Fotografija: Izrada Masterplana traja je pet godina/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Izrada Masterplana traja je pet godina/ Foto: Deni Marčinković

Završen je Masterplan prometnog sustava BBŽ vrijedan 6,8 milijuna kuna

Riječ je o strateškom dokumentu koji je nužan prilikom apliciranja na određene fondove, kaže župan Marušić- Zadovoljstvo mi je da napokon okončan Masterplan prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije, čija je izrada počela još 2017. godine. Posljednjih godinu dana intenziviran je rad na izradi ovog strateškog dokumenta, jer svima je poznat značaj prometnica, istaknuo je Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić na današnjoj završnoj konferenciji ovog projekta.

Župan je dodao i to da ga veseli što će brza cesta napokon doći do Bjelovara te što je u planiran i njen nastavak kroz ostale dijelove županije prema mađarskoj granici.

Dokument nužan za apliciranje na projekte

- Dolazak brze ceste učinit će naše gradove i općine, ali i poduzetnike, konkurentnijim za daljnja ulaganja. Masterplan je dokument koji je nužan prilikom apliciranja na određene fondove, naglasio je Marušić.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji, ukupna vrijednost projekta iznosi oko 6,8 milijuna kuna, od kojih je 5,7 milijuna osigurano iz Kohezijskog fonda, a s dodatnih pola milijuna kuna u izradi Masterplana je sudjelovalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Kratku prezentaciju sve učinjenog u proteklih pet godina održala je županijska pročelnica za gospodarski razvoj i komunalne djelatnosti Martina Posavac Ćurić, koja je tom prilikom istaknula je glavna svrha projekta bila analizirati i ocijeniti stanje prometnog sustava unutar BBŽ te utvrditi bitne odrednice daljnjeg razvoja.

Plan za razdoblje od 2020. do 2030.

- Masterplan je pripremljen za razdoblje od 2020. do 2030. godine i njime su definirane buduće mjere u sektoru prometa, vezane za međunarodni i unutarnji promet u svim prometnim segmentima, neovisno o izvoru financiranja. Što se prometnih obilježja županije tiče, utvrđeno je da je BBŽ sa svojom cestovnom infrastrukturom dovoljno razgranata, ali je niske prometne razvijenosti, s natprosječnom prometnom gustoćom u odnosu na prosjek Republike Hrvatske, između ostalog poručila je Posavac Ćurić.

Resorna pročelnica dodala je i to da je razrađen bolji sustav lokalnog i regionalnog autobusnog prijevoza koji je važan za rjeđe naseljena područja, gustoću radnih mjesta, postojeću cestovnu liniju, ali i za turistička područja.

Martina Posavac Ćurić/ Foto: Deni Marčinković
Martina Posavac Ćurić/ Foto: Deni Marčinković

- Ukupna dužina postojeće cestovne mreže razvrstanih cesta prema podatcima iz 2018. godine iznosi 1181 kilometara. Prometno najznačajniji pravci su smjerovi od Bjelovara prema Zagrebu i Sisku, od Varaždina do Bjelovara, od Bjelovara preko Daruvara i Pakraca do Okučana te od Republike Mađarske preko Virovitice i Đurđevca do Bjelovara. Također, promet je uglavnom koncentriran oko gradskih središta, zaključila je Martina Posavac Ćurić.