Fotografija: Predsjednica Zajednice Mađara u Daruvaru Snježana Sabo/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Predsjednica Zajednice Mađara u Daruvaru Snježana Sabo/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Zajednica Mađara u četvrtak obilježava Dan mađarske himne: "Otkrit ćemo 8 nepoznatih stvari"

Primjerice, sve do 1990. mađarska nije imala "pravu" himnu, već su se izvodile svakojake verzije, od crkvenih do svjetovnih, a do 19. stoljeća čak i austrijska, carska himna, otkriva nam predstavnica Mađara Snježana SaboMađarska nacionalna manjina u Daruvaru će u četvrtak obilježiti Dan mađarske kulture, odnosno, rođendan himne, koji je 22. siječnja. Tada je, naime, nastala danas službena mađarska himna. Tim će povodom, kazuje nam predsjednica Zajednice Mađara u Daruvaru, biti organizirano zanimljivo druženje, s početkom u 19 sati.

U jednom je malom selu, na obali Tise, plemić Ferenc Kölcsey, 23. siječnja 1823. zapisao na papir pjesmu pod naslovom Himna. On, koji je živio osamljeno na svojem imanju, daleko od državne politike i kulturnog centra, zasigurno nije mogao naslutiti da će Mađari tu pjesmu u kojoj Kölcsey propituje sudbinu i budućnost svoje domovine i sumira kolektivno sjećanje naroda, izabrati za svoju himnu.

Nacionalni simbol

Dva će je desetljeća poslije uglazbiti Ferenc Erkel, a od 1848/49. ona se smatra nacionalnim simbolom. U tragičnim desetljećima 20. stoljeća Kölcseyevi su stihovi iznova davali nadu i utjehu Mađarima, i u vrijeme diktature, kada tekst nisu držali odgovarajućim zbog njegovih vjerskih obilježja. Ustavom potvrđuju Kölcseyevu pjesmu za himnu onda kada se Mađarska ponovo izborila za slobodu, a 1990. taj će dan, dan na koji se rodila mađarska molitva, proglasiti Danom mađarske kulture - prenijeli su na društvenim mrežama tekst iz Vijenca Matice Hrvatske o mađarskoj himni članovi Zajednice Mađara u Daruvaru-

U povodu dana mađarske kulture objavlili su i mađarsku himnu, prevedenu na hrvatski jezik.

No, Sabo nam otkriva kako će druženje u četvrtak biti vrlo poučno i interesantnom kako Mađarima, tako i drugima jer će u razgpovoru otkriti "osam nepoznatih činjenica i zanimljivosti o mađarskoj himni". 

Bizarna situacija bez himne

- Recimo, mnogi vjerojatno ne znaju da je u svaku mađarsku putovnicu otisnut dio teksta mađarske himne, a da se cijeli notni zapis može vidjeti pod UV svjetlom. Zatim, Mađarska do 1990. nije uopće imala službenu himnu. Situacija je bila bizarna, koristile su se svakakve himne, Crkva je imala svoju, a do 19. stoljeća još se izvodila austrijska carska himna - kaže Sabo. 

U Daruvaru danas živi 120 registriranih Mađara, iako se vjeruje da ih je i više, a na području Bjelovarsko-bilogorske županije njih 650. Iako brojčano mali, veoma su aktivni, organiziraju kulturna događanja, izdaju kuharice, u Dvorcu Janković lani su priredili mađarski Božić, pa Snježana Sabo poziva sve da se odazovu i ovom zanimljivom događaju. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!