Fotografija: Ovako je izgledala
Galerija
Ovako je izgledala "Zdrava kava" u Šibeniku/Foto: Udruga Nismo same

ZDRAVA KAVA Daruvarčanke, dođite u utorak na Terasu i pitajte liječnike sve što vas zanima

Kave su namijenjene ženama svih generacija, a zamišljene su kao neformalni razgovor s liječnicima o svim pitanjima koja ih muče, a koja nemaju kome postaviti - poručuju iz udruge Nismo sameDARUVAR – U utorak, 18. travnja, u 17.30 sati u restoranu Terasa u Daruvaru održat će se „Zdrava kava s doktorima“.

Restoran Terasa/Foto: Daruvarske toplice
Restoran Terasa/Foto: Daruvarske toplice

Događaj je ovo namijenjen svim ženama, a organizira ga Udruga žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same" u sklopu svog projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“.

Kava u 15 gradova

Ovaj hvalevrijedan projekt sadrži niz aktivnosti vezanih uz informiranje žena svih dobnih skupina o važnosti prevencije raka dojke. Projekt obuhvaća organizaciju „zdravih kava“ u 15 gradova diljem Hrvatske i devet radionica u prostoru Udruge. Kave su namijenjene ženama svih generacija, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, a zamišljene su kao neformalni razgovor građana s liječnicima o svim pitanjima koja ih muče, a koja ili nemaju kome postaviti ili ih se ne usude postaviti svome liječniku.

Glavni cilj projekta je prevencija i promocija zdravlja i zdravih navika te povećanje svijesti građana Republike Hrvatske o važnosti prevencije. "Zdrave kave s doktorima" do sada su se održale u Karlovcu, Sisku, Vukovaru, Šibeniku, Zaboku, Ludbregu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Gospiću i Virovitici, a ostavile su jako pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene te okupile više od 500 sudionika.

Izgubljeni pacijenti

- Jako se veselimo 'zdravoj kavi' u Daruvaru. Do sad smo obišle deset gradova i svugdje je bio jako velik odaziv na našu inicijativu, i liječnika i građana. Gdje god smo došle, pokazalo se da ljudima nedostaje i razgovora i informacija. A u neformalnim razgovorima uz kavu doista svašta čujemo i doznamo - rekla nam je predsjednica udruge "Nismo same" Ivana Kalogjera napominjući kako će im informacije koje su do sada prikupile pomoći pri zagovaranju dostupnije i kvalitetnije zdravstvene usluge.

Predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera/
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX
Predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera/ Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

- Nažalost, mnogi su pacijenti izgubljeni u labirintu needuciranosti i siromaštva. U mnogim područjima ljudi doslovce nemaju novca za doći do liječnika jer su neke županije jako disperzirane. 'Zdrave kave' prilika su i liječnicima da otvoreno progovore o problemima s kojima se oni susreću. Primjerice, podaci koje smo čule o neodazivu na preventivne preglede u mnogim gradovima vrlo su zabrinjavajući: od 10-15 žena, koliko ih je dnevno prijavljeno na mamografiju dojki, ne pojavi se njih ni trećina. One koje ne dođu ne otkažu svoj termin i tako zauzmu mjesto drugima - kaže Ivana Kalogjera.

Prijeko potrebni razgovori

Osim toga, prema njezinim riječima, na području cijele Hrvatske kronično nedostaje socijalnih usluga koje značajno unaprjeđuju kvalitetu života ranjivih skupina, a situaciju još više otežava nerazumijevanje društva da se s „rakom može živjeti“ i kvalitetno doprinositi društvu te zato su ovakvi razgovori neizmjerno potrebni.

- Zahvaljujem svim liječnicima koji su se uključili u našu inicijativu i izdvojili svoje slobodno vrijeme za razgovor s građanima - kazala nam je na kraju razgovora Ivana Kalogjera.

Ugledni stručnjaci

 Uz članice Udruge, na kavi u Daruvaru bit će:

- prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb;

- Vladimir Bartoš, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije;

- Tihomir Ježinac, dr. med., spec. obiteljske medicine;

- Milada Sofka, predsjednica Udruge Liga protiv raka Daruvar.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!