Fotografija:
Galerija
"CoolturaONica" je doprinijela razvoju kulturne scene u Daruvaru/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar

Završen je projekt CoolturaONica: "Kroz 82 radionice prošlo je 64 mladih do 25 godina"

"U sklopu projekta nastalo je 10 daruvarskih prsluka koji su sudionici sašili po svojim mjerama, stoga prsluci imaju uporabnu vrijednost, a ujedno i čuvaju kulturnu baštinu", kaže Nada BerićSjajan projekt daruvarski Ždralica, "CoolturaONica", došao je svom kraju. Tim povodom u Društveno kulturnom centru Daruvar  održana je završna konferencija. Inače, projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijal.

Završna konferencija održana je u Društveno kulturnom centru/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar
Završna konferencija održana je u Društveno kulturnom centru/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar

Nositelj projekta Udruga Ždralice Daruvar, dok je Grad Daruvar bio partner na projektu.

- Projekt "CoolturaONica" je bio usmjeren na promicanje kulturne raznolikosti i podršku umjetničkom izražavanju u Daruvaru, s ciljem osnaživanja lokalne zajednice kroz različite kulturne aktivnosti i edukaciju, čulo se na konferenciji.

Tom prilikom sudionici su imali priliku saznati više o postignutim rezultatima projekta, kao i o planovima za budućnost. Također, predstavnici Udruge Ždralice Daruvar i Grada Daruvar su istaknuli važnost suradnje i podrške lokalnih dionika u ostvarivanju ciljeva projekta.

Primjer dobro vođenog projekta

- Projekt "CoolturaONica" predstavlja primjer uspješne provedbe projekta financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, koji je doprinio razvoju kulturne scene u Daruvaru i promicanju kreativnosti i umjetnosti u lokalnoj zajednici, zajednički je zaključak partnera.

Nositelj projekta bila je Udruga Ždralice, dok je partner bio Grad Daruvar/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar
Nositelj projekta bila je Udruga Ždralice, dok je partner bio Grad Daruvar/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar

Podsjetimo, projekt je trajao godinu dana, a ukupna vrijednost iznosila je 491.640 kuna, od kojih je 417.894 osigurano sredstvima EU.

- Projekt je bio namijenjen mladima do 25 godina sa šireg daruvarskog područja, ali i cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Bavili smo se problemom nedovoljne socijalne uključenosti mladih u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta. Naime, projekt je rađen za vrijeme korone, pa su sve radionice morale biti održane online putem. Najprije smo krenuli s temom korištenja web platforme, da bi uopće mogli sudjelovati u online aktivnostima. Ukupno su održane 82 radionice, na temu šivanja i ukrašavanja daruvarskog prsluka, mažoret i društvenog plesa te radionice sviranja trube, klarineta, flaute i saksofona, pojasnila je voditeljica projekta Nada Berić.

Prsluci bi mogli krasiti puhački orkestar

Kako kaže, ukupno je sašiveno 10 daruvarskih prsluka, koji su sudionici sašili po svojim mjerama.

- Dakle prsluci imaju upotrebnu vrijednost, a ujedno se radi i o očuvanju kulturne baštine. Također, planiramo slične prsluke izraditi i za daruvarski puhački orkestar, kao jedno prepoznatljivo znakovlje. Što se tiče sudionika radionica sviranja, oni su na kraju održali online koncert i pokazali svoja znanja, a nadamo se da će se barem većina nastaviti i dalje baviti glazbom, istaknula je Berić.

Daruvarski prsluk/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar
Daruvarski prsluk/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar

Za kraj je dodala i to da je kroz radione ukupno prošlo 64 sudionika.

- Najmlađi je imao 6 godina, a najstariji 24, tako da je društvo bilo raznoliko. Drago nam je da su djeca zainteresirana, zaključila je voditeljica projekta "CoolturaONica" Nada Berić.

Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!