Fotografija: Novo rolo platno/Foto: Zlatko Janda
Galerija
Novo rolo platno/Foto: Zlatko Janda

Zlatko Janda: "Novo kino platno donijet će kristalno čistu sliku u daruvarskom kinu"

Daruvarsko se kino vraća s projekcijom filmova. Ovog vikenda možete pogledati Disney/Pixarov animirani crtić „Luka“ te deveti nastavak sage akcije i trilera „Brzi i žestoki“.
Završili su radovi u nešto manje od dva mjeseca na kino platnu daruvarskog kina „30. svibnja“, koje se sada može pohvaliti kristalno čistom slikom za buduće projekcije.

<p>Projekcija filma na novom platnu/Foto: Zlatko Janda</p>

Projekcija filma na novom platnu/Foto: Zlatko Janda

Naime, riječ je o trećoj fazi projekta „Prilagodba dvorane za kazališne predstave i druge priredbe“ koji traje već četvrtu godinu, a čije je radove u ovoj fazi financiralo Ministarstvo kulture u najvećem iznosu od 290 tisuća kuna, Grad Daruvar u iznosu od 80 tisuća kuna i oko 10 tisuća kuna kino iz svojeg redovnog poslovanja.

- Prostor kina namjenski je građen kao kino dvorana još 60-tih godina pa smo postepeno improvizirali i prilagođavali kazalište. Međutim, sada je red da to napravimo kvalitetnije. Počeli smo od poda u prvoj fazi. Umjesto škripavih dasaka, stavili smo profesionalni skandinavski bor. U drugoj fazi smo otvorili strop i stavili noseće grede da bi na njih mogli postaviti kazališne rampe i to četiri; dvije scenografske i dvije rasvjetne za reflektore. Postavljanje novog ekrana treća je faza, a još slijedi iza ekrana u zadnjem dijelu pozornice postavljanje još četiri rampe na strop, što rasvjetne što scenografske, što planiramo nagodinu. I onda još ostaje opremanje: reflektori, novo ozvučenje, nabavka nove audio, video i light opreme - kaže nam Zlatko Janda, voditelj kina.

Veća pozornica

Inače, stari ekran bio je montiran na rigips zidu koji je sada posve srušen da bi se dobio prostor jer je taj zid limitirao prostor na pozornici pa se neke predstave nisu mogle izvoditi zbog plitkoće pozornice.

<p>Kako su tekli radovi na postavljanju novog platna/Foto: Zlatko Janda</p>

Kako su tekli radovi na postavljanju novog platna/Foto: Zlatko Janda

- Sada smo dobili tih dva metra dubine, a u slučaju da dolazi kazalište, rolo ekran se podigne gore pa je na raspolaganju cijela pozornica. Nedostaju još zastori i ulice koji će kompletirati posljednjim rampama cijelu pozornicu - ističe Zlatko Janda.

Kvalitetnija slika

Kako je staro platno postavljeno još 2004. godine, ono je s vremenom požutilo i izgubilo reflektirajući sloj svojstva. Međutim, ono se neće baciti.

<p>Postavljanje greda/Foto: Zlatko Janda</p>

Postavljanje greda/Foto: Zlatko Janda

- Stavili smo ga na zadnji zid tako da kada podignemo novi rolo ekran, kada se održava neki koncert, na onaj stari možemo projicirati nekakav natpis. On je i dalje u funkciji, ali za kino je već dao svoje. Novi rolo ekran ima puno veće svjetlosno pojačanje, jasnija je i veća slika jer smo išli maksimalno u širinu koliko možemo. Na  starom je ekranu bila iskoristiva površina nekih deset metara širine i pet metara visine, a novi je oko 13 metara širine. Postoje dvije tehnike projiciranja: ona preko cijelog ekrana koja iskoristi gotovo cijelu površinu ekrana i druga uža tehnika, ali svejedno veća od one prijašnje. Htjeli smo iskoristiti maksimalnu površinu i za jednu i za drugu tehniku projiciranja - rekao nam je Janda.

Filmovi ovog vikenda

Tako već ovog vikenda na novom kino platnu možete pogledati Disney/Pixarov animirani crtić „Luka“ u subotu i nedjelju u 18 sati te deveti nastavak sage akcije i trilera „Brzi i žestoki“ u subotu i nedjelju u 20 sati.

<p>Film "Luka"/Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar</p>

Film "Luka"/Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

- Tokom pauziranja smo preskočili neke hitove koje svakako mislimo uvrstiti, a onda hvatamo korak s premijerama - dodaje Zlatko Janda.

<p>Film "Brzi i žestoki 9"/Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar</p>

Film "Brzi i žestoki 9"/Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar