Fotografija: Evo kako sada izgleda bivša zgrada Radio Daruvara/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Evo kako sada izgleda bivša zgrada Radio Daruvara/Foto: Grad Daruvar

Zahuktavaju se radovi na budućem Digitalnom inovativnom centru i trening centru HGSS-a u Daruvaru

Vjerujem da će do kraja jeseni oba objekta biti gotova i da će taj dio grada, odnosno Slavik imati potpuno novu vizuru i funkciju, rekao je gradonačelnik LneničekGradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, njegova zamjenica Vanda Cegledi i ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer u ponedjeljak su obišli gradilišta budućeg Digitalnog inovativnog centra i Edukacijskog trening centra HGSS-a.

Zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar
Zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar

Naime, u Strossmayerovoj ulici u Daruvaru gdje je nekada bio Radio Daruvar još u veljači su se stekli svi uvjeti za početak radova na Digitalnom inovacijskom centru ili HUB-u. Riječ je o međunarodnom projektu gradova Gradiške iz BiH, Lipika i Daruvara u Hrvatskoj i općine Kotor u Crnoj Gori.

Digitalni inovacijski centar ili HUB nalazit će se u nekadašnjoj zgradi Radio Daruvara u Strossmayerovoj ulici/Foto: Grad Daruvar
Digitalni inovacijski centar ili HUB nalazit će se u nekadašnjoj zgradi Radio Daruvara u Strossmayerovoj ulici/Foto: Grad Daruvar

Radove na ovom objektu izvodi tvrtka Alaber d.o.o. iz Pleternice, dok nadzor nad građevinskim radovima vrši tvrtka DAING d.o.o. Daruvar. Inače, ukupna vrijednost cijelog  projekta u kojem sudjeluju grad Gradiška, općina Kotor i partneri Grad Lipik i Grad Daruvar iznosi skoro milijun i pol eura. Grad Daruvar sudjeluje s pola milijuna eura od kojih Europska unija sufinancira 85 posto. Projekt je aplicirala Razvojna agencija Daruvar u suradnji s Gradiškom.

Radovi u tijeku/Foto: Grad Daruvar
Radovi u tijeku/Foto: Grad Daruvar

- Drago nam je vidjeti da radovi napreduju predviđenom dinamikom, a lijepo je vidjeti da se ono što se zamislilo pretvara u djelo - kazala je Danica Cetin Pajer, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar.

Kako će sve izgledati

Inače, projektom je previđena rekonstrukcija i uspostavljanje četiri DIH-a (digitalni inovativni HUB), širenje informacija o mogućnostima DIH-a kroz Inodays, edukacije za postojeće poduzetnike, start up poduzetnike ili fizičke osobe koje će pokrenuti posao. Također se planira online platforma na kojoj će se moći izmjenjivati znanja i iskustva.

Unutrašnjost zgrade/Foto: Grad Daruvar
Unutrašnjost zgrade/Foto: Grad Daruvar

Predviđena je uspostava klastera, poslovni prostor za deset osoba, odnosno deset radnih jedinica gdje će se moći dobiti mjesto za besplatan boravak bez troškova, 3D printer, a u planu su, ako to dopuste epidemiološke mjere, i studijska putovanja u Dansku i Italiju. Tamo će se provoditi i edukacija u programu Fusion360 sa zakupom programa na godinu dana, kako bi korisnici mogli izraditi proizvod od ideje do realizacije, a održat će se i edukacije za Internet programera ili programerku i edukacija za DIH osoblje.

Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer/Foto: Dijana Puhalo
Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer/Foto: Dijana Puhalo

- Projekt se provodi u fazama. Prvo je išla adaptacija, sada je izašao poziv za javnu nabavu prema nacionalnom zakonodavstvu za IT opremu, a još čekamo na unutarnje opremanje i namještaj - istaknula je Danica Cetin Pajer.

Radovi na objektu krenuli su još početkom travnja i u ovih mjesec dana nabavio se sav materijal potreban za radove. Uklonjene su stare instalacije i postavila se skela za obnovu stare fasade.

- Polako se vrše obrtnički i zidarski radovi. Raspisali smo javnu nabavu za informatičku opremu i laboratorij u vrijednosti 271 tisuću kuna bez PDV-a za listopad, naručili smo projekt opremanja namještaja za srpanj u vrijednosti 250 tisuća kuna bez PDV-a, a kasnije će krenuti nabave za edukacije na programima - rekao je Boris Peranović, koordinator projektnih aktivnosti za DIH.

Edukacijski trening centar

Drugi projekt je adaptacija Edukacijskog trening centra Hrvatske gorske službe spašavanja, koji se također nalazi u Strossmayerovoj ulici u Daruvaru, točnije u prostoru bivših jaslica.

Ovdje će daruvarski HGSS-ovci educirati buduće generacije spasitelja/Foto: Grad Daruvar
Ovdje će daruvarski HGSS-ovci educirati buduće generacije spasitelja/Foto: Grad Daruvar

Još je u ožujku gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček potpisao ugovor sa požeškom tvrtkom PROMET GRAĐENJE d.o.o. za izvođenje radova na adaptaciji te s daruvarskom tvrtkom Daing d.o.o. za projektiranje, inženjering i usluge, ugovor o stručnom nadzoru radova. Ukupna vrijednost radova i nadzora iznosi oko 880 tisuća kuna.

Adaptacija prostora

Projektom se planira adaptirati zgrada bivših Jaslica i urediti unutarnji prostor, zamijeniti postojeća stolarija i nabaviti oprema potrebna za rad Ispostave. Trenutno se objekt sastoji od stubišta i natkrivenog ulaza, muškog i ženskog sanitarnog čvora, tehničke prostorije, predavaonice, čajne kuhinje, ureda i spremišta.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: MojPortal.hr
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: MojPortal.hr

- Drago mi je da radovi idu svojom dinamikom s obzirom da su oba europska projekta u neposrednoj blizini i što se obnavlja bivša zgrada Radio Daruvara i bivših jaslica. Vjerujem da će do kraja jeseni oba objekta biti gotova i da će taj dio grada, odnosno Slavik imati potpuno novu vizuru i funkciju - rekao nam je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Naime, radovi su krenuli odmah poslije Uskrsa, a do sada su završene sve demontaže. Zidovi su zazidani u novo stanje i ožbukani, a riješeni su vodovodi i kanalizacija te elektroinstalacije.

- Trenutno se krpaju zidovi i radi se hidroizolacija podova što će biti gotovo za dva dana, a poslije toga se stavlja toplinska izolacija podova i završna glazura na koju će se stavljati laminat i pločice. Idući tjedan ide postavljanje stolarije i završno bojanje i krečenje. Rok nam je do 1. srpnja - rekao je Miholić Slavko, voditelj gradilišta iz tvrtke PROMET GRAĐENJE.

Novi automobil

Osim toga, daruvarski HGSS-ovci dobili su i novi automobil Dacia Duster vrijedan oko 140 tisuća kuna, a planira se nabava medicinske opreme i opreme za potrage i spašavanje.

- U sklopu ovog projekta preuzeli smo i novo vozilo u potpunosti financirano europskim sredstvima koje će služiti Gorskoj službi spašavanja za vježbanje i moguće potrebe na radu - kaže Damir Lneniček.