https://www.popis2021.hr/, kaže Boris Peranović" />
Fotografija: Državni zavod za statistiku traži popisivače i kontrolore Popisa stanovništva/Foto: Vojko Bašicć/ CROPIX
Državni zavod za statistiku traži popisivače i kontrolore Popisa stanovništva/Foto: Vojko Bašicć/ CROPIX

Želite raditi kao popisivač stanovništva? Pogledajte gdje se trebate prijaviti

Pozivamo zainteresirane ljude iz svih općina i grada Daruvara da se prijave preko linka https://www.popis2021.hr/, kaže Boris PeranovićDržavni zavod za statistiku raspisao je Javni poziv zainteresiranim kandidatima za podnošenje prijava za posao popisivača i kontrolora za Popis stanovništva 2021. godine.

Naime, prijaviti se možete od 23. lipnja do 15. srpnja  i to jednim ispunjavanjem prijave. Pri popunjavanju prijave kandidat je obavezan priložiti obostrano skeniranu fotokopiju osobne iskaznice. Uvjeti za prijavu kandidata su, kako stoji u Javnom pozivu, državljanstvo RH s prebivalištem ili reguliranim boravištem u RH, punoljetnost, završena najmanje srednja stručna sprema, poznavanje rada na računalu te valjana adresa e-pošte.

Skupljanje bodova

Bodovnu prednost ostvaruju kandidati koji imaju višu razinu obrazovanja, iskustvo rada na prijašnjim popisima stanovništva ili anketama, dobro poznavanje rada na računalu, nezaposleni i studenti te oni s mogućnošću korištenja vlastitog prijevoznog sredstva, piše u Javnom pozivu.

Dakle, od ukupno prijavljenih, odabrat će se potreban broj kandidata na osnovi osvojenih bodova, a potom su odabrani kandidati obavezni sudjelovati na online obuci kako bi se upoznali s metodologijom i organizacijom ovogodišnjeg Popisa stanovništva.

Dvije faze

Inače, kako je raspisao Državni zavod za statistiku, Popis stanovništva se provodi u dvije faze. Prva kreće od 13. rujna do 26. rujna samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani.

Druga faza kreće od 27. rujna do 17. listopada. Tada popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa. Ukoliko se ustanovi da nisu popisane sve popisne jedinice, onda će se popisivanje produljiti do 29. listopada.

Opis posla

Posao kontrolora je da nadzire rad popisivača, daje im smjernice za rad, održava sastanke, pruža metodološku pomoć popisivačima, kontrolira točnost i obuhvat prikupljenih podataka i drugo.

Popisivanje zahtjeva puni dnevni angažman popisivača i kontrolora što znači da su u rad uključene i subote i nedjelje, a nužan je preduvjet da kandidati nemaju drugih poslovnih ili školskih obaveza.

Potrebna prijava

Kako nam je rekao Boris Peranović, član Popisnog povjerenstava Ispostave Daruvar, Popis 2021. obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove s ciljem utvrđivanja podataka o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

- Popisna ispostava Daruvar ima tri popisna centra: Daruvar, Đulovac i Dežanovac. Tako Daruvar obuhvaća Daruvar i Sirač, Đulovac samo Đulovac, a Dežanovac obuhvaća Končanicu i Dežanovac. Isto tako, u Daruvaru je 21 popisivač, četiri u Siraču, Dežanovcu i Končanici te šest u Đulovcu. Četiri su kontrolora i jedan instruktor. Pozivamo zainteresirane ljude iz svih općina i grada Daruvara da se prijave na link https://www.popis2021.hr/ - kaže Boris Peranović.