Fotografija: Zahvaljujući projektu obnovljena i oprema u svim vrtićima, poput kuhinja, bijele tehnike, didaktička oprema, senzorne sobe, vanjska igrališta i mnogo drugih stvari/Foto: Unsplash
Galerija
Zahvaljujući projektu obnovljena i oprema u svim vrtićima, poput kuhinja, bijele tehnike, didaktička oprema, senzorne sobe, vanjska igrališta i mnogo drugih stvari/Foto: Unsplash

Završen projekt Vrtić po želji roditelja. Nažalost, nastavka neće biti

Grad nema novaca da sami nastavimo provedbu produženog boravka. Još uvijek se nadamo da će država prepoznati vrijednost ovakvih projekata i otvoriti nove natječaje, kazao je HrebakZavršio je hvalevrijedan projekt Vrtić po želji roditelja, koji se u Bjelovaru provodio posjednih 30 mjeseci. Prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka, ukupna vrijednost spomenutog projekta iznosila je nešto manje u 14 milijuna kuna, a u potpunosti je financiran iz fondova Europske unije.

Zdravko Pavec, Dario Hrebak, Ivana Bekavac i Senka Ivanušec/ Foto: Deni Marčinković
Zdravko Pavec, Dario Hrebak, Ivana Bekavac i Senka Ivanušec/ Foto: Deni Marčinković

U projektu su sudjelovali gradski i privatni vrtići/ Foto: Deni Marčinković
U projektu su sudjelovali gradski i privatni vrtići/ Foto: Deni Marčinković

- Uslugama produljenog boravka i poslijepodnevnog rada, koje su provođene u Dječjem vrtiću Bjelovaru, ali i u četiri privatna vrtića, Bubamara, Osmjeh, Ciciban i Pinokio, uvelike je unaprijeđen dosadašnji način rada. Također, premašeni su svi zadani pokazatelji, pa je tako u projekt bilo uključeno 223 djece, iako je prvotno planirano 140 djece. Vrijedi istaknuti da su programe pohađala i djeca koja nisu polaznici redovnog vrtićkog programa, istaknuo je Hrebak dodavši da su projektom bila zaposlena i 46 djelatnika. 

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Osim programa za najmlađe, zahvaljujući projektu obnovljena i oprema u svim vrtićima, poput kuhinja, bijele tehnike, didaktička oprema, senzorne sobe, vanjska igrališta i mnogo drugih stvari.

Višestruka korist

- Dobit koju smo kroz Vrtić po želji roditelja imali je neupitna i zahvaljujemo se svima koji su radili na projektu. Znanje, iskustvo i nove vrijednosti steče projektom i dalje ćemo provoditi u praksu, poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš.

Jednako tako projekt je integrirao i djecu s poteškoćama u razvoju, što je potvrdila i Senka Ivanušec,  ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban.

U projektu su sudjelovali gradski i privatni vrtići/ Foto: Deni Marčinković
U projektu su sudjelovali gradski i privatni vrtići/ Foto: Deni Marčinković

- Zbog ekipiranosti i stručnosti kadra koji je sudjelovao, poput logopeda i edukacijskih rehabilitatora, djeca su u manjim grupa kroz individualni rad mogla dobiti na važnosti i rad na njihovim potrebama, kazala je Ivanušec.

Bez nastavka provedbe

Međutim, iako je projekt za svaku pohvalu, nažalost, nastavak provedbe najvjerojatnije neće se dogoditi, jer je Ministarstvo obustavilo javni poziv. 

- Nažalost, Grad nema šest ili sedam milijuna godišnje da sami nastavimo provedbu barem produženog boravka. Još uvijek se nadamo da će država prepoznati vrijednost ovakvih projekata te da će se u sklopu novog proračunskog razdoblja biti nekih sličnih programa, ali u ovom trenutku još uvijek ih nema, kazao je Hrebak dodavši da su gotovo sve odgojiteljice, koje su projektom bile zaposlene, neće završiti na ulici već su zaposlene, ili će to uskoro biti, u gradske, općinske ili privatne vrtiće.