Fotografija: Ravnateljica Vuković prezadovoljna je što će učenici, ali i zaposlenici imati bolje uvjete za rad/Foto: Martina Čapo
Galerija
Ravnateljica Vuković prezadovoljna je što će učenici, ali i zaposlenici imati bolje uvjete za rad/Foto: Martina Čapo

Završena energetska obnova V. osnovne škole Bjelovar

Obnova škole omogućit će nam da svoje aktivnosti proširimo, unaprijedimo i da budemo polazište za pomoć svoj djeci s teškoćama u razvoju, kao i njihovim roditeljima, poručuje ravnateljica VukovićBJELOVAR - Zgrada V. osnovne škole Bjelovar u potpunosti je energetski obnovljena. Ukupna vrijednost projekta je 5,8 milijuna kuna. Gradu Bjelovaru je za taj projekt iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno 2,2 milijuna kuna, a iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 1,1 milijun.

Hrebak se pohvalio kako su u četiri godine obnovili gotovo sve škole na području Grada/Foto: Martina Čapo
Hrebak se pohvalio kako su u četiri godine obnovili gotovo sve škole na području Grada/Foto: Martina Čapo

Kako bi se uvjerio u izvršene radove, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u pratnji nadzornog inženjera Hrvoja Malčića, ali i ravnateljice škole Jasmine Vuković obišao je velebnu zgradu na će se kojoj u predstojećim danima finalizirati posljednji detalji.

Model financiranja

-Radovi su završeni prije nekoliko dana, preostaje samo uređenje okoliša. Sama energetska obnova koštala je 5,8 milijuna kuna, a oko 2,4 milijuna kuna će morati sufinancirati Grad Bjelovar. Nešto više od 60 posto će doći iz raznih fondova, te ministarstva. Ovo je jedan od posljednjih objekata koje smo uredili u četverogodišnjem ciklusu. Gotovo sve škole na području grada su obnovljene, Treća OŠ veća sada ima pristojan stupanj energetske efikasnosti pa ju nismo mogli prijaviti, a za Četvrtu OŠ imamo spreman projekat i čekamo natječaj da ju prijavimo. Ostale su nam onda samo manje škole, ona u Galovcu te ona u Prgomelju koja nije u našoj nadležnosti već je od OŠ Rovišće. No, zgrada je u našem vlasništvu i u nju idu naša djeca pa i ta škola čeka obnovu – kazao je Hrebak koji očekuje da će se troškovi u V. OŠ nakon obnove smanjiti za duplo.

Budući da je zgrada kulturno dobro i datira iz 1890. godine, u obnovi su korišteni nestandardni materijali/Foto: Martina Čapo
Budući da je zgrada kulturno dobro i datira iz 1890. godine, u obnovi su korišteni nestandardni materijali/Foto: Martina Čapo

Iako je svjestan da ga neki prozivaju što radi „samo fasade“, Hrebak ponosno priznaje kako su više od 100 milijuna kuna uložili za te fasade. Upozorava kako to znači da narednih godina više neće biti krpanja, a taj novac s kojim su dosad krpali, ulagat će u unutarnja uređenja.

Ugodniji prostor

-Mi smo u tri godine gotovo sve školske objekte na području grada i sve vrtićke objekte obnovili. Neki kažu da fasade nisu bitne, a ja vam kažem da onda pogledate zgradu preko puta V. OŠ - zgrada suda koju država ima pod svojom kontrolom. Ja sam uvijek za kritiku i spreman sam za dogovor da se i ta institucija obnovi – istaknuo je Hrebak koji smatra da država mora bolje skrbiti o svojim nekretninama.

Ravnateljica V. OŠ, Jasmina Vuković prezadovoljna je odrađenim radovima. Napomenula je kako projekt ne podrazumijeva samo energetsku obnovu zgrade već i dio koji će im osigurati bolji i ugodniji prostor.

