Fotografija: 
Nemojte riskirati. Kad napuštate vozilo, uvijek povedite dijete sa sobom/Foto: Andrija Lucic/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Nemojte riskirati. Kad napuštate vozilo, uvijek povedite dijete sa sobom/Foto: Andrija Lucic/CROPIX (Ilustracija)

Zamjenik šefa Hitne: „Molim vas, ne ostavljajte djecu u vrućim automobilima, čak ni na minutu!“

"Srca djece sama po sebi kucaju ubrzano, a boravak u vrućem automobilu, čak i na kratko vrijeme, dodatno će ubrzati otkucaje i to može biti vrlo, vrlo opasno", kaže Branko NovkovićZbog enormno visokih temperatura povećan broj intervencija tijekom vikenda zabilježen je i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Srećom, niti jedna nije imala tragičan ishod, kaže zamjenik ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Branko Novković.

- Broj poziva je bio povećan, no sve su intervencije odrađene brzo i bez problema, tako da nismo imali težih i neželjenih situacija – kaže nam Novković.

S obzirom da prognostičari nakon današnjeg nevremena najavljuju nastavak visokih temperatura, Novković podsjeća kako bi se svi, a posebice kronični bolesnici i starije osobe, trebali imati pridržavati nekoliko osnovnih pravila kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe.

Oprezno s klimom

- Na visokim temperaturama se krvne žile šire, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zbog toga je ovih dana poželjno izbjegavati odlaske na otvoreno u razdoblju od 11 do 17 sati. Prostor za stanovanje prozračite ujutro, kad temperature još nisu visoke, a nakon toga zamračite kako biste zadržali temperaturu nižu od vanjske – kaže Novković.

Branko Novković/Foto: MojPortal
Branko Novković/Foto: MojPortal

Iako su mnogi ovih dana pomažu paljenjem klima-uređaja, Novković kaže kako i s tim valja biti oprezan.

- Klima uređaji su odlična stvar, ako mene pitate, izum stoljeća, no kod korištenja bismo na umu trebali imati činjenicu da razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi smjela biti veća od pet stupnjeva. Kod velikih oscilacija i temperaturnih razlika naše tijelo doživljava šok i u tom slučaju klima nam može više štetiti nego koristiti – napominje Novković.

Savjetuje i da se klima-uređaj, umjesto na hlađenje, postavi na isušivanje jer će tako ukloniti višak vlage iz zraka te istovremeno prostor održati svježim, no ne i pretjerano hladnim.

Tijekom vrućih ljetnih dana iznimno je važna i hidratacija tijela. Nije dovoljno, kaže naš sugovornik, vodu piti samo kad smo žedni.

Svaki sat čaša vode

- Na visokim temperaturama puno se znojimo i postajemo dehidrirani, a da bismo izbjegli toplotni udar, moramo nadoknaditi svu tu tekućinu. Stoga je potrebno bar svakih sat vremena popiti čašu vodu, čak i ako ne osjećamo žeđ – savjetuje naš sugovornik, dodajući kako tijekom vrućina valja izbjegavati alkohol jer on i inače dehidrira organizam.


Foto: Ranko Suvar/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Ranko Suvar/CROPIX (Ilustracija)

Zamjenik šefa županijskog Zavoda za Hitnu ima još jedan važan savjet, koji se odnosi prvenstveno na roditelje male djece.

- I osobno sam ovih dana svjedočio situacijama u kojima su roditelji ostavljali djecu u vrućim automobilima kako bi na minutu-dvije skoknuli u trgovinu ili do kioska. Molim vas, ne činite to, čak ni ako se radi samo u jednoj minuti. Srca djece sama po sebi kucaju ubrzano, a boravak u vrućem automobilu, čak i na kratko vrijeme, dodatno će ubrzati otkucaje i to može biti vrlo, vrlo opasno. Stoga, nemojte riskirati. Kad napuštate vozilo, uvijek povedite dijete sa sobom – kaže Novković.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!