Fotografija: Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa svojim je suradnicima došao u radni posjet Ribnjačarstvu Končanica/Foto: BBŽ
Galerija
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa svojim je suradnicima došao u radni posjet Ribnjačarstvu Končanica/Foto: BBŽ

Zahvaljujući sanaciji nasipa na ribnjacima u Končanici spriječeni su veliki gospodarski gubici

Tokom posjeta Daruvaru, Siraču i Končanici, župan Bajs najavio je nove projekte. Neki od njih su dogradnja OŠ Vladimir Nazor Daruvar te uređenje igrališta i pozornice u OŠ SiračBjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa svojim je suradnicima u srijedu došao u radni posjet Gradu Daruvaru, Općini Sirač i Ribnjačarstvu Končanica. Tom je prilikom obišao radove Vodoprivrede Daruvar na sanaciji nasipa na ribnjacima u Končanici, radove na energetskoj obnovi Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar i usput najavio dogradnju škole za četiri učionice. Njegova je zamjenica Bojana Hribljan obišla završetak radova na rekonstrukciji mosta preko potoka Željnjak u Siraču te najavila obnovu igrališta u sklopu Osnovne škole Sirač.

Ribnjačarstvo Končanica

Radovi Vodoprivrede Daruvar na interventnoj sanaciji nasipa na ribnjacima u Končanici u tijeku su zbog popuštanja nasipa na vodotoku Ilova. Cilje je to popuštanje obustaviti i spriječiti gubitak ribe.

Radovi Vodoprivrede Daruvar na interventnoj sanaciji nasipa na ribnjacima u Končanici/Foto: BBŽ
Radovi Vodoprivrede Daruvar na interventnoj sanaciji nasipa na ribnjacima u Končanici/Foto: BBŽ

- Vidimo da Vodoprivreda Daruvar s dva velika stroja izvodi radove i vrši sanaciju nasipa. Zbog popuštanja nasipa bile su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave od strane Hrvatskih voda koje su investitor sanacije te da nije bilo izvanrednih mjera moglo je doći do katastrofe. Drago mi je da je to riješeno i da su se spriječili veliki gospodarski gubitci - rekao je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

Radovi se izvode zbog popuštanja nasipa na vodotoku Ilova kako bi se to popuštanje obustavilo i spriječio gubitak ribe/Foto: BBŽ
Radovi se izvode zbog popuštanja nasipa na vodotoku Ilova kako bi se to popuštanje obustavilo i spriječio gubitak ribe/Foto: BBŽ

Inače, županija je kupnjom trezorskih dionica putem javnog natječaja, a jednoglasnom odlukom Županijske skupštine u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna spasila Vodoprivredu Daruvar od stečaja pa tako i Ribnjačarstvo Končanica, tvrtku u vlasništvu Vodoprivrede, od predstečaja.

- Ukupno se radi o više od 140 radnika koji sada rade u Ribnjačarstvu Končanica, ali i u Vodoprivredi Daruvar koja radi na cijelom području sliva Ilova i Pakra te aglomeraciji Pakrac-Lipik. Intenzivno radimo na pronalasku strateškog partnera za Ribnjačarstvo Končanica - dodaje Vladimir Bilek.

Sanacija nasipa/Foto: BBŽ
Sanacija nasipa/Foto: BBŽ

Direktor Vodoprivrede Daruvar, Robert Marinić rekao je da saniraju dio tri kilometra udaljenog od glavne ceste na nasipu između ribnjaka broj jedan i vodotoka Ilove.

- Danas do kraja dana očekujemo završetak kompletne sanacije kako bi spasili riblji fond. Saniralo se oko 50 do 70 metara dijela nasipa - kazao je Marinić.

Radovi na dvorani

Nakon toga, gosti su obišli radove na Osnovnoj školi Vladimira Nazora Daruvar u Gajevoj ulici i školsko-sportske dvorane. Riječ je o projektu vrijednom 14,1 milijuna kuna, a prilikom obilaska škole župan Damir Bajs najavio je i dogradnju škole za četiri učionice čime će se omogućiti jednosmjenska nastava.