Jasmina Vuković, ravnateljica V. OŠ Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Jasmina Vuković, ravnateljica V. OŠ Bjelovar/Foto: Martina Čapo

-Bitno je i što će se sada znatno povećati trajanje ove zgrade koja datira još iz 1894. godine i koja kao takva predstavlja kulturnu baštinu grada. Zgrada dosad nije bila dovoljno iskorištena, a sada će nam, uz nove investicije, od rujna biti omogućena jednosmjenska nastava, kao i cjelodnevna nastava koja je iznimno bitna za najosjetljivije skupine učenika, a to su učenici s poteškoćama koji i pohađaju ovu školu – kazala je Vuković dodavši kako ujedno školu pohađaju i djeca predškolske dobi u trosatnom programu vrtića, a od lipnja prošle godine krenuli su s programom rane intervencije i to prvi u Bjelovaru.

Rana intervencija

-Taj program obuhvaća intervencije od najniže dobi pa do sedme godine djece i on traje do listopada ove godine. Inače, projekt obnove i reorganizacije prostora omogućit će nam da sve svoje aktivnosti proširimo, unaprijedimo i da budemo polazište za pomoć svoj djeci s teškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i obiteljima – kazala je Vuković pojasnivši kako će se promijeniti podovi, pregradit će se jedna veća prostorija, rekonstruirat će se senzorna soba i uredit će se u podrumskom dijelu jedan dio prostora za individualan rad s djecom. Inače, školu polazi ukupno 64 učenika, vrtić ima pet polaznika, dok projekt rane intervencije broji 20 polaznika.

Posljednjih mjeseci, dok se njihova škola obnavljala, učenici su bili podstanari u Drugoj OŠ, a svi se zajedno vesele jeseni kada će ponovno krenuti u školu u svoju zgradu koja će ih, uvjerena je ravnateljica, dočekati potpuno spremna.

Gradonačelnik Hrebak naglasio je da su sve škole koje su ušle u obnovu financirane vlastitim sredstvima.

Otplaćeni krediti

-Velik dio išao je iz kratkoročnih kredita na maksimalno tri godine, a što se tiče naših ravnatelja, oni nisu morali dati niti kune za energetsku obnovu škola, za razliku od nekih drugih primjera gdje su se ravnatelji morali kreditno zaduživati. S druge strane, sve uštede ostat će ravnateljima, nećemo ih tražiti da nam vrate ušteđen novac nego su dobili upute da uređuju interijere svojih škola – pojasnio je Hrebak i iskoristio priliku pohvaliti se da unatoč svemu Bjelovar nije prezadužen Grad. Tome u prilog ide i činjenica da je jedan dio kredita koji je dignut prije tri godine već otplaćen.

-U idućih godinu do dvije sve ćemo kredite koje smo imali vezane za zatvaranje financijske konstrukcije, otplatiti. Ovo je najveće ulaganje školstvu u povijesti grada Bjelovara i sljedećih minimalno 20 godina smo sada mirni – zaključio je Hrebak.

Hrvoje Malčić, nadzorni inženjer nad projektom/Foto: Martina Čapo
Hrvoje Malčić, nadzorni inženjer nad projektom/Foto: Martina Čapo

Hrvoje Malčić, nadzorni inženjer ispred tvrtke M Plan koja je sudjelovala i u izradi projekte dokumentacija, ali je dobila i posao nadzora nad energetskom obnovom V. OŠ, kazao je kako ljudima treba pojasniti da energetske obnove nisu „samo malo pofarbati“ pročelje.

Problematičan izvođač

-Ovdje je riječ o zgradi koja je konzervatorski zaštićena. Znači, s unutarnje strane se postavljala specijalna toplinska izolacija koja inače nije standardna, ali su to zahtijevali konzervatori. Na čitavom vanjskom pročelju kamena je plastika gdje su posebni konzervatorski radovi. Znači, upotrebljavano je puno ne klasičnih materijala. Oni su specifični, a njima se uporabni vijek trajanja zgrade produljuje – kazao je Hrvoje Malčić istaknuvši kako nisu bili prezadovoljni s izvođačem radova. Unatoč određenim problemima i uz pritisak koji su kao nadzor vršili, projekt je ipak završen u roku.

-Naposljetku, imamo jednu lijepu zgradu koja je uz ove spomenute energetske radove, i iznutra uređena. Znači, puno je toga napravljeno, nedostaje samo završni dio u skladu sa zahtjevima škole – zaključio je Malčić.