Fotografija: 
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Započelo podnošenje zahtjeva za državnu potporu, voćarima i ratarima 20 milijuna eura

Zahtjev za potporu popunjava se putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama AgencijeZapočelo je podnošenje zahtjeva za potporu u sektorima voćarstva i ratarstva, a za provedbu ovoga Programa u državnom proračunu osigurana su sredstva u iznosu od 20.355.000 eura, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U okviru Programa provode se dvije mjere: Potpora proizvođačima u sektoru voćarstva i Potpora za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva. 

Ciljevi mjera

Za provedbu prve osigurano je 5.355.000 eura, a za drugu 15.000.000 eura.

"Cilj mjere koja se odnosi na voćarstvo je sprječavanje pada proizvodnih površina, napuštanja proizvodnje od strane proizvođača s malim, ali pretežitim proizvodnim površinama na kojima se uzgajaju voćne vrste jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje, šljive, jagode, mandarine i klementine, kupine i maline i održavanje postojeće razine ukupne proizvodnje svježeg voća", objašnjavaju iz Ministarstva. 

Svrha druge mjere, kažu, pružanje je financijske potpore proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma i/ili zobi i/ili tritikale i/ili pira i/ili raži i/ili uljane repice kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj.

Također, potporom proizvođačima u sektoru ratarstva nastoji se nadoknaditi i dio porasta troškova proizvodnje i osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava, navode iz Ministarstva.

Kako do potpore

Zahtjev za potporu popunjava se putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije za:

Mjeru 1. u roku 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika (od 30. ožujka do 28. travnja 2024. godine)

Mjeru 2. u roku 20 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika (od 30. ožujka do 18. travnja 2024. godine).

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!