Sve ove politike koje radimo, što se tiče širenja pješačke zone, unapređenja biciklističke infrastrukture, unapređenje javnog prijevoza, ključne su i mislim da ćemo dobiti još veću podršku građana Zagreba za to, kako bi isto tako imali i čišći i kvalitetniji zrak - rekao je Tomašević.

- Ići ćemo s još mjera vezanih za energetsko siromaštvo, tako da u Zagrebu svakako smanjimo grijanje na kruta goriva. Na taj način ćemo također dati doprinos suzbijanju siromaštva, a s druge strane i bolje kvalitete zraka, dodao je Tomašević.

Dobra je vijest da se uskoro očekuju porast temperature i manji intenzitet grijanja pa bi se kvaliteta zraka trebala popraviti, javlja Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!