Radovi na Osnovnoj školi Vladimira Nazora Daruvar u Gajevoj ulici/Foto: BBŽ
Radovi na Osnovnoj školi Vladimira Nazora Daruvar u Gajevoj ulici/Foto: BBŽ

- S obzirom da škola ima 364 učenika od prvog do osmog razreda, dogovorili smo se s ravnateljstvom i svim djelatnicima da napravimo idejno rješenje, koje je sada završeno i dogradimo četiri učionice. Time će se ostvariti značajne uštede na energentima, a sada Bjelovarsko-bilogorska županija ima uštede u iznosu od preko tri milijuna kuna - istaknuo je župan Damir Bajs.

Ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Kornelija Častek i župan Damir Bajs gledaju idejni projekt dogradnje četiri učionice/Foto: BBŽ
Ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Kornelija Častek i župan Damir Bajs gledaju idejni projekt dogradnje četiri učionice/Foto: BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija, kako kaže, druga je županija po ulaganjima u školstvo u Republici Hrvatskoj. Najveći dio uloženih sredstava odnosi se na energetske obnove školskih zgrada, a do sada su 34 školska objekta temeljito obnovljena. Četrnaest je zgrada s radovima u tijeku među kojima je i Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar, a za četiri škole predstoji potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

Radovi na školsko-sportskoj dvorani/Foto: BBŽ
Radovi na školsko-sportskoj dvorani/Foto: BBŽ

- Trenutno se izvode radovi na sportskoj dvorani koji su počeli prije tri mjeseca. Rok za izvršenje radova je dvanaest mjeseci. Dok traju radovi, organizacija nastave ide po uobičajenom tijeku prilagođeno epidemiološkim mjerama, a tjelesnu i zdravstvenu kulturu učenici odrađuju u holu škole ili vani. Oduševljeni smo podrškom župana za ovako prekrasan projekt nadogradnje četiri učionice gdje će učenici moći pohađati jednosmjensku nastavu. To osim što olakšava učenicima, roditeljima i djelatnicima, otvara i prostor za dodatne poslijepodnevne aktivnosti. Možemo biti presretni što ćemo živjeti, biti, učiti i raditi u novom ljepšem okruženju. Pri samim procjenama nakon energetske obnove škole, ušteda energenata trebala bi iznositi 65 posto što je iznimno povoljno - istaknula je ravnateljica Kornelija Častek.

Velika ušteda

Idejni projekt dogradnje škole podržao je i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar u Gajevoj ulici/Foto: BBŽ
Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar u Gajevoj ulici/Foto: BBŽ

- Cilj je u svim daruvarskim školama omogućiti jednosmjensku nastavu. Nakon dogradnje Osnovne škole J. A. Komensky i vrtića Ferde Mravenca te energetske učinkovitosti područne škole u Donjim Sređanima i u Frankopanskoj, radovima na ovoj školi i školi u Doljanima gotovo će sve škole biti energetski učinkovitije. Uštedjet će se velika sredstva na energentima čiji će dio ući u kvalitetu opremanja škola ili nastavnih sredstava - kazao je Vladimir Bilek.

Rekonstrukcija mosta

Zamjenica župana Bojana Hribljan obišla je radove na rekonstrukciji mosta preko potoka Željnjak u Siraču vrijednosti dva milijuna kuna čije radove u završnoj fazi financira Županijska uprava za ceste.

Izvršeni su radovi na koritu potoka Željnjak čime je povećan protok vode, a onemogućene su i poplave koje su se ranije događale/Foto: BBŽ
Izvršeni su radovi na koritu potoka Željnjak čime je povećan protok vode, a onemogućene su i poplave koje su se ranije događale/Foto: BBŽ

- Mi smo u velikoj nadi i želji preuzeli ovaj projekt kako bi olakšali prometovanje ovom prometnicom, a one poplave koje su se događale na ovom području spriječili. Kako smo mogli vidjeti u obilasku, radovi teku prema planu, a od izvođača smo čuli da će kroz mjesec dana radovi završiti - istaknula je Bojana Hribljan.

