Fotografija: Matea je oduševljena novima poslom/Foto: Slavica Trgovac Martan
Galerija
Matea je oduševljena novima poslom/Foto: Slavica Trgovac Martan

Zamijenila zaštitarski za posao SOS mame: „Brinem o petero mališana između 3 i 7 godina"

"Bolji ljudi možemo postati samo pomažući drugima. Ovo nije običan posao, ovo je način života. S djecom smo 24 sata dnevno", kaže Matea koja poziva i druge da se uključe u ovo plemenito zvanjeMatea Hušnjak (31) iz Ivanić Grada u studenom prošle godine zaštitarski posao odlučila je zamijeniti puno plemenitijim, ali kako kaže, i odgovornijim radnim mjestom. Postala je SOS mama u SOS Dječjem selu u Lekeniku. Na brigu joj je povjereno petero mališana u dobi od tri do sedam godina s kojima je, kaže, odmah „kliknula“.

Kako biti bolja osoba

- Riječ je o djeci iz iste obitelji, braći i sestrama. Maleni su pa zna biti izazovno, ali stvari manje-više funkcioniraju kao u svakoj drugoj obitelji. Ujutro ustajemo, doručkujemo, spremamo se za vrtić, malu školu, radionice i slično. Ja odlazim u nabavku namirnica, vozim djecu doktoru ako je potrebno, perem im, glačam odjeću… - priča nam Matea.

Prije nego što je stigla u SOS Dječje selo, Matea je radila u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu i tamo je često od socijalnih radnika slušala o Lekeniku. Kad su joj ponudili posao, nije puno razmišljala, a danas zna da nije pogriješila.

- Svatko od nas bi svako jutro trebao ustajati s ciljem da u novom danu učini nešto zbog čega će biti bolja osoba. A to možemo samo pomažući drugima. Djeca u SOS obiteljima puno dobivaju od nas, ali isto tako i mi od njih – vjeruje Matea.

Svoje iskustvo ova je mlada SOS mama ispričala i brojnim Bjelovarčanima. U Bjelovar je stigla s kolegama iz SOS sela, kako bi promovirala program „Budi dio koji nedostaje“, kojemu je cilj privući nove SOS mame i SOS tete.

Foto: EKipa iz SOS Dječjeg sela u Bjelovaru/Foto: Slavica Trgovac Martan
Foto: EKipa iz SOS Dječjeg sela u Bjelovaru/Foto: Slavica Trgovac Martan

- Nakon 30 godina rada SOS sela, većina naših SOS mama i teta se sprema ili je već otišlo u mirovinu tako nam ih već sada nedostaje i moramo pripremiti novu generaciju. Trenutno u dva sela imamo 31 kuću u kojima o djeci bez odgovarajuće roditeljske srbi brinu upravo SOS mame. U svakoj kući je maksimalno šestero djece – pojašnjava Lovorka Grbeša, specijalistica ljudskih potencijala za obiteljski tip skrbi u SOS Dječjem selu Hrvatska.

Način života

Osim SOS mama, traže se i SOS tete koje su zapravo ispomoć mamama, pomažu im u obavljaju kućanskih poslova i brizi za mališane, a dok su SOS mame na godišnjem odmoru, preuzimaju sve obveze oko djece.

- Prilikom zapošljavanja uvjet je da buduće SOS mame i tete imaju barem srednju stručnu spremu, no najvažnije je da osoba voli raditi s djecom, da je motivirana i da želi raditi na sebi. Jer, ovo nije običan posao, ovo je način života. SOS mame su s djecom 24 sata dnevno, šest dana u tjednu. Naravno, i one imaju pravo na slobodne dane i godišnji odmor, a tada ih mijenjaju SOS tete – kaže Grbeša.

Predstavljanjem u Bjelovaru su, kaže, i više nego zadovoljni. Bjelovarčani itekako znaju za SOS Dječje selo i brojni pojedinci mu otprije pomažu kroz donacije. U srijedu su pak mnogi kući ponijeli letak s detaljima programa „Budi dio koji nedostaje“ pa možda neka od budućih SOS mama bude baš iz Bjelovara.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!