Fotografija: Foto: Paun Paunović/CROPIX, DHMZ
Galerija
Foto: Paun Paunović/CROPIX, DHMZ

Zbog velikih vrućina gotovo cijela Hrvatska u crvenom, objavljene važne upute građanima

Znakovi toplinskog udara glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetenost, crvena, topla i suha koža, ubrzani puls..Danas će biti pretežno sunčano, u većini krajeva vrlo vruće, a najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak, piše Jutarnji list.

DHMZ je zbog iznimno visokih temperatura izdao crveni meteoalarm za sve regije u Hrvatskoj, osim za gospićku regiju, za koju je za danas na snazi narančasti meteoalarm.

- Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama, poručuju iz DHMZ-a i ističu da će maksimalne temperature biti više od 36 stupnjeva.

Danas jedino gospićka regija neće biti u crvenom
Danas jedino gospićka regija neće biti u crvenom

Preporuke za zaštitu od vrućina objavio je HZJZ, a danas je i Hrvatski Crveni križ objavio upozorenje na kojem stoji da su znakovi toplinskog udara glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetenost, crvena, topla i suha koža, ubrzani puls, povišena tjelesna temperatura iznad 40 stupnjeva te gubitak svijesti.

Upute za zaštitu danas je objavio i Crveni križ/Foto: HCK
Upute za zaštitu danas je objavio i Crveni križ/Foto: HCK

Dodaju da je za zaštitu od toplinskog udara najbolje izbjegavati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, često piti dovoljno tekućine, no ne kavu, alkohol i gazirana pića, jesti lako probavljivu hranu, izbjegavati velike tjelesne napore, nositi prozračnu i svjetlu odjeću, tuširati se ili kupati u mlakoj vodi.

Dodatno se ističe da rashladne uređaje treba podesiti na temperaturu 7 stupnjeva Celzijevih nižu od vanjske, a djecu i životinje nikako ne ostavljati same na suncu i u vozilima.

Foto: Paun Paunović/CROPIX
Foto: Paun Paunović/CROPIX

Upozoravaju da visoke temperature najnegativnije djeluju na dišni sustav kroničnih bolesnika (koji boluju od KOPB-a i astme) i djecu. U tim situacijama je otežano disanje i dolazi do bronhospazama i nadražujućeg kašlja.

Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

Izbjegavati boravak na direktnom suncu, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

Sutra će zbog vrućina cijela Hrvatska biti u crvenom, javlja DHMZ/Foto: DHMZ
Sutra će zbog vrućina cijela Hrvatska biti u crvenom, javlja DHMZ/Foto: DHMZ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!