Fotografija: Broj zaraženih u BBŽ i dalje zabrinjavajuće raste/Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX
Galerija
Broj zaraženih u BBŽ i dalje zabrinjavajuće raste/Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Zašto nitko nema gripu? Odgovor je više nego zanimljiv i nalazi se - u našem organizmu

Županijska epidemiologinja naglasila je da se u najvećem broju slučajeva čovjek ne može zaraziti s dva virusa. Dakle, ako se oraganizam bori s jednim, za drugog tu nema mjesta...BJELOVAR – Proljeće je uvijek vrijeme kada u populaciji postoji veći broj virusnih infekcija. Vrlo vjerojatno zbog velikih oscilacija u temperaturi. Već nekoliko godina zaredom, među mlađim uzrastima ovo je doba godine kada pojačano haraju varičele, odnosno vodene kozice, no prehlade su također uobičajeno stanje koje se čak, upozoravaju nas stručnjaci, ne može smatrati bolešću. No, kako se prema tim, naizgled neopasnim stanjima, ponašati kada se nalazimo u novom valu koronavirusa koji se vrtoglavo širi. Sa stručne strane, odgovor nam je ponudila glavna županijska epidemiologinja Vesna Grgić.

Slični simptomi

- Prehlada uopće nije bolest već stanje koje je zahvatilo naš organizam, no važno je napomenuti kako je uobičajeno da prehlade izazivaju upravo koronavirusi. Naravno, ne iz ove skupine koronavirusa koji je poharao cijeli svijet. Ono što mi sada ne možemo sa sigurnošću znati jest da nama naizgled obična prehlada nije zapravo koronavirus u blažem obliku. Simptomi su vrlo slični – pojašnjava doktorica Grgić i dodaje kako je važno da se sve rizične osobe, a naročito one koje rade, djeluju i borave u većim skupinama, testiraju na koronavirus i otklone mogućnost daljnjeg širenja zaraze ukoliko se ipak radi o koronavirusu.

Varičele

Nadalje, ono što je veoma zanimljivo i zapravo je dobra vijest jest da se čovjek istovremeno ne može zaraziti s dva virusa.

Glavna epidemiloginja Bjelovarsko-bilogorske županije Vesna Grgić/Foto:BBŽ
Glavna epidemiloginja Bjelovarsko-bilogorske županije Vesna Grgić/Foto:BBŽ

- U medicini ne možemo koristiti termin „nikada“, no možemo reći da u velikoj većini slučajeva osoba ne može imati dva virusna oboljenja. To znači da ako već imamo neko stanje, virus, zarazu, da je naš organizam zaokupljen njime te se neće zaraziti koronavirusom, iako ćemo možda biti u doticaju s njim. Primjer su djeca koja imaju varičele, a uz njih primjerice kašlju, šmrcaju ili imaju povišenu temperaturu. Tu djecu nije potrebno podvrgavati testiranju na koronavirus jer je potvrđeno kako se njihov organizam već bori s virusom vodenih kozica – kazala je za MojPortal epidemiologinja Grgić i pojasnila nam da je slična stvar i s gripom koja je ove godine izostala. Veliki faktor za to zasigurno je i nošenje zaštitnih maski i pridržavanje ostalih epidemioloških mjera jer se virus gripe širi isključivo kapljičnim putem.

Loš trend

Ono što su manje dobre vijesti, slaže se i doktorica Grgić, definitivno je trenutno stanje s brojem oboljelih u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

- Nedavno smo po incidenciji bili najbolji u Hrvatskoj, što nažalost više nije tako. Nastupila je velika promjena, trend pogoršanja i dalje raste, a među oboljelima je jako puno djece školskog uzrasta i mladih – upozorila je doktorica Grgić koja se nada da će se preporukom za prelazak na online nastavu od ponedjeljka taj trend usporiti.