Fotografija: Foto: Poduzetnički centar Garešnica
Galerija
Foto: Poduzetnički centar Garešnica

"Zeleni vrtovi Poilovlja", projekt koji Garešnicu treba pozicionirati kao turističku destinaciju

"Dobili smo priliku da ponudimo ono čega ima sve manje – zaštićenu prirodu, a očekujemo da će naši OPG-ovi biti podrška ovom projektu", rekao je gradonačelnik Josip Bilandžija
U Hotelu Garić u Garešnici održana je završna konferencija EU projekta "Zeleni vrtovi Poilovlja". Na konferenciji je kratkom prezentacijom predstavljen najvredniji projekt u turizmu Garešnice – Zeleni biser za istinske ljubitelje prirode. Projekt je to koji bi trebao pokrenuti razvoj grada i prometnuti Garešnicu u zanimljivu i nezaobilaznu turističku destinaciju.

- Sretni smo što smo došli do završne konferencije i uspješno završili ovako velik projekt. Dobili smo niz dodatnih turističkih sadržaja za domaće i goste. TZ Sjeverna Moslavina će i dalje promovirati Garešnicu i Poilovlje kao zanimljivu turističku destinaciju, te se nadamo da će s vremenom doći do povećanja gostiju i novih zapošljavanja. Moramo svi zajedno dobro zasukati rukave kako bi Poilovlje postalo prepoznatljv kutak za sve ljubitelje prirode – rekla je direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak.

<p>Centar za posjetitelje/Foto: Evelyn Muhvić</p>

Centar za posjetitelje/Foto: Evelyn Muhvić

Zeleni vrtovi Poilovlja sastoje se od novog Centra za posjetitelje Natura 2000 u centru grada, plovnog puta rijeke Ilove za turistički obilazak čamcima, edukativne staze za šetnju ili vožnju biciklima kroz 11 kilometara različitih krajobraza s informativno-edukativnim pločama i dva edukativna punkta – Kaniška Iva i „Pepeljni vrtovi“ u Hrastovcu. Edukativni punktovi sadrže prostor za sport i zabavu te edukativne sadržaje - dječja igrališta, klupe, garniture za sjedenje i roštilj, edukativne ploče, promatračnice za ptice, stup za gnijezdo rode, drvenu nadstrešnicu s edukativnom stolnom pločom.

<p>Značaj projekta okupljenima je objasnila i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Spomenka Mlinarić/Foto: Janja Čaisa</p>

Značaj projekta okupljenima je objasnila i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Spomenka Mlinarić/Foto: Janja Čaisa

<p>Rijeka Ilova i ribnjaci koje ona puni vodom/Foto: Evelyn Muhvić</p>

Rijeka Ilova i ribnjaci koje ona puni vodom/Foto: Evelyn Muhvić

- Najznačajnija prirodna i turistička vrijednost Poilovlja je pripadajući živi svijet. Na površini od 13.571,5 hektara zaštićeno je šest vrsta riba, dva sisavca i jedan vodozemac, te čak 62 vrste ptica. Prirodna staništa osobite biološke raznolikosti i krajobrazne vrijednosti te ugrožene i rijetke biljne i životinjske vrste na području grada Garešnice od prosinca 2014. nalaze se pod zaštitom EU, i to kroz dvije direktive kojima je uspostavljena ekološka mreža Natura 2000 – rekla je Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija koji je pozdravio sve uzvanike u ime Grada.

<p>Uzvanicima se obratio i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija/Foto: Janja Čaisa</p>

Uzvanicima se obratio i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija/Foto: Janja Čaisa

– Dobili smo priliku da ponudimo ono čega ima sve manje – zaštićenu prirodu, i da pokrenemo razvoj Garešnice kroz turizam. Očekujemo da će naši ljudi, naši OPG-ovi biti podrška ovom projektu sa svojom ponudom. Moramo sve skupa povezati da napravimo nešto prepoznatljivo.

Cilj projekta je povećati privlačnost Poilovlja oko grada Garešnice, uspostaviti sustav upravljanja posjetiteljima, te povećati obrazovne kapacitete u cilju jačanja javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti. Projektne aktivnosti započele su 10. siječnja 2017. godine, a traju do 10 listopada 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 21.632.926 kuna, a iznos osiguranih bespovratnih sredstava za ovaj projekt iznosi 17.473.321 kuna.

<p>Promotivni materijali Zelenih vrtova Poilovlja/Foto: Janja Čaisa</p>

Promotivni materijali Zelenih vrtova Poilovlja/Foto: Janja Čaisa

- Osobno smatram da je ovo jedan vrlo kvalitetan projekt koji bi u budućnosti mogao generirati jako puno dolazaka i noćenja u našoj županiji i povećati bogatstvo naše ponude. Prvenstveno treba izgraditi infrastrukturu i dodatne aktivnosti i sadržaje koji će dati vjetar u leđa određenim subjektima koji će vidjeti šansu i priliku da, između ostaloga, izgrade nove smještajne kapacitete koji su trenutno gorući problem. Imamo kvalitetnu turističku agenciju na području Garešnice koja će zajedno s nama sudjelovati u kreiranju novih proizvoda i paketa u budućnosti u koje će, sasvim sigurno, biti uključeni i Zeleni vrtovi Poilovlja. A trendovi u turizmu na svjetskoj razini su danas takvi da se turisti sve više okreću prirodi, bježe iz urbanih sredina - rekao nam je direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak.

<p>Na konferenciji je bio i direktor TZ BBŽ Marcel Medak/Foto: Janja Čaisa</p>

Na konferenciji je bio i direktor TZ BBŽ Marcel Medak/Foto: Janja Čaisa

Projekt pod nazivom „Zeleni vrtovi Poilovlja“ ostvario je pravo na dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Projekt je provodio Grad Garešnica s projektnim partnerima TZ Sjeverna Moslavina i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

<p>Poučna staza s interpretacijskom pločom/Foto: Evelyn Muhvić</p>

Poučna staza s interpretacijskom pločom/Foto: Evelyn Muhvić