Fotografija: Hrvoje Zekanović/Foto: Goran Mehkek/Cropix
Galerija
Hrvoje Zekanović/Foto: Goran Mehkek/Cropix

Zekanović anketom htio dobiti podršku za zabranu abortusa. Doživio je sprdačinu i težak poraz

"Gdje su Zekanović i ekipa kad jedan grad veličine Zadra ostane bez ginekologa? E fakat mi je više pun kufer. Neka mu netko objasni čemu služi kontracepcija", samo su neki od komentara koje je dobioKlub zastupnika Hrvatskih suverenista započeo je s prikupljanjem zastupničkih potpisa za njihov prijedlog zakona o zaštiti života kako bi ga mogli uputiti u saborsku proceduru, izvijestio je u utorak predsjednik Kluba Hrvoje Zekanović.

On je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru podsjetio kako u prošlom sazivu nisu uspjeli s tom inicijativom, jer su od potrebnih 30 prikupili samo sedam potpisa. No vjeruje da će ovaj put biti uspješniji, jer sad, na samom početku, imaju već sedam potpisa, a vjeruju kako će ih u srijedu imati puno više kad započne plenarno zasjedanje, piše Jutarnji list.  

Pozivajući zastupnike da podrže njihovu inicijativu, podsjetio je kako je prema odluci Ustavnog suda iz 2017. ključno pitanje o kojem treba odlučiti Hrvatski sabor u zakonskom obliku - "kad počinje život?".

- Za znanstvenike o tome nema dileme, život treba štititi od njegova začetka i Sabor zakonski mora regulirati znanstvenu činjenicu - smatra Zekanović.

Dva svijeta

Suprotstavljena su, rekao je, dva svijeta - jedan koji se poziva na znanost, proliferi koji žele štititi život od njegova začeća i drugi koji isključivo gleda sebe, hedonističkog svjetonazora koji će bez obzira na znanstvene činjenice pokušati raditi ono što ih je volja.

- Mi suverenisti smo za znanstveni pristup, za argumentiranu raspravu pa ako netko ima dilemu kad počinje život, idemo sučeliti stavove na znanstveni način i zaštititi život od začeća - poručio je Zekanović.

Naveo je kako u odluci Ustavnog suda iz 2017. stoji kako nema nikakvog razloga za prekid trudnoće zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice. Dodao je kako je Ustavni sud suprotstavio ustavnu odredbu o pravu na život s tezom koja nema jednaku ustavnu težinu, a to je pravo na privatnost. 

- To je bitka svih bitaka da se zaštiti život, odnosno da se prihvate znanstvene činjenice - kaže Zekanović.

Jedan izuzetak

Na pitanje je li za zabranu pobačaja u bilo kojem slučaju, Zekanović je odgovorio da svako ljudsko biće ima pravo na život koji započinje začećem i štiti se do začeća do prirodne smrti. Ima samo jedan izuzetak u situaciji kad je ugrožen život majke i tad treba procijeniti što učiniti i to je iznimno rijetko, dodao je.   

Zekanović nije dobro prošao na Twitteru
Zekanović nije dobro prošao na Twitteru

Upitan o stavu Ustavnog suda da se razina stečenih prava ne može smanjivati, Zekanović je odgovorio kako je Ustavni sud rekao kako je u Ustavu zajamčeno pravo na život i da je to osnovno pravo na kojemu sve počinje. Mi samo trebamo potvrditi znanstvenu činjenicu da život počinje začećem, naglasio je Zekanović.

Na pitanje treba li se zabrana pobačaja odnositi i na žrtve silovanja, Zekanović je rekao kako pobornici prava na abortus postavljaju ekstremne slučajeve, kao oporba zdravom razumu i znanosti. Sučelimo znanstvene činjenice, a ne govorimo o nekakvim kuriozitetima kojih gotovo da i nema, dodao je.    

Komentatori ga nisu štedjeli
Komentatori ga nisu štedjeli

Odgovarajući na upit na kojem temelju gradi optimizam da će inicijativa ovaj put biti uspješna, Zekanović  je rekao kako je prošli puta zakonski prijedlog podnio sam, jer nije imao klub, a danas ga čine četiri zastupnika. 

- Očekujem potporu kolega iz Domovinskog pokreta i Mosta od kojih su nam već neki dali potporu, kao i iz ostalih stranaka, HDZ-a i SDP-a i svih ostalih koji prihvaćaju tu znanstvenu činjenicu - rekao je Zekanović. 

Stranačka stega

Poručio je kako je to nadstranačko i nadsvjetonazorsko pitanje te da je oduzimanje života nekome tko nema pravo glasa u majčinoj utrobi u 21. stoljeću neprihvatjivo, a povodom prikupljanja potpisa Zekanović se oglasio i na svom Facebooku.

Svatko je imao neku poruku za njega
Svatko je imao neku poruku za njega

- Ovo je prilika da svi oni koji se nazivaju demokršćanima dokažu da su doista spremni štititi ljudski život od njegova začeća. Sad ćemo vidjeti drže li više do vrijednosti ili stranačke stege, posebno zastupnici HDZ-a, čiji se predsjednik toliko boji otvoriti ovu temu da nije ispoštovao ni rok koji mu je Ustavni sud davno propisao da promijeni zakon. Sad ćemo vidjeti tko je autentičan, tko uistinu živi vrijednosti koje javno komunicira, a tko svoje stavove mijenja ovisno o trendovima i zapovijedima - napisao je.

Svatko je imao neku poruku za njegaNeki su bili blaži, a neki grublji
Svatko je imao neku poruku za njegaNeki su bili blaži, a neki grublji

Društvene mreže odmah su se "užarile", a osobito brutalni bili su korisnici Twittera, gdje je Zekanović objavio i anketu u kojoj je pitao "Jeste li za zaštitu života od začeća". Na njegovu žalost, čak 82 posto ljudi glasovalo je za "Ne, ja sam za abortus". 

- Gdje su Zekanović i ekipa kad jedan grad veličine Zadra ostane bez ginekologa??? E fakat mi je više pun kufer. Nakon zaštite života od potresa, Zekanović traži zaštitu života od začeća. Neka mu netko objasni čemu služi kontracepcija - samo su neki od komentara koje je dobio, piše Jutarnji list.

Zekanović je očekivao drukčije reakcije
Zekanović je očekivao drukčije reakcije

Twitter ga nije štedio
Twitter ga nije štedio

Neki su bili duhoviti, a neki šokirani
Neki su bili duhoviti, a neki šokirani

Twitter je ismijao Zekanovića
Twitter je ismijao Zekanovića