Most preko potoka Željnjak/Foto: BBŽ
Most preko potoka Željnjak/Foto: BBŽ

Naime, most je bio u lošem stanju, a ovim projektom doprinijet će se sigurnijem i kvalitetnijem prometovanju.

Radovi na rekonstrukciji mosta preko potoka Željnjak u Siraču/Foto: BBŽ
Radovi na rekonstrukciji mosta preko potoka Željnjak u Siraču/Foto: BBŽ

Osim toga, izvršeni su i radovi na koritu potoka Željnjak čime je povećan protok vode, a onemogućene su i poplave koje su se ranije događale.

- Radovi napreduju vrlo dobro, a do sada je izvedeno preko 80 posto poslova. Sve instalacije i dio radova pod zemljom je izveden. Za koji dan počinje postava rubnjaka. Nabijen je tamponski sloj i pripreme za asfaltiranje koje očekujemo za nekih desetak dana. Iza nas se vrši kamena obloga oko potoka što će u konačnici cijelom projektu dati najljepši štih. Rok nam je još nekih mjesec dana, odnosno do 4. lipnja prema ugovoru, ali ćemo mi vjerojatno prije ugovorenog roka završiti. Ovime će se riješiti prometna regulacija jer je ovdje bio stari i vrlo uski most kojim je bilo teško prometovati - istaknuo je Krešimir Habijanec, direktor Hidroregulacije d.d. Bjelovar.

Novi projekt

Za kraj radnog posjeta, zamjenica Bojana Hribljan obišla je Osnovnu školu Sirač koja je nakon energetske obnove spremna za novi projekt uređenja igrališta i pozornice.

Energetski obnovljena Osnovna škola Sirač/Foto: BBŽ
Energetski obnovljena Osnovna škola Sirač/Foto: BBŽ

- Ovo je jedna od prvih škola koje su krenule s energetskom obnovom. Prošla nam je prijava na natječaju za uređenje igrališta i pozornice. Nadamo se da će se i dalje čuti smijeh djece ovim hodnicima i prekrasnom okolišu, a novo igralište i pozornica upotpuniti tu sliku - kazala je Bojana Hribljan.

Vrijednost energetske obnove škole iznosila je 1,7 milijuna kuna nakon čega je škola opremljena i novim namještajem u iznosu od 175 tisuća kuna. Osim matične škole, kako kaže Hribljan, kompletno su energetski obnovljene i dvije područne škole u Siraču - Osnovna škola Kip i Osnovna škola Šibovac.

Igralište pored Osnovne škole Sirač/Foto: BBŽ
Igralište pored Osnovne škole Sirač/Foto: BBŽ

- Zahvaljujemo županu jer nas je doista kroz sve ove godine pratio i u posljednje smo četiri godine puno toga napravili, od matične škole koja je bila u energetskoj obnovi, područnih škola Kip i Šibovac pa na kraju završavamo priču Osnovne škole Sirač kao Siračke ljepotice - zahvalila se ravnateljica Marija Pavičić.

Novim projektom uredit će se igralište i pozornica/Foto: BBŽ
Novim projektom uredit će se igralište i pozornica/Foto: BBŽ

Naime, projekt „Uređenja igrališta i pozornice“ kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila na program Podrške brdsko-planinskim područjima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU vrijedan je 457 tisuća kuna, a za koji je odobreno 200 tisuća kuna kako bi učenici mogli organizirati brojne sportske aktivnosti i priredbe jer se trenutno na igralištu vide ratne rane iz Domovinskog rata.

Trenutna pozornica/Foto: BBŽ
Trenutna pozornica/Foto: BBŽ

- Prošle je godine u srpnju župan Damir Bajs bio ovdje u pregledu sportskog igrališta i pozornice koja je doista stradala u Domovinskom ratu jer su ovdje padale bombe što je igralište dobro izdržalo do danas. Nadamo se nakon druge godine pandemije da će ovo konačno biti ono staro školsko igralište gdje će se sastajati mladi, djeca, djelatnici, bake i djedovi. Okoliš je prekrasan i škola ima lijep park, tihu, zelenu i mirnu oazu. Nadamo se povratku smjeha, veselja i života - rekla je ravnateljica Marija Pavičić.