Fotografija: Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Deni Marčinković

Zaokružena financijska konstrukcija za gradnju nove bjelovarske bolnice

Naša oporba nikada nije glasala za gradnju bolnice. Idući tjedan je sjednica Županijske skupštine, pa ćemo vidjeti hoće li prvi put HDZ, HSLS i HSS glasati za novu bolnicu, rekao je BajsZaokružena je financijska konstrukcija za izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, moglo se čuti u petak na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.

- Osobno kao župan bio sam u dilemi prije nekog vremena što i kako. Naime, zgrada o kojoj govorimo imala je građevinsku dozvolu, osiguranih 165 milijuna kuna, međutim u postupku javne nabave izlicitirana vrijednost iznosila je 272 milijuna kuna. S obzirom na značaj ovog projekta, odlučili smo potpisati ugovor te razliku u cijeni provesti pomoću bankovnog zajma - rekao je župan Bajs.

Povjerenje banaka

Dodao je da su dobivene obvezujuće ponude od tri banke i to Privredne banke Zagreb, Zagrebačke banke i Erste&Steiermärkische banke. Riječ je od 107 milijuna kuna, s 2 posto kamate na 15 godina korištenja. 

Župan Bajs poručio je da je ovime zatvorena financijsku konstrukciju i da mu je drago što su banke imale povjerenje u Županiju i njenu kreditnu sposobnost. Također, dodao je i to da su svi spomenuti iznosi uvršteni su u proračun za 2021. godinu te da je ravnatelj bolnice dobio je ovlaštenje za potpisivanje ugovora.

- Nova bolnica bila je osporavani projekt, a naša oporba nikada nije glasala za gradnju bolnice. Idući tjedan je sjednica Županijske skupštine, pa ćemo vidjeti hoće li prvi put HDZ, HSLS i HSS glasati za novu bolnicu, istaknuo je Bajs i dodao da će nakon što se izglasa proračun, u što ne sumnja, te donesu odluke i potpiše ugovor o financiranju zatražiti refinanciranje od strane Republike Hrvatske, za što su dobivena obećanja u vrijeme predizborne kampanje. 

Bolji uvjeti za pacijente

Sukladno tome, gradnja nove zgrade bolnice financirat će se sa 197,5 milijuna kuna putem otplate iz proračuna BBŽ, 70 milijuna kuna iz fondova Europske unije te 4,5 milijuna kuna iz državnog proračuna.

 – Sada smo sigurno da ćemo završiti gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i time osigurati bolje uvjete za sve pacijente ali i cijelo medicinsko osoblje. Objekti u kojima danas radimo građeni su još u 19. stoljeću. Posjedujemo opremu te smo educirani, ali fali nam prostora. Sada će se to napokon promijeniti i nadam se da ćemo uspjeti privući nove mlade liječnike da dođu raditi kod nas, ali jednako tako i zadržati postojeći kadar. Koristim priliku da zahvalim svima koji su nas podržali u ovom projektu te mi je izuzetna čast biti dio tima koji je radio na tome. Uskoro ćemo svi biti svjedoci renesanse bjelovarskog zdravstva - zaključio je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.